07.06.2017.

Iris van Herpen – majka modnog futurizma

42 magazin
Iris van Herpen

Uplovite u vremensku mašinu i pogledajte kako izgleda moda u budućnosti kroz modele Iris van Herpen izložene u muzeju u Dalasu

Iris van Herpen

Svima je poznata modna veličina po imenu Alexander McQueen, ali sada nećemo o njemu već o nekome ko je u modu uplovio kao njegov internista. A kad vam je učitelj čovek koji je svoje ime duboko urezao u istoriju mode, onda vaš put ne može da ide u suprotnom pravcu.

To je put Iris van Herpen, holandske dizajnerke koja u modni svet ulazi s diplomom škole koja se navodi i u biografiji čuvenog dvojca visoke mode Victor&Rolf.

Iris van Herpen

Kada imate ove dve reference u svom rezimeu, onda već prvom kolekcijom skrećete pažnju jer vaš dizajnerski mozak funkcioniše po principu velikih vizionara. To je svojim modelima odmah na prvom predstavljanju pokazala Iris van Herpen: visoka moda, inovativan dizajn, velike ideje!

Svaka njena nova kolekcija jeste pomeranje granica, a vizionar je reč koja najtačnije opisuje njeno zanimanje

Ako se pitate šta su karakteristike evolucije dizajna, to nije samo nova forma i funkcija već i tehnološka pronalazak. Kroz svoj rad Iris radi upravo na tome – jer njen dizajn se ne bazira samo na umetničkim skicama već i na sveobuhvatnom pronalaženju novog. Ona neprestano pomera granice i radi na eksperimentalnom tehnološkom pronalaženju novih materijala koji će moći da isprate dizajn koji ona stvara olovkom.

Ukratko – ona nacrta novi svet, a onda traži nove materijale i metode kojima će moći da izvede sve svoje zamisli. Svaka njena nova kolekcija jeste pomeranje granica, a vizionar je reč koja najtačnije opisuje njeno zanimanje jer dizajneri danas sve češće unižavaju prvu i osnovnu ideju koja treba da se vezuje za ovaj poziv.

Dok sa čuđenjem gledamo reviju Iris van Herpen, oduševljenje ne izostaje jer osećamo da smo u vremenskoj mašini i da imamo čast da vidimo budućnost.

Iris van Herpen

Zbog svega toga Muzej umetnosti u Dalasu izložbom koja traje do 20.avgusta, odaje počast holandskom dizajnu pod čuvenim imenom Iris van Herpen jer, kako kažu, ona daje život modi koja će se tek pojaviti i živeti u budućnosti.

Iris van Herpen