02.12.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 2. do 8. decembra

42 magazin
Promo

Nova sedmica – nova turneja. Pronađite važne tačke na mapi grada i počnite da đirate

68535079_10156278630042797_8672152364968312832_o

Vidimo se!


Kako naš um obrađuje gramatiku srpskog jezika? u Muzeju nauke i tehnike – 2. decembar

gradski đir

Ono što nam se čini jednostavnim izuzetno je složeno: Kako naš um obrađuje gramatiku srpskog jezika?
Prilikom jezičke komunikacije obraćamo pažnju na sadržaj iskaza našeg sagovornika ili na sadržaj iskaza koji saopštavamo sagovorniku. Pošto u najvećem broju slučajeva to činimo s lakoćom, naše intuicije nam govore da je i sam proces jezičke komunikacije jednostavan. Ne obraćamo pažnju na to koji ćemo padež upotrebiti ili u kom licu će biti glagol u našem iskazu jer se ovih procesi naoko odvijaju spontano.
Kako učimo, govorimo i razumemo jezik?
Aleksandar Kostić, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, u seriji predavanja iz srpske eksperimentalne psiholingvistike.

Filmski ponedeljak – Evropa (posle) budućnosti u EU info centru – 2. decembar

gradski đir

Kako bi izgledalo sasvim racionalno i matematički hladno uređeno društvo? Kakav uticaj ima primenjena nauka na zajednicu i u kojim bi nepredviđenim pravcima tehnologija mogla da se razvije? Da li se u čovekovim težnjama da modifikuje prirodu kriju znaci njegove propasti? Ova i brojna srodna pitanja razmatrana su i na polju evropske kinematografije, gde se filmska ostvarenja poput Metropolisa Frica Langa (1927), Godarovog Alfavila i Redfordove adaptacije čuvenog Orvelovog romana 1984, sve do savremenih filmskih naslova (Avalon, Technotise, The Lobster…) javljaju kao opis imaginarnih horizonata budućnosti, ali i kao ogledalo sadašnjice, odnosno kao opomena da bi sutrašnjici u jednom, sada već doglednom trenutku, mogao da dođe kraj. Izlaganje je posvećeno posmatranju vizija budućnosti kroz prizmu sedme umetnosti u Evropi od ranih decenija 20. veka do danas sa osvrtom na njihov širi smisao i društvene poruke. Predavač: dr Marko Pišev, antropolog.
Ponedeljak 2. decembar od 17 sati u EU info centru (Kralja Milana 7, Beograd).

Kolja u Amerikani! – 2.i 3. decembar

gradski đir

Kultni autor srpskog bluza Nikola Pejaković Kolja održaće 2. i 3. decembra od 21 čas prvi put u karijeri koncerte u dvorani Amerikana Doma omladine Beograda.
Ulaznica za jedan od Koljinih koncerata 2. i 3. decembra je 1.200 dinara na blagajni DOB-a, odnosno preko prodajnih mesta i mreže www.tickets.rs. Ako ih bude bilo na dan koncerta, ulaznice će biti 1.500 dinara.

Kad su cvetale tikve u Muzeju pozorišne umetnosti – 2. decembar

gradski đir

Tribina povodom 50 godina zabrane predstave Kad su cvetale tikve. Učestvuju: Dragoslav Mihailović, Svetlana Bojković, dr Jelena Perić, dr Zoran T. Jovanović, Srđan Vučinić, Radomir Putnik i Boro Drašković. Ponedeljak 2. decembar u 19 sati.
Ulaz slobodan.

Contact Improvisation Jam u Magacinu – 3. decembar

gradski đir

Šta je kontakt improvizacija? Kontakt improvizacija je vežba pokreta koja uključuje istraživanje našeg tela u odnosu na druga tela koristeći principe fizike, deljenja težine, igre se sa centrom gravitacije, kotrljanjem, padanjem, letenjem, istraživanjem mehanizama tela. Neizostavni i najbitniji deo kontakt improvizacije jeste slušanje, osluškivanje sebe, drugih, okoline.
Magacin u Kraljevića Marka3. decembra od 20 časova.

Premijera filma Četiri ruže u Sava centru – 3. decembar

gradski đir

Premijera novog domaćeg hit filma Četiri ruže zakazana je za utorak u 20.30 u Sava centru.  To je urbana beogradska priča isprepletana sudbinama gradskih likova sa katarzičnim i univerzalnim motivima Srbije. Stub priče je Srbin koji usred raspleta stiže u Beograd sa Kosova… Reditelj Vasilije Nikitović je deset godina kockicu po kockicu sklapao ovaj film, u njemu igraju Miloš Samolov, Boris Milivojević, Dragan (Gagi) Jovanović, Srđan Todorović, Gordan Kičić, Sonja Kolačarić, Nada Macanković, Milutin Milošević…

Laibach live u Kombank dvorani – 4. decembar

gradski đir

Kultni slovenački sastav Laibach 4. decembra u Beogradu!
Jedna od najprovokativnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, majstori performansa i angažovanog muzičkog stvaralaštva, kultni slovenački kolektiv Laibach u sredu 4. decembra održaće ekskluzivni koncert za sve generacije u beogradskoj Kombank dvorani, u okviru svetske turneje na kojoj predstavljaju svoj poslednji album The Sound of Music objavljen krajem 2018. godine.
Ulaznice su dostupne putem GigTix prodajne mreže i na blagajni Kombank dvorani.

Na kafi sa… u KC Grad – 4. decembar

gradski đir

Na kafi sa …. glumcem Goranom Bogdanom, vizuelnim umetnikom Zoranom Todorovićem i piscem i komunikologom Đorđem Miketićem ćemo, kako se to već na kafi i radi, pričati pomalo o svemu, muškom feminizmu i gde se oni tu vide, o političkoj/društvenoj participaciji žena, o tome da li je feminizam danas važan, i ako da, zašto i da li je za njihovo stvaralaštvo važno to što su muškarci, kakav im je odnos sa majkama, zanima nas koje serije vole, na kojim pijacama pazare, koje kafane posećuju, koriste li javni prevoz, čitaju li vesti, poseduju li svoj recept za beogradski život.
Razgovor vodi Jelisaveta Blagojević, direktorka IPAK.Centra i profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Šesti Pančevo Film festival u Dvorani Kulturnog centra Pančeva – od 4. do 8. decembra

gradski đir

 

Od 4. do 8. decembra u Kulturnom centru Pančeva održava se 6. Pančevo film festival koji organizuje istoimenog udruženja građana.
Festival otvara film Moj jutarnji smeh, reditelja Marka Đorđevića u sredu 4. decembar u 20.30 sati u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.
Svi programi na Festivalu su besplatni.

Bowie, izložba slika Dragana Nešića u SKC-u Novi Sad – 4. decembar

gradski đir

Izložba slika Bowie Dragana Nešića biće otvorena 4. decembar  u 20 časova u SKC-u Novi Sad. Na otvaranju će biti održan koncert: Pogled na Mars. Izložbu otvara multimedijalni umetnik Andrej Tišma, a postavka traje do 11. decembra.

11. Merlinka filmski festival – 5. decembar

gradski đir

Od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda održaće se 11. Međunarodni festival LGBT filma Merlinka, koji ove godine ima francuski fokus. Za četiri dana festivala u tri sale Doma omladine Beograda biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike.
Festival u četvrtak 5. decembra u 21 otvara švedsko-gruzijsko-francuski film I onda smo plesali, švedskog reditelja Levana Akina, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, švedski je predstavnik za Oskara… Na festivalu će takođe biti prikazan dobitnik Srebrne palme za najbolji scenario na Kanskom filmskom festivalu Portret dame na vatri, rediteljke Celine Sciamme. Festival zatvara francuska komedija Sjajni škampi. Na svečanom otvaranju Merlinka festivala  performans će održati Branko Milisković inspirisan Marijom Antoanetom, a na zatvaranju nastupa slovenačka grupa Sestre koja se pojavljuje u drugoj sezoni Senki nad Balkanom.

Dan nemačke kuhinje u Beogradskom marketu – 5. decembar

gradski đir

Ovog četvrtka u Beogradskom marketu očekuje vas još jedan dan internacionalne kuhinje – imaćete priliku da se upoznate sa najpoznatijim jelima iz Nemačke, zemlje poznate po kobasicama, kolenicama i, naravno, pivu. Dođite da probate krompir palačinke s goveđom kobasicom i kari sosom, vege krompir palačinke; dimljenu butkicu s gaudom i renom, a da se na kraju zasladite poznatom Švarcvald tortom.
Za muziku će ovaj put biti zadužen DJ Brkati.

Izložba Devedesete: Rečnik migracija Muzej Jugoslavije – 5. decembar

gradski đir

Muzej Jugoslavije u Muzeju 25. maj otvara izložbu Devedesete: Rečnik migracija, na kojoj će učestvovati više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.
Rečnik predstavlja alternativu dominantnim diskursima kroz koje se u domenu zakona, javnih politika i u akademskoj sferi deluje i misli o ovim problemima. Pomenuti „rečnik“ nastao je saradnjom kustoskinja i učesnika/učesnica izložbe, a čine ga sledeći pojmovi, sintagme i idiomi: adresa, bespravna nužnost, čišćenje, čovek, dostojanstvo/solidarnost/internacionalizam, hrabrost i/ili kukavičluk, inventar, izbrisani, jugoslovenstvo, karta u jednom pravcu, kofer, kompjutersko čišćenje/uzaludna nada, kuća ili dom, mesto, nelagodnost, drugi, plan, predmet, prijatelji, ruke, rupe, sigurna zemlja, slobodna privremena teritorija, transfer, tuga, ustanak, zakon, zemlja/teritorija, žudnja za životom.

Otvaranje decembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda – 5. decembar

gradski đir

U tri galerije Kulturnog centra Beograda u četvrtak 5. decembar u 19 sati biće otvorene decembarske izložbe.
Vukica Mikača Lovren Promenada – Retrospekcija portreti umetnika, Galerija Artget – 5. 12. 2019 – 6. 1. 2020.
Naslov izložbe Promenada  ̶  Retrospekcija smislila je sama autorka tragajući za najboljim terminom koji ilustruje izbor od 38 fotografija iz opusa stvaranog 40 godina, od kojih neke premijerno izlaže pred beogradskom publikom.
Vladimir Sekulić – Hotel sa četiri zvezdice, Likovna galerija – 5. 12. 2019 – 6. 1. 2020.
Samostalna izložba Vladimira Sekulića ambijentalna je instalacija koja u prostoru galerije pokušava da rekreira isečak iz autorove prošlosti.
Nemirna slika, neodlučan pogled, Galerija Podroom – 5. 12. 2019 – 6. 1. 2020.
Umetnici: Martina Anagnostou, Melani Aronson, Love Ekenberg, Maia Guzberti, Andželika Harms, Tina Jone, Noncitizen, Johana Šartau, Andrej Slavik, Joana Turkan, Hulia Varela, Dafne Keramidas. Kustoskinja: Lea Vene.
Galerije KCB otvorene su svakog dana od 12 do 20, osim nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Plesni spektakl Una Saga Serbica u Kombank dvorani – 6. decembar

gradski đir

Poznata plesna trupa Una Saga Serbica održaće svoj veliki nastup 6. decembra u Kombank dvorani. Inspirisani lepotama Balkana, njegovom istorijom, nasleđem, kulturom, brojni umetnici će kroz scenski spektakl sačinjen od igre, muzike, autentičnih kostima i odgovarajuću scenografiju stvoriti vremenski vakuum iz koga se rađa nova tradicija.
Karte na blagajni Kombank dvorane i svim prodajnim mestima ticket visiona i online na www.tickets.rs.

BeFem Festival 2019. u Kulturnom centru Grad – 7. i 8. decembar

gradski đir

Svaki put kao da je prvi. Festival je mesto susreta lokalnih žena i globalno važnih tema za feminističku politiku, njenu učinkovitost i vidljivost u društvu. Ove godine 7. i 8. decembra u KC Gradu deseti put će se održati BeFem festival feminističke kulture i akcije. Raznolikost, provokacija i radost ženske misli i akcije nastavljaju da rastu u novim oblicima.

Libercuatro: Kabare Borhes na Kolarcu! – 8. decembar

gradski đir

Projekat Кabare Borhes osmišljen je sa idejom da se obeleži 120 godina od rođenja Horhea Luisa Borhesa. Koncipiran je kao muzičko-poetska forma u kojoj se smenjuju tango muzičke numere u izvođenju Libercuatro tango ansambla i poetske i prozne minijature Horhea Luisa Borhesa. Izabrane poetske minijature i muzičke numere vešto ilustruju karakteristike tango kulture, kao i spisateljski opus Horhea Luisa Borhesa i tematski su povezane. Na repertoaru će biti dela Gardela, Cobiana, Rodrigueza, Rovire, Caballera, Piazzolle, Rubina i Lombarda.
Libercuatro nastupa u sastavu: Ksenija Ristić, klavir, Branislava Podrumac, sopran, Nataša Radovanović, sopran, Ivana Zavišić, violina, Aleksandar Stefanović, harmonika, Dela Horhea Luisa Borhesa tumači Miroslav Nikolić, dramski umetnik.