19.09.2018.

Kič-pop-nadrealizam: David LaChapelle

Andrijana Živković

Fotograf čiji kič u naslovu znači nešto potpuno drugo

David LaChapelle

David LaChapelle je ime koje svi znaju kako u modnom svetu, tako i u takozvanom šou-biznisu. Ovaj šou nije samo fraza jer u njegovom slučaju on nije nimalo ignorisan kao takav, već naprotiv! Šou i pop koji označava popularnu kulturu sveta u kome trenutno živimo jeste ono što on naglašava do momenta dok ne bude maksimalno prenaglašen i tek što ne prelazi granicu. I to ne moramo da verbalizujemo detaljno, usmeno niti pismeno, jer već na prvi pogled njegove fotografije govore to same, iz sveg glasa, da ne kažemo vrište.

David LaChapelle

On kroz svoj rad ništa ne stavlja pod tepih, on ga okreće naopačke sa idejom da se vezene šare s lica zaborave i da se jasno vidi ono od čega je satkan.

Na velikane istorije umetnosti dodajte veliku dozu kritike društva, mnogo začina u vidu scenografije, kostima, šminke i art direkcije. Kada sve to promešate, samo prospite, sačekajte da se razlije i prikaže onako kako jeste, škljocnite i eto ga – David LaChapelle

Bez namere da nam se svidi ili ne svidi, on stvara umetnost čiji pravac nosi njegovo ime. Bez analize trendova u fotografiji, bez modernih pravaca koje treba ispoštovati, bez uštogljenih formi i bez formi uopšte, jer kalup je samo jedan – njegov i zove se David LaChapelle. I svi ga prepoznaju.

 

Kada kažemo svi, mislimo na sve – modele, urednike najprestižnijih modnih biblija, većih i manjih, od Voguea do Interview magazina, kao i na kraljice i kraljeve pop-kulture poput Madonne ili Eltona Johna ili možda Pamele Anderson ili Marilyna Mansona, kako se uzme. Bezbroj modnih kampanja, naslovnih strana, prestižnih nagrada, izložbi, poštovanja i prepoznavanja David duguje svom idolu Andyju Warholu koga upoznaje sa 17 godina, a onda nastavlja listu na Salvadora Dalija uz očiglednu dozu velikih Caravaggioa i Michelangela.

David LaChapelle

Recept je jednostavan, na velikane istorije umetnosti dodajte veliku dozu kritike društva, mnogo začina u vidu scenografije, kostima, šminke i art direkcije. Kada sve to promešate, samo prospite, sačekajte da se razlije i prikaže onako kako jeste, škljocnite i eto ga – David LaChapelle, fotograf čiji radovi nikoga ne ostavljaju bez komentara.