13.06.2017.

Da li su žene zaista uplašile svet svojim napretkom?

Sanja Vuletić
Promo

Od diskretnih sledbenica svojih partnera do uspešnih lidera u svim oblastima društva. Uticajne žene donose odluke, razmenjuju iskustva i daju primer onim još neodlučnim

uticajne zene

Hedy Lamarr, prelepa glumica i žena kojoj je u Americi posvećen Dan pronlazača

Nismo sigurne kada se tačno desilo da nekada omiljena sentenca Iza svakog uspešnog muškarca stoji žena evoluira u svoju novu verziju – Iza svake uspešne žene stoji ona sama, i moramo priznati da nam baš prija.

Tačno je i to da je mnogo vremena trebalo da prođe, te da se sklope mnoge istorijske i kulturološke kockice, kako bi tzv. slabiji pol postao snažniji i dokazao da se lako snalazi i u oblastima koje su vekovima bile rezervisane za muškarce. Nauka, fizika, IT sektor, automobilska industrija… danas su žene na čelu najvećih globalnih kompanija koje zapošljavaju stotine hiljada ljudi širom sveta i zarađuju milijarde.

Sentenca Iza svakog uspešnog muškarca stoji žena ima svoju novu verziju: Iza svake uspešne žene stoji ona sama

Pametne, hrabre, bez predrasuda. Mnogo je takvih u novom milenijumu, a pre samo sto godina one su postajale simbol nove žene, poput recimo Hedy Lamarr, kojoj je u Americi posvećen Dan pronalazača. Njena lepota, talenat za glumu i život bez predrasuda ostaju u drugom planu pred činjenicom da je baš ona patentirala sistem za tajnu komunikaciju koji je omogućavao vođenje radio-upravljivih torpeda na ratnim brodovima. U saradnji sa svojim prijateljem kompozitorom osmislila je ovaj patent po sistemu dirki na klaviru! Tek nakon 20 godina on je primenjen u izmenjenom obliku, a iskorišćen je, nećete verovati, i kao jedna vrsta moderne mobilne telefonske mreže. To se zove žensko strpljenje.

uticajne zene

Snagu ženskog uma definisao je i veliki Tesla objasnivši da će „žena u budućnosti biti bolje obrazovana jer će uspavani delovi njenog uma biti stimulisani još intenzivnije zbog mirovanja i pokoravanja koja traju vekovima – žena će uplašiti civilizaciju svojim napretkom“.

I ove godine svoj recept za uspeh žene lideri iznele su na konferenciji Women of Influence na temu Mogu li žene da promene Srbiju?

Po prirodi snalažljive i društveno odgovorne, žene vole da se okupljaju, razmenjuju svoja iskustva i daju podršku onima koje su na početku. Ženske konferencije jesu način da se predstave one najuspešnije i da sa svima podele svoj put u svet uspešnih.

I ove godine kod nas je održana konferencija Women of Influence na temu Mogu li žene da promene Srbiju?
Cilj konferencije bio je da se debatom dođe do odgovora na pitanja kako postići rodnu ravnopravnost u politici, privredi, društvu, kako se postaje žena lider, o uspehu iz ugla rodne različitosti i na koji način osnažiti ženu na putu ličnog i profesionalnog razvoja. Svoje viđenje na jednom od panela pod nazivom Rušenje mitova: Nauka, tehnologija i žene između ostalih  dala je i gospođa Silvia Vernetti, generalna direktorka FCA Srbija. O ženama u industriji koja nije svojstvena njima, poput IT i automobilske, ona je istakla: „U današnje vreme žene ne samo da voze automobile već ih prave, dizajniraju i zauzimaju menadžerske pozicije u industriji. U kompaniji FCA Srbija veliki broj žena nalazi se na rukovodećim pozicijama, do kojih su stigle napornim radom, talentom i snažnim osećajem pripadnosti kompaniji.“ Gospođa Vernetti naglasila je da će kompanija i u narednim godinama nastaviti da promoviše jednakost polova, kroz edukaciju i obuke kako u administrativnim, tako i u proizvodnim sektorima.

uticajne zene

Silvia Vernetti, generalna direktorka kompanije FCA Srbija, foto Dalibor Danilović

Ono što i dalje muči žene širom sveta jeste to što su znatno manje plaćene od svojih muških kolega. Za utehu, i u Holivudu je ova neravnopravnost i te kako vidljiva, a prema nekim pesimističkim prognozama, zarade će biti izjednačene verovatno za nekoliko decenija.

Ipak, postoji oblast gde su devojke bolje plaćene od svojih kolega suprotnog pola – prema poslednjim istraživanjima, influenserke na društvenim mrežama zarađuju za trećinu više od muških sajber-kolega.

I danas su žene u gotovo svim oblastima manje plaćene od svojih muških kolega, čak i u Holivudu. Međutim, u online svetu žene više zarađuju od svojih sajber-kolega

Modni i fitnes online svet je tipično žensko polje, tako da ne čudi da 63 odsto mladih u dobi od 18 do 30 godina sanja da umesto tradicionalnog posla u kancelariji svoju karijeru i zaradu ostvari u svetu novih tehnologija.