13.03.2017.

Banksy ima novo umetničko delo – hotel!

Andrijana Živković
www.walledoffhotel.com

Ako ne znate ko je Banksy, onda preskočite ovaj članak

Foto: www.walledoffhotel.com

Foto: www.walledoffhotel.com

Podrazumevamo da znate ko je Banksy jer nema uticajnijeg savremenika koji putem svoje umetnosti komunicira sa društvom. Ukoliko ne znate, vidimo se nešto kasnije nakon što izguglate.
Ovde nije reč o njegovoj umetnosti, kao ni o njenom uticaju – bar ne na prvu loptu budući da je na drugu i više od toga. Naime, ovaj umetnički projekat je jednostavno The Walled Of Hotel, koji je sam Banksy stvorio. A upravo to jeste umetničko delo na tri sprata – interaktivna umetnost koja komunicira sa svojim gostima, prenosi poruku celom svetu, a izbor postamenta za njega je apsolutno adekvatan – nadomak Jerusalima, između Izraela i Palestine.

Pitanje broj jedan: Da li je ovo šala?
The Walled Of Hotel: Apsolutno ne, ovo je art hotel sa svim funkcijama koje zvezdice nalažu.
Pitanje broj dva: Da li je sigurno biti tamo?
The Walled Of Hotel: Da, hotel je lociran na 500 metara od Jerusalima i kilometar i po od Vitlejema. Imate sve, restoran, bar, taksi.
Pitanje tri: Koliko dugo će biti otvoren?
The Walled Of Hotel: Godinu dana, možda i duže ako ljudi budu dolazili.
Poslednje pitanje: Zašto baš tamo?
The Walled Of Hotel: Ovo mesto je centar univerzuma – svaki put kada Bog dolazi na zemlju, to se nekako desi ovde u blizini. Arhitektura i pejzaži su neverovatni, hrana je preukusna, a trenutna situacija je dirljiva. Ovo je mesto ogromnog duhovnog i političkog značaja, kao i izvanrednog falafela. Garantujemo da nećete biti razočarani.

Foto: www.walledoffhotel.com

Foto: www.walledoffhotel.com

The Walled Off Hotel je zaista impozantno umetničko delo na tri sprata, što ne znači da je hotelska funkcionalnost stavljena u drugi plan – naprotiv! Pozicioniran je na samo pet metara od sigurnosnog zida koji razdvaja izraelske od palestinskih teritorija. A sunčevi zraci ovde dopiru čitavih 25 minuta dnevno.

– Hotel ima najgori pogled od svih hotela na celom svetu – kaže vlasnik.

Bansky je tajno rekonstruisao grnčarsku radionicu, tako da niko od vojnika koji su stalno na osmatračnici nije video dok su izvođeni radovi. I sada je to hotel, prodavnica čaja, home made muzej sa apartmanima, umetnička galerija i radnja sa opremom za grafite – all inclusive! On je sam dekorisao većinu spavaćih soba i hodnika grafitima koji su njegov zaštitni znak već godinama.

Uzimajući u obzir ulogu britanske istorije u regionu, on je osmislio atmosferu enterijera koja asocira na engleski gospodski klub (gentlemen’s club). Tu je sve: čaj visokog kvaliteta, koji se služi, naravno, u kineskom porculanu, a odmah pored imate pijanistu koji svira. S druge strane, ova prefinjena atmosfera zahteva uljane slike i prateću umetnost, stoga ni to nije izostavljeno, samo je Banksy na svoj način doradio svaku od slika.

– Tačno je 100 godina od kada je Britanija preuzela kontrolu nad Palestinom i započela reorganizaciju s haotičnim posledicama. Ne znam zašto, ali činilo mi se kao pravo vreme da reflektujem ono što se dogodilo kada je Ujedinjeno Kraljevstvo donelo veliku političku odluku zanemarujući posledice – kaže Banksy.

 

Gostinske sobe variraju od luksuznog predsedničkog apartmana sa đakuzijem i krovnom baštom do ekonomske verzije – sobe sa krevetima na sprat koji kao da su iz vojne baze.

Na prvom spratu nalazi se galerija sa umetninama koja su posvećena samo umetničkim delima stvorenim u regionu. Kustos Ismal Duddera kaže da je značaj ove galerije izuzetan jer otvara čitavo poglavlje arapske umetnosti generalno, dok palestinske samo parcijalno.

Svečano otvaranje počinje uz zvuke lokalnog pijaniste i Eltona Johna.

– Nisam poznavao mnogo pijanista, setio sam se samo jednog i tako poslao imejl Eltonu Johnu i on je pristao da svira – kaže Banksy.

Elton: – Bio sam počastvovan kada me je pozvao da sviram tokom ručka u The Walled Of Hotelu. Kao i moja muzika, ovaj hotel nudi dobrodošlicu ljudima sa svih strana sveta bez obzira ne konflikte.

Hotel nije otvoren za predstavnike medija, sve informacije dostupne su na sajtu The Walled Off Hotela. Hotel je 11. marta otvoren za razgledanje galerije, slušanje pijanista i uživanje u hrani od 11 ujutru do 10 uveče. Rezervacije su moguće samo online, a prvi gosti moći će u hotelu da prenoće od 20. marta.

Dizajn: Bansky
Fotografije: www.walledoffhotel.com

8

Foto: www.walledoffhotel.com