06.01.2017.

100 godina životne mudrosti i – lepote

Gabriela Vinković
Paul Mobley

 

Stogodišnjaci pred objektivom Paula Mobleya

Kako stogodišnjaci gledaju na svoj život? Kako su stigli do trocifrenog rođendana, a i dalje zrače životnom radošću i puni su očekivanja?
Howard Munce If I Live to Be 100 – The Wisdom of Centenarian

Howard Munce na coveru knjige If I Live to Be 100 – The Wisdom of Centenarian

Ponukana ovim pitanjem, američka autorka Allison Milionis objavila je zajedno sa fotografom Paulom Mobleyom knjigu If I Live to Be 100 – The Wisdom of Centenarian. Kreativni tandem pronašao je u Americi ljude koji su već prevalili 100. godinu života, a koji i dalje rade na svom ličnom razvoju i imaju planove i ciljeve koje žele da ostvare. I sa njima porazgovarao. Njihove priče fasciniraju iskrenošću, životnom mudrošću i jednostavnošću, a zajednički svima njima jeste nepoljuljani optimizam koji ih i dalje vodi kroz život, protkan usponima i padovima. Ova knjiga definitvno zaslužuje svaku pažnju i divljenje, ne samo zbog sjajnih priča stogodišnjaka već i zbog njihovih portreta koji otkrivaju karakter, mudrost i – lepotu. A ništa manje važan podatak je i to da su na ovoj studioznoj knjizi radili pune tri godine.
Naslovnu stranu krasi portret Howarda Muncea rođenog 27. novembra 1915. godine. Još kao dete pokazao je izražen talenat za umetnost. Ilustracije, crteži, slike, skulpture, poezija, eseji… ovaj umetnik ne prestaje da stvara ni u 102. godini.
A sada upoznajte i druge stogodišnjake koji imaju mnogo toga da ispričaju…

Irving Khan If I Live to Be 100 – The Wisdom of Centenarian

Irving Khan

Ovaj gospodin je više od 80 godina bio aktivan kao investicioni bankar na Volstritu: Irving Khan rođen je 19. decembra 1905. godine, a tokom radnog veka svakodnevno je odlazio u kancelariju, čak i onda kada se njegov najstariji sin penzionisao u 72. godini. Gospodin Khan je preminuo 24. februara 2015. godine.

Walter Breuning If I Live to Be 100 – The Wisdom of Centenarian

Walter Breuning

Walter Breuning rođen je 21. septembra 1896. i veruje da zna tajnu dugovečnosti: uvek je vodio računa o težini, zdravom režimu ishrane, bio je telesno i mentalno aktivan, pomagao drugima i uvek bio otvoren za nove izazove. Preminuo je u 114. godini.

Inez Harries and Venice Shaw If I Live to Be 100 – The Wisdom of Centenarian

Inez Harries i Venice Shaw

Inez Harries i Venice Shaw, rođene 15. januara 1911. godine, preživele su kao deca epidemiju španskog gripa, a kao mlade dame svetsku ekonomsku krizu. Ni same ne znaju kako su doživele duboku starost, ali veruju da je život proveden u harmoniji sa porodicom i prijateljima i te kako imao uticaja na njihovu dugovečnost. Zajedno su proslavljale svaki rođendan – sve do 103.

Anne Scott If I Live to Be 100 – The Wisdom of Centenarian

Anne Scott

Anne Scott, rođena 26. marta 1915. godine, ispričala je priču o svom detinjstvu na Jamajci, kako se penjala po drveću, igrala fudbal i plivala u rekama. „Žao mi je današnje dece koja detinjstvo provode samo po parkovima“, izjavila je ova vremešna dama u čijoj porodici dugovečnost nije retka. Naime, nekoliko njenih rođaka prevalilo je stotu godinu, a njen deda doživeo 114 godina.

Njihove priče fasciniraju iskrenošću, životnom mudrošću i jednostavnošću, a zajednički svima njima jeste nepoljuljani optimizam koji ih i dalje vodi kroz život, protkan usponima i padovima