25.07.2017.

Bizarno i nadrealno: Dalijevi brkovi još stoje na 10 i 10

Ivana Vujnović
Pinterest, Instagram

Za test očinstva nije kasno ni 30 godina nakon smrti, kada je potencijalni otac lucidni Salvador Dali

Salvador Dali

Ni skoro tri decenije od kako je umro, ekstravagantni genije Salvador Dali ne prestaje da iznenađuje. I nije šokantno samo to što su ga u četvrtak ekshumirali iz grobnice u zdanju Salvador Dalí Theater-Museum radi testa očinstva koji je tražila njegova možda-da-možda-ne kćer Maria Pilar Abel Martinez, po zanimanju tumačica tarot karata, nadrealna je i činjenica da su njegovi čuveni brkovi, po kojima je umetnik bio prepoznatiljiv, potpuno netaknuti!

Salvador Dali

Ekshumaciji je prisustvovao i Narcis Bardalet, vođa tima za balsamovanje tela Salvadora Dalija pre 28 godina, koji je bio iznenađen sjajnim stanjem tela, a naročito brkova umetnika

„Brkovi su zadržali svoju klasičnu poziciju kazaljki na satu u 10 i 10“, rekao je Luis Peñuelas, generalni sekretar Fondacije Gala – Salvador Dali, koji upravlja muzejom, dodavši: „Ovo saznanje bilo je vrlo emotivan trenutak za sve nas.“

Salvador Dali

Gospođa Martinez, inače, tvrdi da je njena majka imala aferu sa ekscentričnim umetnikom 1955. godine, dok je radila za porodicu u kući pored Dalijeve, te da je ona rođena godinu dana posle afere

Podstaknuta insistiranjem svoje majke da joj Dali otac, pre deset godina uradila je dva DNK testa kože i kose sa maske koju je umetnik nosio, ali rezultati nisu bili dovoljno jasni. Ako ovaj test od prošle nedelje pak bude pozitivan, Martinezova će imati pravo na veliki deo imovine, budući da umetnik nije imao naslednike ni u braku sa suprugom Galom ni van njega.

5 zanimljivih činjenica o Salvadoru Daliju

 1. Još od detinjstva imao je napade sadizma, pa je kao klinac, dok se šetao s drugarom preko mosta, ugledavši rupu na ogradi – iz čista mira gurnuo dečaka s pet metara visine na stene. Dečak je jedva preživeo sa teškim povredama, a Dali nije bio preterano ophrvan krivicom niti kajanjem.
  Salvador Dali
 1. Pošto je važio za vrlo pohlepnu i srebroljubivu osobu, dovijao se na razne načine ne bi li izbegao svoje finansijske obaveze. Pošto je voleo raskoš i dekadenciju, često je vodio veliko društvo na gala večere. Kada bi došao trenutak da plati račun, ispisao bi iznos na čeku, a s druge strane napravio crtež naočigled konobara, svestan da niko neće unovčiti papir sa skicom čuvenog slikara.
  Salvador Dali
 1. Iako je na prvu loptu Dalijev nadrealizam pun erotike teško povezati sa slatkastim filmovima Walta Disneyja, umetnik je dobio poziv da radi na nastavku filma Fantazija 1945. Osim toga, njegov projekat Destino nikad se nije pojavio u bioskopima, ali je objavljen kao kratki film 2003. godine.
  Salvador Dali
 1. Opsednut oblicima karfiola, Dali se 1955. iz Španije u Pariz vozio u svom autu marke Rolls-Royce Phantom II, na koji je natovario pola tone ovog povrća. Kasnije je izjavio da je bio očaran „logaritamskom krivom“ koja krasi oblike karfiola.
  Salvador Dali
 1. Pošto su i on i njegova supruga uživali u blagodatima otvorenog braka, organizujući jednom nedeljno orgije u svojoj kući, na jednoj od njih zadesila se i pevačica Cher. „Dali su mi u ruke predivnu, oslikanu gumenu ribicu. Dobila sam i daljinski upravljač kojim sam pomerala njen repić. Bila je poput dečje igračke. ’Ovo je stvarno zabavno’, rekla sam Daliju, na šta mi je on odgovorio: ’Biće još zabavnije kada je staviš na svoj klitoris.’
  Salvador Dali