23.01.2018.

Modna retrospektiva: Azzedine Alaïa

42 magazin
Pinterest, Profimedia, Instagram

Iako trenutno traje izložba njegovih haljina u Parizu, napravili smo galeriju omiljenih komada po izboru 42 koje je dizajner ostavio iza sebe. Svaka fotografija još jednom potvrđuje zašto je njegovo ime sinonim za ženstvenu siluetu

Azzedine Alaïa

Čuveni dizajner Azzedine Alaïa, koji je preminuo novembra prošle godine, nikada nije želeo memorijalni oproštaj, baš zato je ova izložba u centru pažnje svih modnih poznavalaca, a svaki njen posetilac daje omaž njegovom životnom delu. Namerno kažemo životnom delu, jer Azzedine je posvetio život dizajnu, visokoj modi, analizi ženskog tela i neprestanim pokušajima da svakim krojem naglasi lepotu svake njegove linije.

Pravi način da se posthumni memorandum ovako velikog stvaraoca izvede jeste kroz izložbu na kojoj će njegov rad govoriti o njemu bez reči, krojevima i siluetama koje ostavljaju utisak skulpturalnih dela

Iako rođen u Tunisu, Pariz se smatra gradom u kojem počinje njegov dizajnerski život. Studije vajarstva i detaljno izučavanje ljudskog tela kroz teoriju i praksu ključni su segment koji je doprineo njegovom dizajnerskom pravcu. I zaista, kada pogledate krojeve njegovih haljina, i bez predznanja jasno je da on njima komplementira ženskom telu kao što to čini opčinjen renesansni vajar.

Azzedine Alaïa

Na izložbi pod nazivom Je Suis Couturier nalazi se 41 haljina s potpisom Azzedine Alaïa

Njegova profesionalna karijera počinje s kućom Christian Dior, gde je radio kao krojač, potom preko Guya Larochea, do Thierryja Muglera. Krajem 70-ih godina otvara svoj mali atelje u stanu i počinje da stvara Azzedine Alaïa svet kakav danas poznajemo. Zato je pravi način da se posthumni memorandum ovako velikog stvaraoca izvede kroz izložbu na kojoj će njegov rad biti prikazan publici i govoriti velike reči o njemu bez reči, krojevima i siluetama koje ostavljaju utisak skulpturalnih dela.

Kada pogledate krojeve njegovih haljina, i bez predznanja jasno je da on njima komplementira ženskom telu kao što to čini opčinjen renesansni vajar

Postavku nedavno otvorene izložbe pod nazivom Je Suis Couturier čini 41 haljina sa njegovim potpisom, a odabrani komadi su isključivo u crnoj ili beloj boji, pa je na taj način forma svakog kroja dodatno naglašena. Izložba je na raspolaganju svima koji se nađu u Parizu do 10. juna, a tačna adresa je Association Azzedine Alaïa, 18 rue de la Verriere, Paris 4th.
Za slučaj da Pariz ipak nije na vašem putnom planu do juna, imamo online izložbu omiljenih komada Azzedine Alaïe u galeriji koja sledi i svakom fotografijom potvrđujemo još jednom ko je zapravo bio Azzedine Alaïa. A odgovor na to pitanje i jeste naziv izložbe Je Suis Couturier iliti na srpskom – ja sam dizajner visoke mode!