18.09.2017.

Kad se arhitekte i vlasnici povežu, tada nastaje dom

42 magazin
PION Fotografia

Poznato je da arhitekte kreiraju kuću, ali nekako je najbolje kada to rade zajedno sa vlasnicima i sa njima se slože kako će izgledati nov dom koji zadovoljava sve potrebe onih koji će u njemu živeti – ovo je jedan takav projekat!

art_3-dom-wlasny-metaforma-salon-4

Projekat ove kuće je vrlo specifičan zbog svog dizajna i procesa rada na njemu, a istovremeno i jedinstven izazov za arhitekte. Bukvalno svaka linija koju su skicirali dizajneri reflektuje snove investitora. Arhitektonski tim radio je sa klijentom svaki segment ovog projekta, od ideje, koju su precizno definisali, do poslednjih detalja kao što su enterijerske završnice. Ovakav sveobuhvatni pristup sa obe strane ima za rezultat konzistentnu celinu kojom su zadovoljne obe strane, što dobro zvuči složićete se, ali nije nimalo lako kada je reč o realizaciji.

art_3-dom-wlasny-metaforma-bryla-widok-na-calosc

Zahvaljujući stabilnom uzajamnom poverenju koje su uspostavili tokom rada, arhitekte su mogle s lakoćom da odgovore na želje investitora, ali i da ih ubede da budu otvoreniji i prihvate modernija dizajnerska rešenja.

art_3-dom-wlasny-metaforma-bryla-taras

Kuća se nalazi na lokaciji koju okružuje priroda i podseća na park, pa je tako fenomenalan pogled jedna od karakteristika koju su uzeli u obzir i dodaju je kao benefit kuće. S obzirom na to da je po lokaciji predodređeno da ova građevina bude u vezi s prirodom, arhitekte su se odlučile da fasada isprati tu priču. I to tako što su se odlučili za svedene geometrijske forme koje oblažu drvenim elementima. Poređane drvene letvice ostavljaju zanimljiv 3D efekat koji kontrastno smiruju velike ravne crne površine, pa je dinamika na fasadi sama po sebi jedna zaokružena celina.

Da nije lako izvesti ovakav projekat kada ste u stalnom izazovu sa investitorima, zna svaki arhitekta, no ovaj arhitektonski tim je uživao u stvaranju doma koji ispunjava njihove estetske kriterijume, ali i apsolutno sve potrebe novih stanara

Još jedan važan aspekt ove porodične kuće bio je dobro osvetljen prostor, pa je mnoštvo prozora velikih površina i terasa odigralo ulogu u kreiranju svetlog prijatnog okruženja dnevnog boravka. No, ovde privatnost nije kompromis jer su pažljivo osmišljenim rasporedom prozora apsolutno zadržali privatnost unutrašnjih prostora od ulice.

 

Prilikom rada na organizaciji prostora i crtanju osnove kuće, arhitekte i investitori sedeli su zajedno jer je sve bazirano na lifestyleu korisnika. Tako su pored dnevne sobe i spavaćih soba predvideli radni prostor, teretanu, kao i segment sa otvorenim krovom u kome se odmara i prave porodična okupljanja, ali i veće proslave. Rezultat je multifunkcionalan prostor koji ispunjava sve zahteve onih koji ga koriste.

art_3-dom-wlasny-metaforma-kuchnia-3

Fasada je diktirala i odabir materijala za enterijer, pa su tako prirodni materijali dominantni i uspostavljena je međusobna veza između eksterijera i unutrašnjosti doma. Dva elementa ipak skreću pažnju, a to su posebno dizajnirane stepenice sa rasvetom i ogromna biblioteka koja karakteriše dnevnu sobu.

Pored svega što vidite iznad zemlje, ispod zemlje se nalazi vinski podrum koji služi kako za skladištenje boca i buradi tako i za degustaciju, pa je prostor tako i organizovan.

art_3-dom-wlasny-metaforma-winiarnia-2

Osim vina u kom uživaju, vlasnici vole i da kuvaju, pa je kuhinja detaljno pravljena po njihovoj meri. A isti metod primenjen je i na teretanu koja je pozicionirana odmah pored terase, pa je čist vazduh nadohvat ruke nakon kardio-treninga.

open

Da nije lako izvesti ovakav projekat kada ste u stalnom izazovu sa investitorima, zna svaki arhitekta, no ovaj arhitektonski tim je uživao u stvaranju doma koji ispunjava njihove estetske kriterijume, ali i apsolutno sve potrebe novih stanara.

Dizajn: Metaforma
Fotografije: PION Fotografia