18.11.2016.

Dan kada sam ugledala bore

Gabriela Vinković

Pokretanje portala 42 ima za mene posebno značenje: launchovan je sredinom  novembra, negde oko mog rođendana. Iskrena da budem, o svom rođendanu nisam ni razmišljala dok se nije povela polemika o tajmingu porinuća sa sve šampanjcem, svečanim govorom i publikom. A i ne volim nešto da ga slavim, ne zato što sabiraš i oduzimaš koliko ti je ostalo života, nego jednostavno ne volim čestitke s istim početkom i krajem i sve to ludilo oko posebnosti dana…
Međutim (razvukoh uvod…  da li će iko pročitati razradu i kraj?!), ovaj rođendan beleži okruglu cifru. Ne 20, niti 30, nego prokletih 40!
Pa moj mentalni sistem je prestao da se razvija i oblikuje u 29!

Naposletku, ponukana okruglim brojem i njegovim značenjem, došao je taj (stereotipni) dan kada sam se i ja ozbiljnije pozabavila svojim odrazom u ogledalu.

Nazolabijalne bore (neverovatna je činjenica da vlog korisnici na socijalnim mrežama, čiji prosek godina iznosi jedva 12, koriste izraze iz domena estetske medicine sa bravurom i čistom virtuoznošću), duboke poput nekog kanjona, potpuno su me šokirale! Pa kad su se tu stvorile? Juče ih nije bilo, a imala sam godinu manje?!
Šerlokovskim pristupom uočila sam i mikrofleke i fine najfinije borice vidljive lupom preplavile su moje nekoć besprekorno lice. Šta se dogodilo s mojim čulom vida?!
Da li sam imala amneziju na koju mi niko nije skrenuo pažnju? I šta se to pa, pobogu, dešava s mojom kožom?

Revoltirana na samu sebe, razočarana i prilično nervozna, započela sam razgovor sa samom sobom! Moje drugo JA je prilično direktno i realno i nije štedelo reči, niti ih je pakovalo u mašne…

I do kog zaključka sam došla? Moje bore se nisu stvorile preko noći, niti ih zanemarujem nebrigom. Naprotiv! Da ne bude zabune, nisam beauty freak, ali volim lepotu i negovanost. I suočavanje sa svojim borama preradila sam u sjajno je biti svestan sebe. Naime, nikada nisam mnogo obraćala pažnju na trenutno stanje moje kože jer sam živela život. A kada ga živiš punim plućima (sa svim plusevima i minusima), onda nemaš vremena za trivijalne stvari poput starosti i nazolabijalnih bora.

Važno mi je da budem negovana i volim da vidim žene koje vode računa o svom izgledu (ne mislim na trend estetskih operacija 3 za 1). A najčešće se oduševim ženama koje nemaju ni trunke šminke na licu, a blistaju magičnim sjajem. I na licima tih žena je protkana mreža finih bora, pa opet izgledaju veličanstveno.

Zaključak br. 2
Dozvolila sam da me moja okrugla cifra zavede svojim moćnim oružjem stereotipnosti. Na sreću, omađijanost je trajala veoma kratko. Jer nemam vremena za gubljenje. Moram da živim. Sa sve nazo-kako-se-već-zovu borama. Eto.

Zaključak br. 3

Odlučila sam da volim svoje bore. Neću podleći snažnom globalnom pritisku nametanja botoksirane instant lepote kao ideal jer ne želim da ličim ni na koga. Želim da budem svoja. Tačka.

I nastaviću i dalje da upotrebljavam kreme, serume i gelove za negu lica – i neću iščekivati čudo, već ću znati da sam negovana i osećaću se baš dobro u svojoj koži.

P.S. Ističem i ovaj podatak: svetski modni dizajneri i makeup artisti preferiraju prirodni look za proleće-leto 2017. (što će reći – sad sam i u trendu!)

Zaključak br. 4

#42beauty #42purehedonism #42magazin