19.03.2018.

Sad vidiš celulit, a onda ga ne vidiš – magija od 7 koraka

42 magazin
Unsplash
Ko nema celulit, nije žena, ni muškarac, pa ni dete. Svi ga imaju, samo što neke ta činjenica manje boli i mnogo manje košta, i para i samopouzdanja. Počnite danas da tretirate celulit kod kuće uz jednu veoma magičnu formulu

celulit

Jedan od načina da se rešite celulita jeste da se pravite da ga ne vidite ili da se pravite da ne vidite one koji ga vide. I to je najzdraviji i najbezbolniji način. Svi drugi poduhvati su muka, to znaju sve žene koje ga imaju, a rezultati su mogući, ali ne na duge staze i zavise od mnogo faktora.
Celulit jojo ne može baš da se pripiše genetici, iako je i ona važna, a važniji su brzina metabolizma, građa, pa tip i kvalitet kože i potkožnog tkiva, a na sve to najviše utiče stil života.
Iako iz godine u godinu ima sve više metoda, tretmana i proizvoda koji garantovano uklanjaju celulit – i dalje 90 odsto žena na svetu ima problem sa njim, mada je, prema istraživanjima, sve više muškaraca koji prijavljuju slučaj narandžine kore na svojoj koži.

Negde oko marta, aprila upali se kontrolna lampica za registrovanje celulita, i to čim počnemo da se oslobađamo debelih i krutih zimskih tkanina

Celulit je u stvari kvrgavo salo nalik oteklinama, izbočine koje podsećaju na narandžinu koru, a koje se posebno taloži u gornjem delu bedara, na butinama, sedalnoj regiji, stomaku i kolenima. Nastaje u vezivnom tkivu kože kada se uspori proces eliminisanja štetnih materija i počnu da se nagomilavaju voda i otpadne materije.
A uzroci su ti koje treba eliminisati i tiču se načina na koji živite – napetost, zamor, loše navike u ishrani, nedovoljna hidratacija, nepravilno disanje, predugo sedenje, fizička pasivnost, zagađen vazduh, loša probava, slaba cirkulacija krvi i hormonska neravnoteža su na tom spisku.

1

A to su, na sreću, stvari nad kojima mi, i samo mi, imamo kontrolu. Negde oko marta, aprila pali se kontrolna lampica, i to čim počnemo da se oslobađamo debelih i krutih zimskih tkanina. To je vreme kada nam i pomorandže bivaju mrske samo zbog kore, uprkos slatkoći i boji, i kada počnemo da se borimo sa popustljivošću prema sebi.

I to je tačka preokreta. Potrebna vam je magija koju sami stvarate. Bez muke, sa što manje para i ako može kod kuće.

A za to postoji formula od sedam koraka – koja ne garantuje da ćete se uglačanom sklupturom svoga tela razmetati na plaži, ali ni da ćete pored mora šetati u bundi.

1. Svaka od dolenavedeniih stavki je najbitnija stavka

Da, možda je mnogo, ali to je jedina moguća magija – ako jednu zanemarite, rezultat će izostati.

2. Počnite danas

Zaboravite na prokrastinaciju. Sutra biće kasno.

3. Pijte mnogo vode

Pijte dovoljno vode, bar dva litra dnevno. Znamo da to već znate. Ali evo još jednom – pijte mnogo vode!

 

giphyw

4. Pijte sagorevače masti i izbacivače otrova

Plus zeleni čaj, ili sok od đumbira  (on potpomaže vezivanje kiseonika u telu), ili čaj od bosiljka, ili sasi vodu s krastavcem.

5. Promenite ishranu

Obogatite ishranu vitaminima C i B6, antioksidansima, lecitinom i masnim kiselinama, proteinima, ali umesto svinjskog mesa jedite piletinu ili ćuretinu, likopenom, ima ga u paradajzu, lubenici, grejpu… Dakle, zaboravite one četiri bele smrti, jedite voće, povrće, semenke, i objavite smrt napasti.

6. Masirajte se svakoga dana

Masaža je opet stavka broj jedan. Najbolje je praktikovati masiranje regija kada su vam mišići opušteni, na primer pošto izađete iz kade pune tople vode ili iz zaparene tuš-kabine. Zatim, morate dugim i mekanim pokretima sami sebi stimulisati cirkulaciju krvi i limfe. Štipajte se, stiskajte se, stagnitom pesnicom i srednjim zglobovima prstiju povlačite preko regija nagore, pa završite mekim pokretima. Za masažu uzmite neki od anticelulit preparata, na tržištu ih je danas mnogo, a neki efikasni su i veoma skupi. Dobre a jeftine zamene za masažu celulitom zahvaćenih zona su: kokosovo ulje koje uspešno obnavlja ćelije i uklanja mrtve, a možete isprobati i masažu uljem od bosiljka, ricinusa ili grejpfruta.
Takođe, poznato je da kofein suzbija celulit tako što aktivira masne ćelije u organizmu, a vi umesto preparata na bazi kofeina, koji su se pokazali kao najdelotvorniji, možete isprobati provereni trik sa talogom kafe – utrljajte ga na problematične zone, ostavite da se sasuši, obmotajte ga plastičnom folijom i ostavite da odstoji petnaestak minuta. I tako svakog dana.
Tome možete da pridružite i hidromasažu jakim mlazom vode, naizmenično hlanom i toplom.

giphywt

 

 

7. Vežbajte, vežbajte, vežbajte

I za kraj još jedna najvažnija stavka. Ako imate pametni telefon, on verovatno već poseduje aplikaciju pedometra koji vam meri broj pređenih koraka. Iako nekad ume i mahanje rukom da računa kao korak, nije to baš bezvredna stvar. Zašto je to važno – zato što ako u toku dana napravite 10.000 koraka, to se računa kao da ste praktikovali neku fizičku aktivnost.
A imate i stepenice, ima li šta bolje od toga da ne koristite lift? Iako se ne slažete sa tim, probajte, čak i do drugog sprata – deset stepenica kardio, deset lagano, naizmenično. Videćete, radi.
Ma praktikujte bilo koji vid rekreacije koja vama odgovara, šta god da je to.
Plivanje, vožnja bicikla, šetnja, brzo trčanje, sve je dobro i sve je samo jedna pazla magije koja skida celulit – sad ga vidiš, a onda ga ne vidiš.