29.09.2017.

VIKEND-RECEPT: Gvakamole koji svi vole

42 magazin
Unsplash

Zaboravite na paštetu za doručak jer pravo iz Meksika na srpsku trpezu stiže gvakamole namaz – sos – umak – prilog

open

Naziv gvakamole vam možda zvuči pretenciozno ako za njega već niste čuli, a on zapravo na španskom znači sos od avokada, dakle, ništa komplikovano. A tako se i priprema, vrlooo jednostavno – kao kad dete pravi ručak, za oko pet minuta. Za slučaj da ste ikad guglali avokado, onda znate da je to super-mega namirnica koja dobro utiče na zdravlje, liniju, sitost i sve ostalo što sledi u nastavku opisa sličnih sastojaka, pa je zato odličan izbor za doručak. Ako testirate ovaj recept, dobijate: zdrav doručak koji se brzo sprema, ne goji i fotogeničan je za Instagram. Like!

Sastojci
‒ 2 vrlo zrela avokada
‒ 1/2 limuna ili limete
‒ 2 čili papričice
‒ 1/2 glavice crnog luka
‒ 2 čena belog luka
‒ svež korijander
‒ 1 kašičica soli
‒ prstohvat bibera
‒ 1/2 paradajza (po želji)

Priprema
1. Odvojte avokado od kore. Najlakše je da ga isečete na pola i kašikom izvučete mesnati deo.
2. Viljuškom zgnječite avokado da postane kremast.
3. Na najsitnije komade isecite crni luk, beli, čili papričicu, paradajz i korijander, te sve dodajte avokadu.
4. Dodajte limunov sok, so i biber, i sve lepo pomešajte u jedinstvenu masu.
5. Servirajte sa tortilja čipsom, svežim kriškama hleba ili uz salatu.

P.S. Najpre proverite koliko je lajkova gvakamole sakupio za vašim stolom, a zatim čekirajte Instagram.