22.01.2020.

5 kultnih vintage parfema idealnih za zimu (i dostupnih 2019)

Aleksa Odabašić
Google Images

Sentenca da su modni i beauty trendovi prolazni, a stil večan može vam se činiti kao fraza sve dok…. sve dok vam nos a potom i celo biće ne zagolica jedan od pet vintage parfema sa naše liste

vintage parfemi

Devetnaesti i dvadeseti vek doneli su revoluciju u modi i estetici, iznedrili ikone lepote i stila i za sobom ostavili neizbrisiv trag melanholije. To je bilo vreme u kojem se ženska lepota glorifikovala do granica božanskog, a karakter muškarca definisao njegov kredibilitet. Glamur i ekskluzivnost nisu posmatrani kao cilj, već kao način života koji se pre svega ogleda u manirima i kulturi, a potom i u istančanom osećaju za lepo.

Svako vreme ima veće ili manje pogodnosti, međutim, nekim proizvodima nikada ne ističe rok trajanja. Predstavljamo vam pet kultnih vintage parfema koji su i danas dostupni na tržištu, ali i na internet platormama.

Evening in Paris by Chanel iz 1928.

vintage parfemi

Parfem iz 1928. godine i danas je čest poklon damama, a tokom pedesetih godina bio je proglašen jednim od najkorišćenijih i najprodavanijih božićnih poklona. Tokom šezdesetih ovaj parfem prestao je da se proizvodi, ali ga je početkom 20. veka ponovo oživeo Chanel u modernizovanom, minimalističkom pakovanju. Zbog svog kompleksnog i ekskluzivnog mirisa, odličan je izbor za večernje izlaske i specijalne prilike. Reč je o mirisu za koji kažu da verodostojno dočarava glamur Pariza. U njegovom sastavu nalaze se ruža, jasmin, ylang-ylang, đurđevak i iris, dok se osnova parfema sastoji od mešavine nota ambera, mošusa, sandalovine i vanile.

Vodič kroz parfeme s mirisom duvana

Sweet Honesty by Avon iz 1973.

vintage parfemi

Sweet Honesty je svojim mirisom doneo esenciju mladosti i ženstvenosti već kada se prvi put pojavio na tržištu 1973. godine. Ovaj Avonov parfem važi za jedan od najkorišćenijih, pogotovo među mlađom generacijom. Cvetne i citrusne mirisne note uz jaku prisutnost vanile obogaćene su puderastim sekundarnim mirisnim tonom koji mnoge podseća na bebi puder, ali u mnogo kompleksnijem smislu, uz dodatak limuna i mošusa. Ovaj parfem ima optimističan psihološki uticaj, pa ćete tokom cele godine osećati vajb večitog proleća, čak i kada vremenske prilike to ne budu obećavale. Veličina pakovanja je vrlo praktična, pa ga uvek možete nositi sa sobom, a cena je i više nego pristupačna. Miriše čisto, sveže i pomalo zavodnički, a s obzirom na to da se preporučuje za dnevne prilike, nemojte se začuditi ako budete kasnili na posao zbog udvarača koji vam se nađe na putu.

Florida Water by Murray & Lanman iz 1808.

vintage parfemi

Najstariji parfem sa ove liste je iz davne 1808. godine. U neprikosnovenom vintage pakovanju, koje na prvi pogled asocira na lepo upakovano alkoholno piće, ovaj parfem je namenjen i ženama i muškarcima.
Važi za jednu od prvih spiritualnih voda nastalih kombinovanjem esencijalnih mirisnih ulja sa destilovanom vodom i određenim procentom parfemskog alkohola, sa dodatakom drugih mirisnih supstanci ili bez njih. Citrusnog je mirisa, sa izraženom notom slatke narandže i dodatkom lavande, i kao takav – neverovatno široke primene. Osim kao parfem, koristi se i kao losion nakon brijanja u berbernicama, kao miris koji umanjuje osećaj anksioznosti, kao sredstvo za čišćenje sveća, ali i za pranje kose nakon nanošenja šampona i u spiritualne svrhe: za zaštitu od negativnosti i loših misli, energetsko čišćenje prostorije, zaštitu od zlih duhova i prokletstava ali i za privlačenje srećnih okolnosti u život. Ovaj miris u kontekstu spiritualne vode omiljen je i južnoameričkim šamanima, koji smatraju da prašuma diše slobodnije kada se u vazduh ispuste ove mirisne note.

BEST OF: Najlepša kozmetička pakovanja

Chanel Nº5 by Chanel iz 1921.

vintage parfemi

Ova lista ne bi bila potpuna kada se na njoj ne bi našao naslavniji pariski parfem svih vremena. U doba kada su parfemi patili od sindroma uniformnosti, Coco Chanel je 1921. godine lansirala Chanel Nº5 i napravila revolucionaran korak u istoriji proizvodnje parfema. Ona je bila u potrazi za mirisom koji će „stajati svakoj ženi, baš kao i haljina visoke mode“. Iz dve serije od deset uzoraka ona je odabrala peti i lansirala ga 5. maja jer je verovala da je pet njen srećan broj. I bila je u pravu! A kada su 1953. Merilin Monro pitali šta nosi tokom spavanja, odgovorila je: „Chanel Nº5, naravno!“

Timeless by Avon iz 1974.

vintage parfemi

Još jedan Avonov parfem sa izuzetnom postojanošću i kvalitetom koji možete pronaći po izrazito povoljnoj ceni. Elegantan i mističan, miris ovog parfema mnoge podseća na Chanel Nº5, ali u laganijoj, toplijoj i egzotičnijoj verziji. U osnovi miriše na kardamom, sa sekundarnom notom jasmina i orijentalne ruže. Puderastog i drvenkastog mirisa, vraća u period zlatnog doba Holivuda. Preporučuje se za nailazeći zimski period, za ljubitelje klasika koji se i sami osećaju timeless.

Holivudski glamur na Jackie O način