22.09.2017.

VIKEND-RECEPT: Zeleniš na kašiku

42 magazin
Unsplash

Kiša i hladnoća idealno su vreme da vratite topla predjela na porodični meni

potaž

Možda je mamina ili bakina pileća supa neprevaziđena, pa se tu ni ne biste takmičili, ali imamo jelo koje može da priđe konkurenciji. Ovo je osnovni recept za potaž od spanaća i brokolija, ali vi ne morate tu da stanete, slobodno proširite zeleni asortiman i dodajte sve što vam padne na pamet – prokelj, blitvu, zelje… Dodatak gambora nije samo dekoracija već i element iznenađenja koji će oduševiti sve kojima budete servirali. U prevodu: delovaće kao da ste profi kuvar(ica) koja zna šta radi.

Sastojci
1 glavica crnog lika
2 šolje spanaća
1 brokoli
2 čena belog luka
3 šolje vode
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1/2 limuna
50 g gambora (po želji)

Priprema
1. Propržite crni luk na maslinovom ulju.
2. Dodajte spanać i iseckan brokoli.
3. Dinstajte dok povrće ne omekša.
4. Dodajte usitnjen beli luk i mešajte još nekoliko minuta.
5. Stavite sve u blender, dodajte so i vodu i servirajte.
6. Posoljene gambore stavite da se prže na maslinovom ulju.
7. Iscedite limun preko i, kada se zarumene, spremni su da ih stavite kao dekoraciju za potaž.

Bon appétit!