20.12.2016.

Skrivena vrata Singapura

Andrijana Živković
Ricky Gui

Serija fotografija ulaza kojih nema na turističkoj mapi grada, a koja najbolje svedoče o njegovoj istoriji

Singapore photographer | Singapore documentary photographer | Door images |

Fotograf Ricky Gui svojim nedavno završenim projektom otkriva nam nešto drugačiju sliku Singapura. Pre nešto više od godinu dana Ricky je počeo da fotografiše skrivena vrata grada, ona koja se nalaze iza prodavnica i lokala kuda malo ko prolazi.

– Ono što me privlači kod tih skrivenih vrata jesu dizajn, boja i upečatljivi detalji arhitekture koja se nalazi oko njih. Trebalo mi je više od godinu dana da istražim sva mesta na kojima se kriju zadnja vrata iako je u pitanju moja zemlja. Uglavnom sam to radio vikendom, kada se ne radi i svi lokali su zatvoreni. To mi je omogućilo da dokumentujem fasadu oko vrata, kao i čitavo okruženje bez ikakvog ometanja – objašnjava Ricky.

– Nekada zateknem slatku mačku kako spava na pragu, nekad je okačena odeća na ulazu, saksija sa cvećem stoji ispred, nailazio sam na sprejom ispisane reči i slova na vratima… Otkrio sam mnogo uzbudljivih detalja koje bih propustio da nisam odlučio da izbliza posmatram. Iza svakih skrivenih vrata nalazi se moguća priča o detinjstvu, romansi i prošlosti.

Serija fotografija Hidden Doors beleži 600 različitih vrata. Kako vreme prolazi, lokali i prodavnice menjaju delatnosti i vlasnike, zgrade se ruše, vrata se cementiraju, menjaju boju ili bivaju zamenjena novim vratima. Ništa ne traje večno. Serija fotografija Hidden Doors ostaće nečija uspomena na prošlost i sadašnjost, dok će u budućnosti nekom otkriti nepoznata nekad skrivena mesta.

Singapore photographer | Singapore documentary photographer | Door images |

Seragoon area

Seragoon area

Seragoon area

Seragoon area

Chinatown area

Chinatown area

Arab street area

Arab street area

Geylang area

Geylang area

Macpherson area

Macpherson area

Detaljan pregled ovih jedinstvenih vrata pogledajte na linku projekta Hidden Doors