20.01.2017.

Pogled u budućnost kroz dizajnerske naočare

Design Museum Holon

S obzirom na to da vam Izrael nije iza ćoška, doneli smo vam izložbu kroz koju  možete proći listajući našu galeriju slika

Iako mlad, muzej otvoren 2010. u izraelskom gradu Holonu stekao je internacionalnu slavu kao jedan od vodećih svetskih muzeja posvećenih dizajnu i savremenoj kulturi. A kako i ne bi kada je u startu zauzeo pravi imidž – nalazi se u zgradi koju je napravio jedan od najpoznatijih arhitekata i dizajnera današnjice Ron Arad. Design Museum Holon dospeo je za kratko vreme na listu obaveznih mesta koje treba posetiti kako zbog svojih izložbi u klasičnom smislu te reči, tako i zbog organizovanja raznih konkursa kojima poziva dizajnere da daju svoja kreativna rešenja i inovacije koja će odmah biti dostupna svima koji posete muzej.

Design Museum Holon

Jedno od takvih rešenja jeste upravo izložba koja trenutno zauzima postamente muzeja, a reč je o izložbi naočara. Setite se poznate priče o carevom novom odelu, kada su se svi oduševljavali novom odećom vladara sve dok jedno dete nije viknulo „Car je go!“ Upravo ta priča poslužila je kao početna ideja za izložbu – društveni kontekst kroz koji vidimo stvari. Pogled čoveka na sredinu koja ga okružuje. Kako se kultura menjala kroz istoriju, tako je oblik naočara trpeo promene, baš kao što možemo primetiti dok se krećemo kroz izložbu. Naočare kao predmet dugo postoje i prati čoveka tokom raznih istorijskih perioda, pa je upravo zato zanimljiv za posmatranje i analizu.

Više od 400 retkih modela naočara izloženo je u nekoliko kulturoloških segmenata. Počinje od onih napravljenih u 17. veku, a završava se modelima koje ćemo potencijalno nositi u budućnosti. Upravo taj budući deo jeste projekat za sebe.

Naime, oko 40 izraelskih dizajnera i arhitekata dalo je svoju viziju naočara odgovorivši na pitanje kako u budućnosti treba da izgleda predmet kroz koje čovek percipira svet. Različite forme, materijali, personalizovani ramovi i filteri za sočiva samo su neki od inovacija koje prate buduće modele.

Zavirite u našu galeriju i pogledajte kako izgleda modni, dizajnerski ili optički nastavak čula vida.

Izložba je otvorena krajem decembra, a možete je posetiti do 29. aprila ako vam se Design Museum Holon nađe negde na putu.