04.01.2017.

Nova dizajnerska laboratorija u staroj fabrici stakla

Andrijana Živković
Willem de Kam

Zdanje u roterdamskoj luci pretvoreno je u prostor za inkubaciju dizajnerskih ideja koje će promeniti svet

unspecified-10

First things first! Najpre da vas upoznamo s Daanom Roosegaardeom – potencijalnim članom liste velikih umova. Ukratko: holandski umetnik, dizajner, inovator koji se bavi istraživanjem odnosa između ljudi, tehnologije i svemira. Još kraće: pronalazač. Pošto je završio studije likovnih umetnosti, dodao je arhitekturu kao drugi segment obrazovanja i 2007. osnovao Studio Roosegaarde, u kojem sa timom dizajnera i inženjera razvija ideju o boljoj budućnosti. Dizajn godine, eko-projekat, umetničko delo, najuticajniji rad… samo su tek naznake na spisku internacionalnih nagrada koje ovaj studio dodaje u svoj portfolio.

A šta oni rade? Kreiraju interaktivni, dinamičan dizajn sa jedinstvenim inovacijama. Što u prevodu znači da prave jedinstven doživljaj interaktivne umetnosti koja izgleda ovako nekako:

 

Njihov sledeći projekat jeste grad budućnosti bez vazdušnog zagađenja. Zvuči neverovatno, ali Smag Free Project je već testiran u Kini, gde je napravljen ogroman usisivač – Smag Free Tower, najveći prečišćivač vazduha ikada napravljen, a koji bi mogao da omogući Pekingu da diše punim plućima.

 

Sada kada znate o kakvom je studiju reč, vreme je da vam predstavimo Dream Factory – nov radni prostor Studia Roosegaarde, u kojem nastaju sve ove ideje.

Za svoju dizajnersku laboratoriju, kako je nazivaju, holandski tvorci odabrali su fabriku stakla iz tridesetih koja gleda na roterdamsku luku.

Hiljadu metara kvadratnih stare fabrike spremne za rušenje nakon rekonstrukcije savršen su izbor za kancelarije ove jedinstvene kompanije (ako pojam kompanija može ikako ovde da se primeni). Dizajneri i inženjeri smešteni su u kancelarije na prvom spratu s pogledom na ogroman atrijum koji se koristi za pravljenje prototipova projekata u nastajanju. A prostor preostalih skladišta na oko 2.000 kvadrata sada je kao stvoren za rad na većim projektima kao što je slučaj s pomenutim Smag Free Projectom.

Zašto je baza studija upravo u Roterdamu kada radite za ceo svet?

– Roterdam se čini kao odlično mesto za eksperimentisanje i pravljenje prototipova futurističkih pejzaža – odgovara Roosegaarde.

– Ovo je mesto gde sam grad promoviše kreativnost. Odavde možemo da lansiramo ideje ka celom svetu.

Prostor je podeljen staklenim pregradama, koje istovremeno služe kao transparentne table za brzinsko skiciranje ideja kada dizajnerski tim brejnstormuje. Pored svih segmenata, ovaj radni prostor ima još i svoj edukativni deo – dream library, biblioteku sa impozantnom kolekcijom knjiga od antičkog do savremenog doba, kao i laboratoriju za testiranje instalacija koje svetle u mraku. Nameštaj je inspirisan nautikom, što je u skladu s pogledom na luku koji dominira ovim zdanjem.

Centralni deo zgrade je open space, gde organizujemo dizajn lab seanse i edukativne aktivnosti, kažu iz studija.

Kancelarije na poslednjem spratu su posebno inspirativan prostor za rad – njihovi ogromni prozori gledaju na luku i reku.

Kada pogledamo ideje koje su nastale pre nego što se studio uselo u nov radni prostor, ne možemo da se ne zapitamo kako li će izgledati prva sledeća koja nastane u uslovima za rad po meri inovatora.

Fotografije: Willem de Kam

Dizajn: Studio Roosegaarde