17.12.2016.

Mini-prostor za maksi uživanje

Savitri Bastriani
Bromon je mali kanadski grad sa nekoliko hiljada stanovnika, komšijskom atmosferom, kako to biva u malim mestima, i skijalištem u blizini. Sve zvuči idilično, ali ako živite u skučenom prostoru i nedostaje vam komfor, sve pada u vodu. Ovde važi pravilo: iskoristiti maksimum iz minimuma. A to je upravo ono što su uradili Isabelle Cyr i Sandy Cahcart, dizajneri novonastalog objekta.

08-12-16-home-tour-isabella-cyr-2

Oni su napravili projekat zgrade sa eco-fiendly stanovima koji su namenjen malim porodicama ili onima koji žele kompaktan dom u domaćem okruženju – što znači okružen prijateljski nastrojenim komšijama u nameri da stvore prijatan osećaj zajednice. Nakon što su osmislili ovaj projekat, bacili su se na svoj lični prostor, tako što su uredili jedan od stanova za svoju porodicu i dali primer kako zapravo oni zamišljaju enterijersku realizaciju – da iz malog prostora izvuku maksimum. Njihov cilj bio je da pokažu da stanovi male kvadrature ne moraju da prave ni prostorni, ni komforni kompromis.

– Kada se radi dizajn ovakvog projekta, fokus je na svakom mogućem ćošku u stanu – objasnila je Isabelle. – Najbolji deo ovog projekta je onaj u kome smo pokazali da bez obzira na veličinu stana možete imati veliki prostor za odlaganje, što se često zapostavlja. Ostava u dnevnoj sobi je dovoljno velika, pa je možete koristiti i kao deo za sedenje. Neiskorišćen prostor iza televizora je sada dostupan i iskorišćen, postavili smo tu police, a TV smo stavili na klizna vrata ispred njih.

– Stan je koloristički objedinjen plavom bojom, samo je na nekim mestima tamnija nijansa, npr. u kuhinji, dnevnoj sobi i na tremu, našem omiljenom mestu – kaže Sandy. – Kada smo birali kolor-šemu, odlučili smo se za tamnoplavu, belu i crnu, sa ponekim pastelnim akcentom. Nismo želeli da dobije ženskastu notu, već da vuče ka skandinavskoj estetici.

U nameri da vizuelno povećaju prostor i dostignu svoju estetsku viziju, Catthy i Isabelle su morali da preprave i prilagode mnoge komade nameštaja i elemente enterijera. Sve tapete, grafičke elemente i tepihe su lično dizajnirali za svoj dom. Kada je rasveta u pitanju, sarađivali su sa lokalnim proizvođačima i uspeli da naprave potpuno nova rasvetna tela prilagođena ovom prostoru.

Na kraju svih radova, kada su okrenuli ključ i prvi put ušli u svoj novi dom, shvatili su da su uspešno obavili zadatak – kvadratura na papiru ostaje smo mali broj, a veliko porodično uživanje može da počne.

08-12-16-home-tour-isabella-cyr-8

 

Dizajn: Cyr Cathcart

Izgradnja: Bromont Immobilier

Fotografije: Savitri Bastriani