12.01.2017.

London calling!

Andrijana Živković
Profimedia, Pinterest

Vrata nove modne sezone otvaraju muškarci – pa da vidimo kako to izgleda dok čekamo novitete za žene

output_uqgowh

Možda vam jesen-zima 2017/18. zvuči daleko jer smo tek zakoračili u ovu godinu, ali u modnom svetu sada je upravo to vreme. Mesto je London jer je upravo u britanskoj prestonici od 6. do 9. januara održana Nedelja muške mode iliti London Fashion Week. Iako žene obično imaju prednost, muškarci su otvorili vrata nove modne sezone, pa je tako ovo bio prvi Fashion Week koji otkriva kako će izgledati zimski meseci 2017/18. Iako smo do sada bili fokusirani primarno na žensku modu, u novoj godini donosimo nove odluke i ispravljamo greške iz prošlosti. Dakle, nakon preko 50 održanih revija, trčanja s jednog na drugi kraj grada, gustog rasporeda, nezaobilaznog fotkanja pored crvenih govornica, sumiramo utiske i delimo s vama najjače. Slede top 3 po izboru 42!

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood

Ovo baš i nije iznenađenje jer je Vivianne rešila da napravi tri u jednom i to tako što je napravila kombinaciju ženske, muške mode i njene muzike, pa rezultat nije izostao. Smenjivali su se muški i ženski modeli u bogatim pletivima, kariranim odelima, sa krunama na glavi i vojničkim čizmama na nogama – punk na Vivianne način! I sa 75 godina dizajnerka među prvima prati promene u društvu, pa su tako žene u odelima, a muškarci u haljinama od tila njen način da prikaže kako se društvo kreće ka unisex univerzijalizaciji.

J.W.Anderson

J.W. Anderson

Ako pratite šta J. W. Anderson stvara pod potpisom Loewe, onda vam je sasvim jasno zašto je pažnja usmerena na svaki njegov dizajnerski pokret. Iako potpuno savremenim pristupom, on je ovu kolekciju posvetio nostalgiji na svoje detinjstvo u Severnoj Irskoj. Oversized pletiva u svim oblicima, džemperi, šalovi, kardigani, jakne sa ovčijim krznom i military kaputi ostavili su istovremeno utisak svežih ideja sa istorijskom asocijacijom.

craig green

Craig Green

Na prvu loptu pomislili smo da je reč o Martinu Margieli, ali iako je poređenje potpuno na mestu, reč je o prošlogodišnjem dobitniku nagrade British Fashion Councal za najboljeg muškog dizajnera. Već na samom startu godine on je ovu titulu opravdao predstavivši svoju novu kolekciju. Njegova inspiracija zapravo je njegova fobija od velikog plavetnila –nepregledni okean, nešto nepoznato i masivno, kako je rekao kritičarima nakon održane revije. Plava radnička odela potpuno redizajnirana, kombinezoni i asocijacija na ribarsku odeću nakon pojašnjenja inspiracije jasno dobijaju oblik. Craigov put od početne ideje do zahtevno izvedene realizacije očigledno rezultira modelima koji sami za sebe jasno govore zašto se našao u top tri najjačih utiska na našoj listi.

Dok se u zatvorenom prostoru odvija ono najvažnije na svakoj nedelji mode, ulice nisu ništa manje važan segment koji takođe treba ispratiti. Predstojaći trendovi se predstavljaju na revijama, dok se na ulici postavljaju novi standardi u street style kategoriji – stoga obavezno pratimo oba!