28.02.2017.

Domaći umetnici koje morate pratiti na Instagramu

Dunja Jovanović
Instagram
Kako uticaj socijalnih mreža raste, tako se razvija i umetnička scena kod nas. Ova vrsta prezentacije radova iz raznih sfera – likovne umetnosti, animacije, primenjene umetnosti ili fotografije – postaje dostupna na dnevnoj bazi i na taj način se stvara dinamičan miks zanimljivih vizuala koji u sve većoj meri zanimaju i širu publiku.

unnamed

Nedavno smo pisali o art influenserima iz čitavog sveta, a danas izdvajamo domaće umetnike čiji su nas Instagram profili inspirisali:

Maja Đorđević
@paintjoy_1.9.9.0

Maja voli estetiku igrica iz detinjstva, oblikovanih jarkim, kontrastnim bojama i malim brojem piksela.
Svojom idejom uprošćavanja kako u kompoziciji, tako i u likovnom izrazu, mlada slikarka uspela je da privuče pažnju i osvoji publiku, a tome u prilog ide i njena aktuelna (i veoma uspešna) izložba u njujorškoj galeriji @theholenyc.

 

Maju vidimo na vrhu svetske scene, a za sve koje interesuje njen šareni piksel svet neka zaprate instagram.com/paintjoy_1.9.9.0/

Miloš Rajković aka Sholim
@sholim_

Miloš kaže: „Ako je slika vredna hiljadu reči, onda je gif vredan još jednu hiljadu više.“ Ovog Beograđanina otkrili smo upravo preko Instagrama, gde ga prati preko 13.000 ljudi, dok je, deluje, na domaćem terenu i dalje anoniman. Kroz svoje gifove on upozorava na opasnosti globalizacije, religijske dogme ili industriju rata, a sve to upakovano u dalijevsku estetiku. U njegovom slučaju društvene mreže i druge internet platforme dokaz su da umetnost može postojati samo u sajberspejsu, a biti jednako uticajna.

Za dozu Miloševih gifova kliknite instagram.com/sholim_/

Nemanja Knežević
@nemanja.knezevic

Nemanja je fotograf i član kolektiva Belgrade Raw. Na svojim fotografijama on dokumentuje realnost. S fokusom na stanje u Srbiji Nemanja poentira da Instagram nije društvena mreža namenjena lepim, u većoj meri – izrežiranim fotografijama, već da je život koji živimo ponekad i siv.

Nemanju pratite na instagram.com/nemanja.knezevic/

Sergej Tucakov
@sergejtucakov

Sergej je mladi umetnik iz Sombora koji istražuje različite medije – digitalnu umetnost, kompjuterske grafike, animaciju, interaktivnu umetnost, video-igre, dizajn printa i video. Najpoznatiji je po digitalnim crtežima kojima je preplavio internet, a onda su njegove ilustracije počele da se pojavljuju i u print izdanjima poput časopisa Elementi u izdanju Centra za promociju nauke.

Sergejev super stilizovani svet pratite na instagram.com/sergejtucakov/

Marija Šević
@marijasevic

Marija Šević je slikarka iz Aranđelovca, članica kolektiva U10. Kroz svoje snenolike radove ona istražuje pitanja identiteta ili nerazumevanja različitosti u savremenom svetu, a kroz svoje intervjue  iskazuje bunt zbog nepostojanja tržišta kod nas i toga što su muzeji zatvoreni, a galerija je malo.

Mariju pratite na instagram.com/marijasevic/

Jovana Čajović
@jovanacajovic

Jovanu smo otkrili upravo preko Instagrama, a veoma malo znamo o njoj – jedino da se predstavila na izložbi u organizaciji Kulturforuma. U svojim radovima ona reinterpretira Kazimira Malevicha, na jedan nov, moderan način – i ženskim dodirom.

Jovanin geometrijski portfolio otkrijte  na instagram.com/jovanacajovic/

Đorđe Raičević
@kiseonik

Đorđe Raičević nam kroz svoju Kiseonik galeriju priča priču o gradu. Ljubitelji arhitekture, geometrijskih oblika i urbanizma okupili su se na njegovom profilu u velikom broju – čak 23.000 njih! Detalji na njegovim fotografijama u pastelnim nijansama izgledaju poput umetničkog dela – oni pozivaju posmatrača da otkrije o kom objektu je reč ili sazna nešto novo o arhitekturi s naših prostora, ali i šire

Đorđa pratite na instagram.com/kiseonik/