15.06.2017.

U svakom gramu vašeg tela leži deo vašeg šarma

42 magazin
Pinterest

Ukoliko još niste smršali, ne brinite, možda i nećete. I ne morate, leto je, opustite se malo

dijeta

Odmah da konstatujemo – da ste prepešačili bar polovinu kilometara koliko ste kilometarskih tekstova pročitali o zdravoj ishrani i dijetama, ne bi vas uopšte privukla ova tematika. Dok uzimate gutljaj prvog ili drugog litra vode i gledate u ekran, sigurno ćete u nekom trenutku biti izloženi vizuelnom iskušenju koje direktno sa Tastyja napada centar u mozgu koji ima veze sa onim tzv. oči su mi gladne apetitom.

Opet neko trabunjanje o dijetama. Jeste, jer da bi neko držao dijetu, mora da bude opsednut. Jedino to daje rezultate. Dijeta skida kilograme i uzima još pokoji danak. Topi struk i obraze prepušta gravitaciji. Briše spontanost. Navija sat, budi vas noću i vuče ka frižideru na kojem držite sliku u kupaćem ili neku na kojoj ste sami sebi debeli i bljak.

Svet je poludeo. Svi kuvaju i svi su na dijeti. Svi sede i svi se bave fitnesom. Svi bi da imaju savršena tela jer sanjaju savršen seks.

Dijeta. Odricanje. Apstinencija. Vaga. Kalorije. Hidratacija. Jedite ovo i ne jedite ono. Šta? Što? Anoreksija. Bulimija.

Dijeta skida kilograme i uzima još pokoji danak. Topi struk i obraze prepušta gravitaciji. Briše spontanost. Navija sat

Nije lako. Kojemu se dijetetskom carstvu prikloniti, šta jesti i piti a kilograme istopiti, epsko je pitanje koje cele godine, posebno u bikini sezoni, muči veliki deo uglavnom ženske populacije, mada ima mnogo muškaraca koji su na hrono ishrani zbog slaninice za doručak. Ako ste i vi na bikini dijeteteskim mukama, stvarno vam nije lako. Vi ste u mašineriji koja uključuje medicinu, farmaciju, fitnes centre, kozmetičke salone, tekstilnu industriju, kozmetologiju, medije, izdavaštvo, bloging, vloging… Lanac je dug, a vi gladni, debeli, imate šlauf, celulit, kvržice, gromuljice, neravnine, višak kože… višak, višak, višak… A sve to je u vašim gladnim očima dva puta strašnije i veće.

dijeta

Gladni ste promene, drugačije sebe jer drugi vas već vide onakvom kakva jeste i potpuno je u redu da se to vaše obličje ne dopada svima. Volite sebe, ali treba vam i ljubav drugih. Divljenje poput onog koje dobijaju sve te žene dok vas u nekoj pozi isfotošopirane gledaju sa fotografije. Žene kojima je zadatak da izgledaju dobro i da vama prodaju kriterijum po kojem ćete meriti vašu dob, obim struka, visinu, jedrinu… Širinu vašeg duha i ranjenost duše meriće vaš psihijatar dok mu iz fotelje ili sa kauča pričate o tome kako ste u detinjstvu imali nekoliko pehova u osnovnoj zbog bubuljice i salceta, da vas niko nije voleo ni razumeo… I da i danas, pošto ste u međuvremenu promenili svoj lični opis inspirisani lepim slikama, kad god vas snađe to osećanje, pojedete 300 grama čokolade i legnete da spavate.

Paleo, hrono, Atkins, mediteranska, UN, voćna, proteinska, šok, banana-jogurt… Lake, bizarne, brze, tutifruti, smuti. Što je veća ponuda, teže je doneti odluku

Nego, zašto uopšte želite da smršate? I zašto ne možete da smršate? Paleo, hrono, Atkins, mediteranska, UN, voćna, proteinska, šok, banana-jogurt… Lake, bizarne, brze, tutifruti, smuti. Što je veća ponuda, teže je doneti odluku. Nekad je teško imati izbor. Sa dijetama je to i najteže – jer nije svaka za vaš organizam, vaše ćelije i vaš stas. Zato bi trebalo da pogledate u sebe i oko sebe. Da se zapitate šta hoćete. Da oslušnete svoje unutrašnje potrebe i da se osmotrite spolja. Izmerite radijus svog kretanja, koliko ste fizički aktivni, odnosno neaktivni, i da u tome budete – iskreni. Da iskreno kažete da vas je baš briga, da želite da živite lepo u svom telu kakvog god da je ono gabarita. Da vas ne interesuje dijeta i da ne želite da umrete gladni i debeli. Debeli, šta god to danas uopšte znači.

dijeta

Ako niste dosad smršali, možda i nećete. I ne morate, opustite se, leto je.