21.05.2018.

5 (baš dobrih) saveta za negu masne kože

Isidora Nedić
Pinterest

Nije vam bilo lepo ni zimi, ali leti vaša koža, zbog vrućine i znojenja, izgleda bukvalno pakleno.

masna koža

Toliko je masna da vaši prijatelji mogu da popravljaju karmin ogledajući se u vašem čelu. Toliko je masna da paket papirića za blotovanje matira samo vrh vašeg nosa? Toliko je masna da…

Okej, imate problem i evo šta treba da radite da ga se rešite:

Čistite kožu uljima. Da, dobro ste pročitali!

Nije zabadava to što se na tržištu pojavila gomila preparata za umivanje ili skidanje šminke, a koji u svom sastavu sadrže ulja. Oni su zapravo odlični za masnu kožu. Često znamo da se umivamo sapunima ili gelovima s glinom koji skidaju prirodna ulja sa kože, ali u isto vreme mogu dovesti do pojave bubuljica, crvenila i onog najgoreg – dodatnog lučenja sebuma. To ništa nije dobro. Dakle, sapun u kantu za đubre i opredelite se za make-up removere s uljanom bazom. Možda će vam u početku biti neprijatno, ali, verujte nam, vaša koža će vam biti zahvalna.

Kako jedeš, tako žanješ (mitesere)

Jedite dobre stvari – spanać, jaja, lososa… bla, bla, bla i – blistaćete. Sve ovo već znate na pamet, pa i dalje jedete picu. I treba, jednom se živi. Ipak, morate hraniti kožu nekim dobrim stvarima, pa ako već nećete da ih unosite oralno, onda možete direktno – na ten. Dakle, nabavite ulje semenki šipka, bobica vučjeg trna i semenki kajsije. Možete i neke od onih lažnih šumećih vitamina, neće da škodi.

Masirajte više!

Uf, ovo je najbolji deo. Masaža poboljšava cirkulaciju i pomaže koži da brže i bolje upije kreme, ulja i druge proizvode koje na nju nanesete. Osim toga, baš prija!
Evo kako to da radite: stavite kremu (gel, ulje… šta god koristite za hidrataciju) na lice i vrat. I to malo veću količinu jer ne valja masirati suvu kožu. Počnite od ključne kosti i kružnim pokretima prstiju penjite se ka čelu. Zatim od centra vašeg lica, na obe strane. Ne zaboravite na uši – to je najbolji deo!

Termin „slojevito“ ne važi samo za oblačenje

Leti je neophodno stavljati kako sredstvo za hidrataciju, tako i faktor protiv štetnih UV zraka. Samo je ovo falilo, lice vam je ionako masno. Međutim, na tržištu ima toliko dobrih proizvoda, pa ovo slojevito mazanje zaista neće biti problem. Pronađite UV kremu s efektom matiranja, a ako u svom sastavu ima niacinamid – tim bolje. Niacinamid reguliše lučenje sebuma i smanjuje pojavu bubuljica – čaroban sastojak za sve vas s problematičnom kožom.

Iskulirajte sa šminkom

Ako možete, probajte da se ne šminkate nekoliko dana. Važno je pustiti kožu da diše, a pogotovo je to važno leti. Možda ćete upravo tada i shvatiti da vam ne treba toliko puno, a koliko inače stavljate, da naglasite lepe stvari na vešem licu. Zvuči dobro, zar ne? Avaj, mnogo je lakše reći nego zaista i uraditi.