18.07.2017.

Psihodelični Phantom V Johna Lennona stiže u London

42 magazin

Rolls-Royce najavljuje da će se Phantom V Johna Lennona pridružiti izložbi The Great Eight Phantoms u Londonu

Rolls-Royce Phantom V

Rolls-Royce najavljuje da će 50 godina od objavljivanja albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band benda The Beatles proslaviti na svoj način – i to tako što će vratiti šareni Rolls-Royce Phantom V, poznat po tome što je nekada bio u vlasništvu Johna Lenona, u London i prikazati ga britanskoj javnosti.

Trenutno u vlasništvu Kraljevskog muzeja Britanske Kolumbije, Phantom V iz Kanade stiže u London kako bi se pridružio izložbi The Great Eight Phantoms koju Rolls-Royce organizuje u Bonhamsu u New Bond Streetu, koju je Lennon krajem šezdesetih posetio baš u ovom automobilu. Javnosti će moći da uživa u fantomima od 29. jula do 2. avgusta.

Šara automobila često je opisivana kao psihodelična, a boje su, naročito žuta, reflektovale omot albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band benda The Beatles

Lennonov Phantom V prilagođen je istinskoj rok zvezdi – zadnje sedište mu je pretvoreno u bračni krevet, ima ugrađen televizor, telefon i frižider, te gramofon i sistem zvučnika, koji uključuje i spoljni zvučnik.

Rolls-Royce Phantom V Rolls-Royce Phantom V Rolls-Royce Phantom V
U aprilu 1967. godine, baš kada su The Beatles završili snimanje albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Lennon je poželeo da njegov Phantom dobije nov koloristički izgled, a sveže ofarbani Rolls-Royce predstavljen je nekoliko dana pre objavljivanja pomenutog albuma 1. juna i činilo se kao da je sastavni deo njegovog koncepta.

Rolls-Royce Phantom V Rolls-Royce Phantom V

Njegova šara često je opisivana kao psihodelična, a boje su svakako, naročito dominantna žuta, reflektovale omot albuma. No, ako se pažljivo pogleda, jasno je da je reč o romskom cvetnom dizajnu, koji se koristi u ciganskim karavanima, sa horoskopskim znakom na krovu.

Phantom V prilagođen je istinskoj rok zvezdi – zadnje sedište mu je pretvoreno u bračni krevet, ima ugrađen televizor, telefon i frižider, te gramofon i sistem zvučnika

Lennon je automobil redovno koristio do 1969. godine, a onda je 1970. otpremljen u SAD kada se i Lenon tamo preselio. Bio je pozajmljivan i drugim rok zvezdama kao što su The Rolling Stones, Bob Dylan i The Moody Blues, a 1977. milijarder Jim Pattison donirao ga je Kraljevskom muzeju Britanske Kolumbije u Viktoriji, Kanada.