08.11.2017.

Potpuno instagramičan hotel

Andrijana Živković
Arturo Zavala Haag

Primetili ste da hoteli sve više liče na privatni smeštaj? To nije slučajno

01

Dizajn, kao i umetnost uopšte, prati socijalna dešavanja, ali ovde ne mislimo na ona politička već na društvene mreže. Instagram, Pinterest i slične fotoslastične platforme utiču na našu estetiku, pa se tako iz dana u dan edukujemo i hranimo lepim. Ta naša potreba neprestano raste, a isto je i sa apetitima za kvalitetom. Kao što to mi kao konzumenti prepoznajemo, tako je i sa onima koji su iza olovke, kompjutera i kamere. I dok svi tako uživamo lajkujući, u isto vreme učimo, a oni koji nešto stvaraju prave analizu. Rezultati pokazuju da su se stvari malkice promenile na polju dizajna, konkretno enterijera i arhitekture i pod uticajem svakog od nas.

013

Primera radi, više nas ne privlače hladni sivi prostori, puni materijala u visokom sjaju koji ostavljaju korporativan osećaj u stomaku. Luksuz je sada nešto potpuno drugo. Kada tražimo smeštaj, želimo da se osećamo najprirodnije moguće, kao kod kuće, a luksuz koji tražimo treba da bude skrivan u sitnicama koje pružaju komfor.

010

Dakle, ništa od sjajnih zlatnih lustera i kožnih garnitura, treba vam nešto nalik vašoj dnevnoj sobi, ali u poboljšanoj verziji, kao na Pinterestu.

003

Ogroman hol hotela sada znači nepersonalizovan prostor koji zahteva dress code iz banke. U ovom novom talasu biraju se prirodni materijali sa pametnim rešenjima koji imaju za cilj da stvore nenametljivu ugodnost.

02

Jedan takav hotel je ovaj meksički primerak. Nakon što je završen, dobio je momentalnu instaocenu kroz lajkove, što je narednih dana uticalo na broj gostiju. Ono što njega karakteriše jeste što je instagramičan i za goste, pa se boje, materijali i sitni detalji slikaju sa svakom novom rezervacijom i tako njegova popularnost raste. Na sve to on ima i zabavan naziv – Tiki Tiki Tulum Hotel, što je takođe važna stavka ako već pravimo spisak dobrih strana biznisa.

07

Sa samo petnaest soba u ponudi, ovaj hotel okružen je veličanstvenom džunglom, pa je osim unutrašnjosti i okruženje privlačno. Arhitektura ovog projekta inspirisana je savremenim stilovima pedesetih godina prošlog veka, kada su fokus i pažnja bili na kvalitetnoj izradi detalja.

002

Njihov dizajn uzima elemente modernizma i art decoa, ali su objedinjene i međusobne opšte karakteristike regionalnog dizajna uz korišćenje materijala koje pruža ovo lokalno područje. Za dizajn nameštaja i stolarije koristilo se drvo koje se nalazi u neposrednoj okolini ne bi li se spoljašnje okruženje osetilo i unutar prostora.

05

Ideja vodilja ovog projekta bila je to da bujna vegetacija koja okružuje hotel odslikava i unutar njega. Bazen je centralni deo hotela, a osim osnovne funkcije on ima i estetsku jer podseća na oazu koja osvežava i simbolizuje vitalnost, a ovaj utisak pojačavaju tropske biljke i nenametljiva iliti pažljivo uklopljena arhitektura koja se meša sa prirodnim okruženjem.

03

Ovo je jedan od plastičnih primera novog pravca dizajna, a u kom pravcu će se on menjati i kretati, zavisi od toga kako društvo iliti lajkovi kažu.

012

Dizajni fotografije: Arturo Zavala Haag