27.04.2017.

Patike od plastičnih flaša čuvaju zdravlje i Zemlju

42 magazin
parley.tv promo

Za izradu jednog para najnovije linije adidas patika potrošeno je jedanaest plastičnih flaša, a proizvedeno je milion pari ekološke obuće. Pa vi izračunajte od koliko je boca spasen ekosistem

patike

Milioni tona plastičnog otpada i u ovom trenutku pluta svetskim okeanima i surovo opominje da, ukoliko se nešto ubrzo ne učini, preti ozbiljna ekološka katastrofa. Različitim eksperimentima naučnici iz svih oblasti svakodnevno pokušavaju da nađu laka i brza rešenja za spas planete Zemlje. Njihove ideje često su neverovatne, a rešenja nalaze tamo gde ih najmanje očekujemo. Recimo, jedno od poslednjih jeste da se uposle najveći neprijatelji pčelara – voštani moljci i njihov poriv za uništavanje saća preusmeri na plastične kese. Nećete verovati, ali ispostavilo se da ove štetočine mogu biti i te kako korisne kada se ubace u odbačenu plastičnu kesu – posle samo 40 minuta pretvaraju je u plastičnu rupu koja se toliko širi, da posle 12 sati od nje ostaje minijaturna bezoblična masa teška svega 92 miligrama! Otkriće je vrhunsko, a sada sledi praktična primena.

patike i plasticne flase

Osim naučnika, u spasavanje naše planete od invazije plastike sve više se uključuju i društveno odgovorne kompanije koje procesom recikliranja pokušavaju da ublaže nesagledivu ekološku štetu. Na primer, da li ste znali da je kompanija adidas odlukom da plastične kese zameni papirnatim u svojim radnjama širom sveta prošle godine sprečila da se 70 miliona kesa nađe na deponijama ili, još gore, u rekama i morima?

Za izradu jednog para patika iskorišćeno je 11 plastičnih flaša koje su donedavno plutale okeanima i morima

patike i plasticne flase patike i plasticne flase

Ove godine nemačka kompanija došla je na još bolju ideju – da otpadne materijale iz okeana iskoristi i recikliranjem ih upotrebi za novu liniju patika. Sa udruženjem za zaštitu životne sredine Parley for the Ocean adidas je pokrenuo projekat iz kojeg su nastale tri linije vrhunskih modela patika za trčanje UltraBoost, UltraBoost X i UltraBoost Uncaged koje će se u prodaji naći od 10. maja. Za izradu jednog para patika iskorišćeno je 11 plastičnih flaša koje su donedavno plutale okeanima i morima! Ukoliko vam kažemo da je planirana proizvodnja milion UltraBoost patika, jasno vam je šta je konkretno adidas učinio za budućnost svih nas.

Milioni tona plastičnog otpada i u ovom trenutku pluta svetskim okeanima i surovo opominje da, ukoliko se nešto ubrzo ne učini, preti ozbiljna ekološka katastrofa

adidas

Inače, adidas je nedavno predstavio i ekološki inovativan Z.N.E. Zero Dye duks iz Athletics kolekcije, koji je izrađen od revolucionarnog no-dyeproces materijala. On ne zahteva dodatno farbanje, upotrebljava se u prirodnoj boji, a time se znatno štede svi resursi – a posebno voda. Dobra stvar jeste i to što je ova kolekcija dostupna i u adidas brend radnjama.