24.01.2018.

Modni vesnici proleća

42 magazin
Instagram, Profimedia

Nedelja visoke mode je za nama, a proleće 2018. samo što nije, zato analiziramo modnu prognozu dizajnera u varijanti kada budžet nema limit

nedelja visoke mode

Chanel

Ideja najvećeg trend maga za najnoviju kolekciju modne kuće Chanel je, verovali ili ne, da bude nepretenciozna! Da se vrati korenima visoke mode, da bez prenaglašene scenografije i pompe u bašti sa fontanom predstavi lepe modele koji asociraju na proleće.

nedelja visoke mode Mnogo pastela, mnogo cvetnih asocijacija i ženstvenih modela, ali na skroman način koliko je to sa Chanelom moguće. No, ako pogledate detalje izvođenja radova – haljine su sve samo ne skromne.

Givenchy

A evo i nečeg malo drugačijeg. Svi smo navikli da vidimo mnogo čipke, tila, večernjih toaleta koje se vuku po podu, tortastih haljina i dodatne dekoracije kada pomislimo na visoku modu. Možda zbog toga što treba opravdati cenu modela, a možda i zato što je oduvek mantra više je više u ovom modnom sektoru.

nedelja visoke mode

Waight Keller je svoju viziju žene koja nosi couture modele prikazala u drugačijem, može se reći savremenijem svetlu jer dvoraca i prinčeva odavno nema, pa je balsku haljinu zamenilo muško odelo. Ali da bi ono bilo opravdano, pomerene su granice njegovog kroja, pa je rezultat savršen balans između ženstvenih i strogih formi.

Giambattista Valli

Dolazimo i do dizajnera koji je sve suprotno od prethodnog s naše liste. Old school kada je reč o pristupu visokoj modi, što i sam potvrđuje. On kaže kako sada svi žele nešto alternativno i drugačije, a njegov zadatak je da bude večiti romantik.

nedelja visoke mode

Iako krojevi možda nisu iznenađenje, ovde se kapa skida zanatu i ručnom radu koji je doveden do savršenstva. Pa zato treba dati aplauz, a ako baš posegnete za haljinom sa nebrojenim metrima tila, nosite je sa cipelama iz kontrastne kolekcije – dakle martinke, patike ili kaubojke, i zabavljate se, mi bismo sigurno tako!

Christian Dior

Nadrealistički snovi poslužili su kao inspiracija za Mariu Graziu Chiuri, a scenografija je bila tu da slikovitije to pokaže. Ako se fokusiramo samo na modele, videćemo crno-bele šahovske table, pa to na prvi pogled asocira na Alisu u zemlji čuda i njen san.

nedelja visoke mode

Ali ako sve to sklonimo sa strane, ima tu još mnogo toga, Valentina u tragovima iz njene prošlosti, od koje se, očigledno, ne može pobeći, ali noviteti u obliku svedenih krojeva su ono što pozdravljamo. Maske su nas kupile na prvi pogled, ali i make-up koji ide uz to.

Iris van Herpen

Dizajn koji spaja savremeno inženjerstvo kroz 3D i nove tehnologije materijala jeste osnovna odlika krojeva s Iris van Herpen potpisom.

nedelja visoke mode

A ono što je kontrastno načinu izvođenja ovih modela jeste to što je inspiracija potekla iz prirode u njenoj esencijalnoj formi. Svaka forma je jedinstveno vajarsko-arhitektonsko-modno umetničko delo, što potvrđuje svaki model na pisti.

Shiaparelli

Ovde je zadatak koji postavlja Nedelja visoke mode odrađen, pa su haljine od tila pokrile taj deo, ali našu pažnju privukli su netipični modeli za ovu manifestaciju.

nedelja visoke mode

Jednostavni krojevi kao što su sako ili šorts sa kaišem na pojasu izrađeni od luksuznih materijala sa epitetom ručnog rada, a koje osim na crvenom tepihu možete nositi uz džins po gradu, ako ste u mogućnosti da ih priuštite. Mix&mach stilova, materijala, boja i printova jeste ono što nas je kupilo.