30.11.2016.

#mustsee serije

Imdb, promo

Bliži se vreme praznika (možda i prerano, sudeći po okićenom gradu), a to je pravo vreme da se osvrnemo na godinu koja je iza nas: godinu fantastičnih TV serija. Zaista.

Sa praznicima idu i odmori, duži vikendi, slave, pokoji slobodan dan više. Mnogi od nas uživaće u rakiji i sarmi, ćaskanju (ili svađanju) sa rodbinom i neizbežnim pričama o političkoj situaciji u zemlji. Ali kada ispraznite tanjire, budite ubeđeni da ćete se zalepiti za male ili velike ekrane jer baš, baš dobar TV program je na samo nekoliko klikova od vas. Pa hajde da počnemo sa šaltanjem kanala.

Mladi Papa (HBO)

Serija na koju su se navukli a-p-s-o-l-u-t-n-o svi jeste Mladi Papa s potpisom Paola Sorrentina. A kako i ne bi? Italijanski reditelj je nakon filmova Velika lepota i Mladost pokupio zavidnu listu sledbenika i fanova pričajući priče o lepoti starosti u berluskonijevskoj eri bluda, korupcije i nemorala. Serija Mladi Papa je koprodukcija televizije HBO, Canala Plus i Skya, debitovala je na Filmskom festivalu u Veneciji, a govori o kontroverznom, ekstremnom papi (Jude Law) koji pokušava da potkopa postojeći vatikanski sistem.

Westworld (HBO)

Najnovija zagonetka televizije HBO je serija Westworld. Ukoliko niste počeli da je gledate, možda je upravo sada vreme za to. Sjajni glumci i neviđene misterije će vas ujedno frustrirati i oduševiti. Ova sci-fi serija će vas sigurno terati da joj se vraćate bez obzira na to koliko ste iznervirani.

Peaky Blinders (Netflix)

Peaky Blinders je epska, gangsterska drama smeštena u posleratni Birmingem 1920. godine. Sam termin Peaky Blinders odnosi se na kape koje su nosili članovi bandi, a u čijim su obodima bili sakriveni žileti. Brutalni, ali emotivni protagonista Tommy Shelby (Cillian Murphy) jeste ratni heroj, koji poput Corleonea želi da sa svojom krimi-porodicom pokrene legalni biznis. Njegov glavni neprijatelj je Campbell (Sam Neill), sumnjivi policajac iz Severne Irske. Pa neka igre počnu.

Stranger Things (Netflix)

Ova serija zatvorila je letos pola sveta u kuće uprkos suncu i lepom vremenu, te definitivno osvaja epitet najgledanijeg TV formata ove godine. Radnja je smeštena u osamdesete godine prošlog veka, što budi neku slatku nostalgiju. A tu je misterija. I Winona Ryder.

BoJack Horseman (Netflix)

BoJack Horseman je propali sitkom glumac i konj. Da, pravi konj, ne kao uvreda. Imao je šansu da dobije Oskara, ali cvrc! Ova animirana serija, iako je presmešna, često se osvrće na tugu i tamu kao esencijalne komponente ne samo komedije kao žanra već svakodnevnog života. Ako je do sada niste otkrili, ne dozvolite da progalopira pored vas.

The Good Place (Hulu)

Eleanor Shellstrop (Kristen Bell) umrla je i otišla na Dobro mesto, a ne na Loše mesto. To su dobre vesti za nju. Pogotovo zbog činjenice da je ona užasna osoba. E, šta se dalje dešava, na vama je da otkrijete u ovom urnebesnom osvrtu na život nakon smrti.

Black Mirror (Netflix)

Serija Black Mirror postala je Zona sumraka nove generacije mešajući strašne i čudne priče sa novim tehnologijama, konzumerizmom i socijalnim mrežama. Nova sezona počela je da se prikazuje na Netflixu, a svaka epizoda jednako je uzbudljiva kao prva prikazana 2011. godine.