28.04.2017.

Modernizam, klasika i minimalizam u jednom

Andrijana Živković
Rafaela Netto

Da su naizgled jednostavne stvari proizašle iz kompleksnih, govori i ovaj projekat koji objedinjuje tri stila, prošlost i sadašnjost, eksterijer i enterijer, a opet mu je glavna karakteristika – jednostavnost

minimalizam

Kada se spomene Brazil i Sao Paulo, asocijacije su razne, uglavnom intenzivnih boja, a sve zajedno obasjano je suncem, i od toga počinje sve. Seli se na muziku, hranu, ulice, arhitekturu, enterijer i dizajn. Zato izdvajamo projekat za koji smo dva puta morali da proverimo da li je zaista brazilskog porekla jer po svoj estetici nimalo ne podseća na svoje mesto nastanka.

Naime, reč je o domu koji pripada mladoj porodici, a njihova zamisao nije bila šarena jer pretpostavljamo da im je takva svakodnevica, već bezvremena svedenost kako u materijalima i formama, tako i u bojama i komadima nameštaja koje ne možete vezati ni za jednu epohu, reč je o večnim klasicima.

minimalizam

Nakon što su dobile zadatak, arhitekte su analizirajući poziciju došli do zaključka da neverovatan pogled na Sao Paulo ne smeju izostaviti i oko toga su koncipirali dizajn kuće. Kao najbolje rešenju nametnulo se da je funkcionalna organizacija prostora po nivoima opcija koja najviše odgovara ovom projektu i njegovim estetskim zahtevima. Prvi nivo čine garaža, glavni ulaz i bašta, kao i stepenice koje vode do dnevnog boravka.

minimalizam

Drugi nivo, za razliku od prvog privatnog, čini uslužni. Kada to kažemo, mislimo na kuhinju i trpezarijski deo, ali i pristup drugom nivou bašte. Da to nije sve što ima drugi nivo, govori i dvostruka visina plafona koja zbog utiska koji ostavlja asocira na kućno pozorište. Najupečatljiviji deo kuće nalazi se takođe na drugom nivou, a reč je o dnevnom boravku – on je kompletno otvoren i okrenut ka gradu i pogledu koji je glavni benefit pozicije kuće. Osim pogleda, u nastavku dnevnog boravka nalazi se plato na otvorenom sa bazenom, a ako vam je nedovoljno sunca dok se brčkate na ivici, tu je i solarijum za svaki slučaj.

Kada je reč o materijalima, već posle nekoliko fotografija možete zaključiti da je beton izbor broj jedan jer skladno povezuje sve nivoe u homogenu celinu. Ali osim uloge da spaja, beton ima još jednu rolu – a to je estetska. Njegova jednostavnost i sivilo naglašavaju boju i formu svih komada nameštaja i enterijerskih detalja zahvaljujući kontrastu. Dakle, razmislite dva puta kada vam arhitekta pomene ovaj materijal pre nego što ga odbijete jer vam zvuči hladno i ne baš prijemčivo za vaš dom – beton je taj koji svemu može da pojača intenzitet i epitet, pa ćete, ako ga izaberete, biti na višestrukom dobitku.

minimalizam

Druga estetska komponenta koja karakteriše ovaj projekat jesu ogromne staklene površine koje prevazilaze prosečne dimenzije prozora i povezuju enterijer sa eksterijerom. A toj konekciji unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora posvećena je posebna pažnja. Arhitekte su koncipirale enterijer imajući u vidu eksterijer i vođeni njime projektovali različite visine plafona koje prostoru daju arhitektonsku dinamiku. Kad smo već kod dinamike, ona je jedna od vodilja dizajna ovog modernog zdanja, ali i želja sadašnjih vlasnika, a postignuta je poigravanjem elementima od masivnih i težih materijala te onim šupljikavim i laganijim. Kada je prostor završen, za kraj je ostao nameštaj kao veoma važan segment – u ovoj kući stvorena je takva atmosfera da svaki komad nameštaja u nju bude unet dolazi do izražaja. Stilske smernice: modernizam i klasika, odnosno komadi nameštaja koje gotovo svaka istorija dizajna ima na svojim stranicama, kao što su Earnes’ Plywood Chair i Saarinen’s Womb Couch, u savršenom spoju sa savremenim brazilskim dizajnerima nameštaja.

minimalizam

Čitava ova priča od početne ideje, preko realizacije, do završenog projekta na prvi pogled ili čitanje zvuči komplikovano – a urediti enterijer tako da ostavlja utisak minimalizma koji se ne vezuje ni za jedan vremenski period nije nimalo lak zadatak. Neka vam naša galerija pokaže da li su arhitekte u tome uspele.

minimalizam

Dizajn: FGMF Arquitetos – Fernando Forte, Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcondes Ferraz
Fotografije: Rafaela Netto