27.03.2017.

LAUBA: Laboratorija za savremene kulturne sadržaje

Vanja Ratković
Damir Žižić i Mario Guček Andromak

O kulturnom programu savremenog izlagačkog prostora u Zagrebu – Lauba razgovarali smo sa Mariom Gučekom Andromakom, kustosom koji je diplomirao pri Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu, te Central Saint Martins koledžu u Londonu.

lauba

Zgrada nekadašnjeg jahališta austrougarske vojske, zaštićeni spomenik kulture grada Zagreba, transformisana je u savremeni izlagački prostor Lauba i već šest godina dosledno prati hrvatsku savremenu umetničku scenu. Hibridni koncept komercijalnog i izlagačkog sadržaja koji je inkorporiran u rad velikih svetskih galerija kao što su Tate i Guggenheim primenjuje se i u radu Laube. Brojnim izložbama, performansima, koncertima i eventima, ali i arhitekturom same zgrade, Lauba se ucrtala u kulturnu i turističku kartu kvarta Črnomerca.

O velikom uspehu i priznanju i stručne javnosti govori i to što je Lauba dobitnica  priznanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika 2016. godine za izložbu Siniše Majkusa

Crna zgrada Laube odudara od relativne arhitektonske unificiranosti Črnomerca, o čemu svedoči i godišnja nagrada Hrvatskog društva arhitekata Bernardno Bernardi. Ono što takođe odudara od običnosti jeste i najveća privatna kolekcija savremene umetnosti u Hrvatskoj od preko 500 radova većinom umetnika mlađe i srednje generacije.

„U biti je poenta Laube otkriti novi talenat i prezentirati ga javnosti. Godišnje realizujemo šest velikih izložbi u okviru ciklusa Hrvatska umjetnost danas. Preko cijele godine pratimo rad umjetnika, posjećujumo ateljee i onda između nekolicine umjetnika mlađe i starije generacije selektiramo šest koji dobijaju priliku samostalno izlagati u Laubi. Sve izložbe u Laubi su interaktivne, sa pitanjima i odgovorima. O velikom uspehu i priznanju i stručne javnosti govori i to što je Lauba dobitnica posebnog priznanja za izložbu Hrvatskog društva likovnih umjetnika. U sklopu ciklusa do sad smo predstavili izložbe Zlatana Vehabovića, Lovre Artukovića, Ivane Franke, Kristiana Kožula, Kristine Lenard, Brune Pogačnika, Viktora Popovića, Marka Tadića, Alema Korkuta, tandema Žižić/Kožul, TARWUK, Paulinu Jazvić, Jelenu Remetin, Siniše Majkusa…“, ističe Mario.

U Laubi, prostoru zaštičenog spomenika kulture, restauriranog u potpunosti na privatnu inicijativu, nudi se presek savremenog stvaralaštva koji služi kao motor za nove interpretacije

(Ne)stalni postav naziv je Laubinog celogodišnjeg programa koji se temelji na iscrpnom proučavanju i dubinskom poznavanju istaknutih dela hrvatske savremene likovne umetnosti, te na njenoj atraktivnoj prezentaciji stručnoj i široj javnosti. U Laubi, prostoru zaštićenog spomenika kulture, restauriranog u potpunosti na privatnu inicijativu, nudi se presek savremenog stvaralaštva koji služi kao motor za nove interpretacije već etabliranih umetnika i dela, te komplementarne prezentacije etabliranih hrvatskih umetnika iz naše impresivne zbirke umetnina.

„Kroz svoj program pod nazivom LaubalandLauba potiče suradnje, izložbe i razmjenu znanja sa srodnim institucijama, udrugama, inicijativama i pojedincima kako bi svojom djelatnošću pratila i potakla aktualnu umjetničku i kulturnu produkciju u Hrvatskoj, te joj pripomogla da se upiše u međunarodne tokove. Kroz kreativne i zanimljive projekte, te raznolik dodatni sadržaj, Lauba omogućava susret sa suvremenom vizualnom umjetnošću i kulturom najširoj publici. Otvoreni smo gostujućim kustoskim koncepcijama, kulturnim i umjetničkim projektima, te pozivamo sve zainteresirane da stvaraju zajedno s nama, u skladu s Laubinom misijom”, dodaje Mario Guček Andromak.

lauba

Kao rezultat programa ove godine je u Laubi održano 12. izdanje ZGRAFa, međunarodne manifestacija grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija. Uskoro se u Laubi održava i Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg) najvecće događanje u Hrvatskoj posvecćeno dizajnu i jedini dizajn festival koji aktivira ceo grad, organizuje velike izložbe dizajna, predavanja, panele, radionice, prezentacije, pop-up radnje i gostovanja nekih od najpoznatijih svetskih dizajnera.

Tokom godine se u Laubi odvija i ciklus savremenih koncertnih izvedbi Cantus Ansambla, pod nazivom Cantus&Lauba. Tu je i Motovun film festival koji se nakon Motovuna relocira u zagrebačku Laubu.

Uskoro se u Laubi održava i Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg), najvecći događaj u Hrvatskoj posvecćeno dizajnu

U Laubi se održavaju edukativno-kreativne radionice. Program pod nazivom Laubice namenjen je deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Radi se o ciklusu izrazito uspešnih i posećenih kreativnih radionica sa ciljem edukacije dece o vizuelnoj umetnosti.
„Trenutno radimo na razradi projekta pod nazivom Lauba Lab. Program je osmišljen kao svojevrsni nastavak Laubica. Zbog velikog interesa i brojnih upita, Lauba osmišljava novi projekt koji uključuje mlade ljude srednjoškolskog uzrasta. Edukativni program Laube usmjeren je ka srednjoškolskom uzrastu s interesom za likovno stvaralaštvo, crtanje i slikanje, skulpturu, fotografiju, film, dizajn, nove medije. Cilj radionica je obogaćivanje teoretskog i pratkičnog znanja uz profesionalno usmjeravanje polaznika”, rekao nam je Mario.

lauba

Tu su i projekti poput Disco Lauba u saradnji s agencijom Pepermint, ciklus ekstravagantnih disko-žurki, koji uključuje mnogobrojne performere, plesače, blještavu scenografiju i hipnotičke projekcije, te Party Lauba, koji će ljubiteljima zagrebačkog noćnog života svaka tri meseca omogućiti jedinstveno iskustvo iz sveta umetnosti i muzike. Lauba razvija svoj program po uzoru na njujoršku MOMA, PS1 i program Warm Up, koji spaja publiku, umetnike i najbolje izvođače elektronske muzike.

Ove godine povodom šeste godišnjice tim Laube priprema veliku izložbu kanadskog umetnika Andrewa Salgada, pod nazivom A ROOM WITH A VIEW OF THE OCEAN – 24. juna.

„Izložba se proteže u naš ljetni program, dok će se u Showroom prostoru na tjednoj bazi izmjenjivati izložbe manjeg formata”, objašnjava Mario.

Radovi koji će biti izloženi u Laubi producirani su isključivo za potrebe ove izložbe, te će javnosti predstaviti jedan zanimljiv i inovativan pristup savremenom slikarstvu koji nadilazi granice samog medija.