26.10.2016.

#KNJIGE

Dunja Jovanović
42 pro

knjige

 

Šta mislite o tome što je Bob Dylan dobio Nobelovu nagradu za književnost? Da li ste znali da je Muhammad Ali sebe zvao najboljim? Koliko toga znate o Ivu Andriću? Napravili smo listu knjiga koje zasigurno spadaju u kategoriju – povod za debatu!

ZVEZDA ZAUVEK SIJA

Tomas Hauzer – Muhamed Ali: životna priča (Thomas Hauser, Muhammad Ali: His Life and Times)
Iz priča više od 200 Alijevih članova porodice, protivnika, prijatelja, holivudskih zvezda i svih ostalih koji su ga poznavali rađa se pravi Muhammad Ali: duboko religiozan, darežljiv i na kraju – šoumen u ringu i van njega. Trideset godina nakon njegovog uspeha i osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu, Muhammad Ali ostaje zvezdani šampion. Njegovi uspesi u ringu ulaze u legendu – borba sa Sonnyijem Listonom, kada je sam sebe proglasio za „najboljeg“; tri epska rata protiv Joea Fraziera; nezaboravna pobeda nad Georgeom Foremanom… Alijev život smo svi pratili kako na naslovnim stranama žute štampe tako i u sportskim žurnalima koji su slavili njegove pobede. Brilijantnim jezikom i s neverovatnom iskrenošću, čuveni autor bestselera Thomas Hauser rekreira ovog ekstraordinarnog čoveka.

Izdavač: Kontrast izdavaštvo
Cena: 1.199 dinara

POSLEDNJA EKOVA KNJIGA

Umberto Eko – Papa Satàn Aleppe, Hronika fluidnog društva (Umberto Eco, Pape Satàn Aleppe: Chronicles of a Liquid Society)
Ekova poslednja knjiga Pape Satàn Aleppe pojavila se nedugo nakon njegove smrti, a broji više od 200 njegovih eseja koji se bave temama od srastanja sa mobilnim telefonom do monoteizma, preko online pornografije, Harryja Pottera, ratova i terorizma, Templarskim redom, Twitterom, piratima, književnim festivalima, kaligrafijom, Stephenom Hawkingom, Jamesom Bondom, časopisom Charlie Hebdo, Julesom Verneom – i, još mnogo čime! Iskreno, mislimo da ne postoji tema o kojoj Umberto Eco nije pisao. A naslov Pape Satàn Aleppe? Ove misteriozne reči izgovorio je Pluton u sedmom stihu Danteovog Pakla. Niko od hiljada kritičara tokom godina nije uspeo da odgonetne šta one zapravo znače. Možda ćemo, konačno, uspeti da rešimo i tu zagonetku nakon čitanja ove knjige!

Izdavač: Geopoetika
Cena: 1.375 dinara

ŠALA NA SOPSTVENI RAČUN

Džonatan Frenzen – Pjuriti (Jonathan Franzen, Purity)
Poput svih karaktera u Franzenovom petom romanu Pjuriti, Tom Aberant krije par kostura u ormanu; pre svega njegovu luckastu bivšu ženu Anabel Leird. Pisac Franzen je i sam bio u 14-godišnjem braku sa spisateljicom Valerie Cornell, a ta veza se rasturila nakon objavljivanja Franzenovih memoara The Discomfort Zone, u kom je njihov brak opisao na ne tako lep način. Deluje da je neka od svojih iskustava o braku prepričao u knjizi Pjuriti. Franzenu nije strana klaustrofobija, baš tim rečima opisuje odnos između likova – Toma i Anabel; a činjenica da je ovakve scene prepričao iz svog života daje posebnu, pomalo komičnu notu celoj priči.

Izdavač: Dereta
Cena: 2.090 dinara

MISLILI STE DA ZNATE SVE O BOBU DYLANU?

Bob Dilan – Hronike, Prvi deo (Bob Dylan, Chronicles: Vol. 1)
Ovo je jedna divna i čudnovata knjiga o inspiraciji, uticajima, o zvuku, o tome kako se izboriti za ono što želiš zahvaljujući talentu, sreći, stavu i traganju za pravim ljudima. Zanimljivo je što se bavi nekim periodima iz Dylanovog života koje javnost smatra manje bitnim – New Morning i Oh Mercy erom umesto danima kada je stvorio numere od Hard Rain’s Gonna Fall, preko Visions of Johanna, do Shelter From the Storm. Neke od ovih kultnih pesama gotovo se i ne spominju. Ipak, iako bi fanovi uvek želeli više i detaljnije, moramo reći da je ovo jedan veoma pitak, zabavan, pronicljiv roman o mitskom umetniku i porodičnom čoveku, ali svakako ne i mesiji, ne o lideru revolucije, već o jednom iskrenom poeti koji može i uspeva da prenese istinski pogled na realnost.

Izdavač: Geopoetika
Cena: 990 dinara

BELU BOJU NIKO NE SHVATA

Svetislav Basara – Andrićeva lestvica užasa
Glavni protagonista romana Kaloperović kreće u Zagreb da bi tamo imao književno veče povodom NIN-ove nagrade. Ali pre odlaska Kaloperović svraća kod drugog junaka knjige, slikara Stojkovića, koji se odrekao svih boja u svom likovnom stvaralaštvu – osim bele. „Belu boju niko ne shvata“, reći će Stojković.
Međutim, iako je Stojkovićev slikarski opus impozantan, Kaloperović je iz drugih razloga došao kod njega – kako bi razgovarao sa njim Ivu Andriću, dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1961, sa kojim se Stojković družio. U knjizi saznajemo kako je cela nacija svojatala njegovu nagradu, svi su pisali roman Na Drini ćuprija, a naročito su se bavili novcem koji je Andrić zarađivao. Duhovita priča o onome što zovemo – balkanska posla!

Izdavač: Laguna
Cena: 799 dinara