19.03.2017.

Knjige koje svaki mladi pisac mora da pročita

42magazin
JOHN F. KENNEDY arhiva, Pinterest, Kontrast izdavaštvo
Malika Favre

Za američkog pisca Ernesta Hemingweya nije potreban detaljniji uvod – dobitnik je Nobelove nagrade, upamćen kao jedan od najvećih pisaca 20. veka, ali i kao tragična ličnost koja je svoj život okončala samoubistvom usled borbe s depresijom.

Njegov uticaj na književnu, ali i pop kulturu je ogroman. Hemingwejev roman Imati i nemati (1944) pretočen je u filmski klasik s Humphreyjem Bogartom i Lauren Bacall u glavnim ulogama, dok je roman Za kim zvono zvoni (1940) imao sličnu sudbinu, pa je tri godine nakon objavljivanja doživeo i premijeru na filmskom platnu, a likove su oživeli Gary Cooper i Ingrid Bergman. Ovaj roman je prošle godine objavljen i na srpskom jeziku u izdanju Kontrast izdavaštva.

za-kim-zvono-zvoni-naslovna

U online arhivi magazina Esquire i izdanju iz 1935. godine nalazi se jedna zaista zanimljiva priča o slavnom piscu i njegovom prijateljstvu sa studentom žurnalistike Arnoldom Samuelsonom. Članak se zove Monologue to the Maestro: A High Seas Letter, a ukoliko niste pretplaćeni na Esquierovu arhivu, članak u celosti možete pronaći na sajtu scenaristkinje Diane Drake.

Naime, Arnold je 1934, tek završivši Univerzitet u Minesoti, odlučio da se zaputi na Floridu kako bi upoznao tada već slavnog pisca. Kada su se sreli, Hemingway mu je rekao kako on, kao mlad pisac, ne bi trebalo da se poredi sa svojim savremenicima, već da inspiraciju potraži u prošlosti – među velikim imenima koja više nisu među živima.

Ernest Hemingway piše za svojim stolom dok je živeo u Africi, 1953. godine

Tada mu je dao listu knjiga koje treba da pročita, a koju je Samuelson kasnije i objavio u memoarima: With Hemingway: A Year in Key West and Cuba. Ukoliko ste i sami zainteresovani za dobro štivo po Hemingweyevom receptu, prenosimo vam listu naslova u celosti:

Dablinci, James Joyce
Revolucionarno za svoje vreme, kako po tematici, tako i po stilu, Joyceovo remek-delo, Dablinci odbilo je 40 izdavača, slog je tri puta rasturan, a prvi tiraž uništen jer je po tadašnjim kanonima knjiga vređala javni moral. Delo Dablinci čini 15 priča na granici naturalizma i modernizma, koje opisuju život u Dablinu s početka 20. veka. Grad iz kog je rano otišao, ali koji je zauvek ostao mesto radnje njegovih knjiga, Joyce opisuje kao centar paralize, fizičke i duhovne. Po poslednjoj, ujedno i najpoznatijoj priči ove zbirke Mrtvi John Huston je 1987. snimio istoimeni film.

Ljudsko robovanje, Somerset Maugham
Izvorno objavljen 1915, naslov Ljudsko robovanje je snažan izraz moći i uticaj seksualne opsesije na savremenog čoveka, te oslikava njegovu čežnju za slobodom. Ovaj klasični roman priča priču o Philipu Carei, osetljivom dečaku rođenom sa deformitetom, koji odrasta u religioznoj porodici. Nažalost, ovaj roman nije preveden na srpski jezik, ali ga možete pronaći u knjižarama koje imaju Penguionova izdanja.

Gospođa Bovari, Gustave Flaubert
Ovaj izuzetan roman je priča o jednoj od najzanimljivijih junakinja u savremenoj književnosti – Emi Bovari. Nesrećno udata za posvećenog, ali nespretnog provincijskog lekara, Ema se suprotstavlja običnom i dosadnom životu kroz snove o ekstazi i ljubavi. Međutim, u potrazi za ostvarenjem snova dolazi samo do patnje i bola.

Ana Karenjina, Lav Nikolajevič Tolstoj
Knjiga koju smo svi čitali u srednjoj školi, ali koju je malo ko otvarao nakon toga. A to je šteta jer se ova knjiga smatra za jednu od najboljih knjiga svih vremena, a klasična priča o Aninoj ljubavi i prevari prenesena je i na filmsko platno više puta. Predlažemo vam da sada, kada ste malo odrasli, ponovo zakoračite u visoko društvo Moskve i Sankt Peterburga.

Crveno i crno, Marie-Henri Beyle Stendal
Crveno (1830) je roman koji je Stendalu doneo svetsku slavu, bavi se sudbinom mladog i ambicioznog siromašnog provincijalca, sina drvodelje, u postnapoleonovoj Francuskoj.
Radnja je smeštena u vreme Burbonske restauracije, dvadesetih godina 19. veka posle Napoleonove abdikacije. U Francuskoj je uspostavljena ustavna monarhija, pošto su na presto vraćeni Burboni. Na vlasti su ultrarojalisti, bogati zemljoposednici, nekadašnje izbeglo plemstvo i sveštenstvo. Za uspeh u društvu presudno je plemićko poreklo. Glavni junak romana Žilijen Sorel oduševljava se Napoleonom i njegovim vrtoglavim i brzim usponom. Međutim, u novim društvenim okolnostima (Napoleon je poražen i prognan na Svetu Jelenu) vojska (crveno) ne može pružiti mogućnosti za brz uspeh. Sorel procenjuje da jedino preko svešteničkog poziva (crno) može ostvariti svoje ambiciozne planove o uspehu, bogatstvu i priznanju u društvu.

Budenbrokovi, Thomas Mann
Prvi roman Thomasa Manna i jedno od najznačajnijih dela nemačke književnosti predratnog doba govori o opadanju buržoazije koje je prikazano kroz propadanje jedne ugledne trgovačke porodice. Radnja se dešava u Libeku, rodnom gradu Thomasa Manna, i kroz nekoliko generacija u 19. veku, prati propadanje bogate i ugledne trgovačke porodice Bundenrbrok. Autor na izvanredan način slika likova i njihova unutrašnja stanja i sukobe.

Hail and Farewell, George Moore
Ova knjiga objavljena 1911. godine smatra se remek-delom i uticala je na mnoge pisce poput Yeatsa, zatim tu je Lady Gregory, G. W. Russell (AE), Plunkett i Synge. Ona nam nudi uvid ne samo u literarni i umetnički svet tog vremena, već i socijalne strukture i uticaj religije. Ne postoji prevod na srpski jezik, ali možete pronaći neka druga izdanja istog autora kao što je knjiga Jezero.

The Enormous Room, E. E. Cummings
The Enormous Room (1922) autobiografski je roman proslavljenog pisca i pesnika noveliste E. E. Cummingsa, o njegovom zatočeništvu u Francuskoj tokom Prvog svetskog rata. Avgusta 1917. njegovog prijatelja i kolegu Williama Slatera Browna hapsi francuska policija zbog toga što je bio protivnik rata, a Cummings ga je žustro podržavao. Iako ovo izdanje ne postoji na srpskom, knjiga ovog autora – Izabrane pesme priređena je iz zaostavštine beogradskog pesnika, višestruko talentovanog Aleksandra Obradovića, koji je uradio prevod.

Orkanski Visovi, Emily Bronte
Usamljena vresišta severne Engleske. Dve porodice, dva suprotstavljena sveta destruktivnih strasti i stidljivog konformizma. Neprevaziđenom dramskom snagom bezvremenog klasika, surova stvarnost svakodnevnog života stapa se sa neutoljivim strastima, dubokim emocijama i gnevom osvete, pripovedajući o nesreći ljudskog roda sputanog i poraženog sopstvenim ograničenjima. Jedini roman Emily Bronte uzbudljiv je viktorijanski klasik o snazi ljubavi koja, uprkos svemu, pa i smrti, živi večno. Ketrin i Hitklif nezaboravni su likovi koji i dan-danas očaravaju čitaoce neobuzdanom snagom svojih karaktera.

Daleko i davno, W. H. Hudson
Vilijam Henri Hudson je bio autor, prirodnjak, i ornitolog. Rođen je u Buenos Airesu u Argentini, a knjiga govori o njegovoj mladosti koju je proveo proučavajući lokalnu floru i faunu. Njegova ljubav prema prirodi počela je veoma rano, i često se u svojim delima bavio ovom tematikom. Ova knjiga je napisana pre sto godina, ali njegova zapažanja o ljudskoj ruci koja uništava prirodne prostore važi i danas.

Amerikanac, Henry James
Ova knjiga donosi pomalo neprijatnu kombinaciju socijalne komedije i melodrame. Glavni protagonista je Kristofer Njuman, dobrodušni biznismen na putu za Evropu. Upoređujući Ameriku i Evropu 19. veka, možemo videti zanimljive socijalne strukture, svakodnevicu tog vremena, ali i sjajno opisane različitosti između života na dva kontinenta.

Braća Karamazovi, Fjodor Dostojevski
Roman Braća Karamazovi velikog ruskog pisca Fjodora Dostojevskog jedno je od najvećih dela svetske književnosti, po mnogima najbolji roman ikada napisan. Karamazovi su zapravo knjiga o kojoj je napisano mnogo knjiga. Proročka knjiga o suštinskim pitanjima koja čoveka danas muče možda još i više nego u vreme kad je knjiga pisana. Knjiga o strastima, o Bogu, o smislu. Krimi-roman u kome ima više duhovnosti nego u tomovima filozofije i akademske teologije.