26.06.2018.

Instagram umetnici u galerijama i umetničkim prostorima

42magazin
Naslovna fotografija - Cargo collective, Katarina Marković, Instagram

Napravili smo mini-vodič kroz domaće galerijske prostore na čijim su zidovima, podovima ili plafonima, u ovom trenutku, okačena i postavljena dela omiljenih umetnika koje pratimo na Instagramu.

Dosta je bilo lajkovanja i skrolovanja. Prošetajte se, pogledajte, dotaknite, osetite, doživite. Lepše je.

@ivana_basic
izložba Kad nestane tlo otvorena je do 30. jula
Galerija Novembar, Kursulina 22

Ivana Bašić je u Njujork otišla 2010. godine, pa je sasvim logično da smo njen rad pratili preko Instagrama. Međutim, prošlog meseca otvorena je izložba Ivaninih skulptura u galeriji Novembar, nazvana Kad nestane tlo, i zdušno vam preporučujemo da je posetite.

Predstavljena izložba pruža uvid u mnoštvo nivoa u kojima, kroz svoju praksu, Ivana ispituje stanja i ograničenja materije, njenu temporalnost, plastičnost i kapacitet postajanja.

Materija se u skulpturalnim formama Ivane Bašić kreće od tečnog voska do najtvrđeg metala, od kamena do njegovih najsitnijih čestica. Selekcija radova na izložbi prati njeno ispitivanje iskustvenih i atmosferičnih aspekata tela koja balansiraju u graničnim stanjima između iščezavanja i opstajanja. Bašićeva otelotvoruje figure čija unutrašnja sila pokušava da se oslobodi, i u procesu povređuje njihove krhke i prazne forme koje su u isto vreme tela i skučeni prostori bivanja. Vajane u glini, modelirane u silikonu i odlivene u vosku, sa kožom i povredama oslikanim uljanom bojom, ove skulpture se uzdižu kroz dah – zarobljen u staklu, i/ili čelične proteze kao potpora slabom telu.

@nadezdd
izložba Ništa spec otvorena je do 13. jula
Galerija Doma omladine Beograda

utorak, 26. jun u 19 časova, dom omladine! dođite ❤️❤️

A post shared by Nadežda Kirćanski (@nadezdd) on

Ništa spec 1.0 treća je samostalna izložba mlade autorke Nadežde Kirćanski. Realizovana kao site specific ambijentalna instalacija, ona predstavlja početnu tačku dugoročnog umetničkog projekta koji ispituje upotrebu savremenog jezika i njegovu uvezanost u dominantne ideološke okvire.

Noseća ideja celokupnog projekta jeste mapiranje svega što se upotrebom ove fraze u svakodnevnom životu suspenduje. Baveći se opštepoznatim premisama o indiferentnosti/otuđenosti mlađih generacija, projekat je osmišljen s namerom da problematizuje ovakve kategorije i prezentuje sve pritiske savremenog života na mlade ljude, koji su konsekventno, temeljno uticali na njihov jezik ali i celokupan modus operandi. Markiranjem specifičnih situacija, gde je zadovoljenje imperativa funkcionalnog ekonomskog subjekta otežano (zdravstveno ili finansijski), i stvaranjem ambijentalne postavke, autorka pokušava da reprezentuje savremeni grč u kojem svakodnevno funkcioniše omladina.

@keticatt
Godišnja izložba studenata Departmana za digitalne umetnosti FMK – od 2. do 11. jula
Galerija Kvaka 22 (Ruzveltova 39)

"There was once bed" with artist Marina Stojković and Ivana Kekić

A post shared by katarina marković (@keticatt) on

Peta po redu, jubilarna, godišnja izložba studenata Departmana za digitalne umetnosti FMK biće otvorena 2. jula u alternativnom umetničkom prostoru Kvaka 22. Izložba obuhvata izbor iz godišnje produkcije studenata i studentkinja osnovnih i master studija digitalnih umetnosti.

U okviru izložbe biće predstavljeni radovi jedne od nama najomiljenijih multimedijalnih umetnica koje pratimo na Instagramu – Katarine Marković. Ova devojka se fokusira na eksperimentalne video-fomate, fotografiše, a usputno se bavi i grafičkim dizajnom. Ovoga puta, u Kvaci 22, videćemo jedan od njenih video-radova koji prikazuje to kako pet reči može kreirati jedan vizuelni dnevnik:

Pored toga, njen poster nazvan I am Avangarde, deo projekta Body Postcards, koji smo do sad imali prilike da vidimo samo na internetu, biće odštampan i izložen.

@vanjisho @neon_blck @nemanja.knezevic
3 House Lab, Erdevik

Udruženje građana Fruškać uz pomoć prijatelja pokrenuli su umetničku rezidenciju nazvanu 3 House Lab. Cilj projekta je okupljanje regionalnih umetnika iz raznih polja savremenog stvaralaštva i rad sa njima u okruženju Fruške gore.

U prvoj ediciji ove rezidencije učestvovalo je deset umetnika, a mi smo ovom prilikom izdvojili radove Vanje Šeferović, Sanje Stojkov i Nemanje Kneževića, koje uredno pratimo na društvenim mrežama.

Ekipa je donedavno radila u selu Erdevik, koje su oslikali, fotografisali, oživeli. A radove, osim uživo u tom selu, uskoro ćemo imati prilike da vidimo izložene u galerijama u Beogradu i Novom Sadu.

@slavimir_futro
izložba We are perfect otvorena je do 20. avgusta
Galerija Distribucija, Višnjićeva 10

Izložba našeg najpoznatijeg vizuelnog umetnika Slavimira Stojanovića Weare Percfet bavi se fenomenom podsvesne adaptacije pojedinca na očigledno pogrešno postavljen globalni sistem vrednosti.

Greška koju svi vide, a niko ne primećuje, osnovni je motiv za različite likovne interpretacije autora. Crtajući slabijom levom rukom, Slavimir koristi estetiku dečjeg crteža, šumova pop-kulture i sveprisutnog brendinga, i suprotstavlja je geometrijskoj apstrakciji kao vrhuncu sublimacije savremenog, izobiljem izmučenog ljudskog duha.

@nikolazigon
izložba Kao da je bilo nekad otvorena je do 30. juna
Galerija X Vitamin, Studentski trg 11

#nikolazigon #exhibition #xvitamin #gallery #kaodajebilonekad

A post shared by Nikola Zigon (@nikolazigon) on

Ispitujući strukturu procesa sećanja kroz slikarski medij, autor izložbe sumira dosadašnje iskustvo svog bogatog stvaralačkog opusa i donosi za publiku sasvim nova rešenja.

Ovom izložbom Nikola Žigon upušta se u putovanje kroz sopstvenu mapu memorije. Putovanje koje ima svoje trajanje, prečice i stranputice, kao i svoje krajnje odredište. Iako se dela tiču nezaboravnih trenutaka iz umetnikovog života, ona ne prikazuju Nikolu Žigona prošlosti. Osvrt na uspomene pokrenuo je vedru i svežu energiju, koja označava novo razdoblje, kako u umetničkom tako i u zemaljskom životu autora, na šta se on duhovito poziva u delu Sledeće godine punim šezdeset.

Izložbu je umetnik posvetio svojoj nedavno preminuloj majci, čuvenoj glumici Jeleni Žigon.