26.10.2019.

Hrana sutrašnjice: Priprema zdravih obroka važna je i nama i planeti

42 magazin, Promo
Promo

Nedavno je u Beogradu održan kulinarski maraton Cookathon, a uskoro će izaći i kuvar sa recepturama za pripremu obroka u skladu sa Agendom 2030 UN. Ciljevima održivog razvoja kroz hranu posvetili su se Ambasada Švedske, Švedski institut i Metro HoReCa centar

Hrana sutrašnjice

Kulinarski maraton Cookathon održan je kao završni događaj trogodišnjeg projekta Hrana sutrašnjice (Food for Tomorrow) Švedskog instituta i Ambasade Švedske Srbiji u saradnji sa Metro HoReCa centrom u Beogradu. U takmičenju u kuvanju učestvovalo je šest tročlanih ekipa koje su činili po jedan kuvar, jedan bloger posvećen pripremanju hrane i jedan učenik kuvarske škole.

Sonja Lundin: U Beogradu nemam čega da se plašim

Projekat približava i objašnjava ciljeve održivog razvoja kroz hranu, svima važnu i blisku. Zadatak je bio da od sezonskih i lokalnih namirnica pripreme po dva jela kojim prikazuju neke od ciljeva Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Hrana sutrašnjice

Učesnici cookathona

Namera je da se ljudi inspirišu da proizvodnji i konzumiranju hrane pristupe na ekološki održiv način, sa izgrađenom svešću o tome koja se količina hrane baci tokom pripreme obroka

„Namera nam je bila da kroz Hranu sutrašnjice ukažemo na važnost održive hrane i njenom značaju kako za zdravlje svakog pojedinca, tako i za očuvanje planete. Tokom tri godine ambasada je sarađivala sa Švedskim institutom u nameri da se ideja o zdravom pripremanju hrane proširi i u Srbiji i u regionu. Uspeli smo da probudimo ekološku svest u pripremi hrane u Srbiji, koja je poznata po svojoj hrani“, rekao je Juakim Vern, zamenik ambasadora Švedske.

Hrana sutrašnjice

Birgita Tenander

Birgita Tenander, menadžerka projekta Hrana sutrašnjice iz Švedskog instituta, kaže da je namera bila da se ljudi inspirišu da proizvodnji i konzumiranju hrane pristupe na ekološki održiv način, sa izgrađenom svešću o tome koja se količina hrane baci tokom pripreme obroka.

Hrana sutrašnjice

Juakim Vern zamenik ambasadora švedske

„Imali smo više od deset događaja u regionu i po prvi put su se sreli mali proizvođači hrane sa poljoprivrednicima, kuvarima, vlasnicima restorana, ekološkim aktivistima, medijima i blogerima. To dokazuje da je hrana tema koja nas povezuje, ona je važna svima i meni je bila čast da upoznam i sarađujem sa ljudima koji se na pravi način bave održivom hranom“, rekla je Birgita Tenander i potom dodala da je hrana izazovna tema bez obzira na to da li neko živi u selu ili u gradu i da je ohrabruje činjenica koliko je ljudi u regionu spremno da promeni pristup pripremi hrane zarad zdravlja i očuvanja planete.

Hrana sutrašnjice

Magnus Naess

Među učesnicima je bio i švedski kuvar Magnus Naes, koji je osmislio vegetarijanski jelovnik za učenike u školama u Stokholmu jer su – upravo oni to tražili.

42 sata u Stokholmu: Metro – izložba duga 110 km

Tokom tri godine ambasada je sarađivala sa Švedskim institutom u nameri da se ideja o zdravom pripremanju hrane proširi i u Srbiji i u regionu. Uspeli smo da probudimo ekološku svest u pripremi hrane u Srbiji, koja je poznata po svojoj hrani, rekao je Juakim Vern, zamenik ambasadora Švedske

„Imali smo glasanje i 70 odsto učenika se izjasnilo za vegetarijansku ishranu jer je održiva, želeli su školu koja je fokusirana upravo na održivost. Izazov i je da radim za osvešćenu decu, da njima pripremam obroke. Većina dece kada ode od kuće kaže da je upravo hrana ta koja im najviše nedostaje. Već sedam godina kuvam za 700 učenika, to je velika odgovornost, ali mi je i drago da su razumeli važnost i raznovrsnost vegetarijanske ishrane. Velika je stvar podstaći ih da cene tradicionalna vegetarijanska jela makar toliko koliko su cenili jela sa mesom“, rekao je Magnus Naes.

Hrana sutrašnjice

Pobednička ekipa kulinarskog maratona

Ambasada Švedske u saradnji sa Metro HoReCa centrom objaviće prvi održivi kuvar u kome će biti predstavljeni recepti za pripremu obroka u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija, a ta publikacija biće rezultat kulinarskog takmičenja Cookathon.

Dorijan Hajdu: Zaljubljen sam u švedski jezik i kulturu