16.11.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 16. do 22. novembra

42 magazin
Promo

Možete da izađete pod punom opremom, a možete i da ostanete kod kuće. Šta god da radite, budite odgovorni prema sebi i drugima

Vidimo se.

Izložba Madam Baterflaj – jedan vek u Beogradu u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije – 16. novembar

gradski đir

U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije možete da pogledate izložbenu postavku Madam Baterflaj – Jedan vek u Beogradu povodom 100 godina od osnivanja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Autor izložbe Jelica Stevanović.
Izložba će biti dostupna na internet stranici https://mpus.org.rs i u prostorijama Muzeja.
Muzej je otvoren za posetioce radnim danima od 10 do 18 i subotom od 10 do 14, broj posetilaca je ograničen na pet u isto vreme, uz poštovanje svih propisanih epidemoloških mera.
Ovom postavkom Muzej pozorišne umetnosti Srbije se pridružuje manifestaciji Muzeji za 10 (www.muzejisrbije.rs).
Slobodan ulaz.

Multimedijalna monodrama 2020 Maje Greenalt u Magacinu u Kraljevića Marka – 16. novembar

gradski đir

U ponedeljak 16. novembra u 19 sati, u Ilegalnom bioskopu MKM, održaće se multimedijalna monodrama 2020 u kojoj nas autorka i performerka Maja Greenalt svojom glumom, plesom i izvođenjem izabranih kompozicija iz op. 37 Čajkovskog uvodi u svoj intimni svet i iskustva preživljena u 2020. godini. Kao pijanistkinja koja je postala dizajnerka, Maja prezentuje i muzičku zagonetku, replike minđuša, napravljenih od recikliranog materijala i gde dizajn opisuje datum koji predstavlja, iz svog Kalendara minđuša i fotografije samog Kalendara. Autor fotografija je Ricardo Medina.
Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje bezbedne razdaljine i što češće korišćenje dezinfekcionih sredstava.

Festival Slika u pokretu u Muzeju Jugoslovenske kinoteke – od 18. do 21. novembra

gradski đir

Peti festival snimateljskih ostvarenja Slika u pokretu održaće se od 18. do 21. novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke.
U takmičarskom delu programa biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije po izboru selektora Miodraga Miše Miloševića. Publika će filmove moći da pogleda u dva termina, od 17.30 i 20.00 časova, a ulaz na projekcije je slobodan. Festival će se održati uz poštovanje svih epidemioloških mera, a maksimalan broj posetilaca biće 30.
Moći ćete da vidite filmove: ASIMETRIJA, Maša Nešković; EKIPA, Marko Sopić, IME NARODA, Darko Bajić, MOJ JUTARNJI SMEH, Marko Đorđević, OTAC, Srdan Golubović, PROLEĆE NA POSLEDNJEM JEZERU, Filip Čolović, SUTRA JE JOŠ UVEK JULI, Dejan Vlaisavljević Nikt, VOJNA AKADEMIJA 5, Dejan Zečević. Satnicu potražite na linku ovde.

Izgubljeni pejzaži u Bitef teatru – 19. novembar

gradski đir

Predstava Izgubljeni pejzaži biće izvedena u četvrtak 19. novembra u Bitef teatru od 20 časova. Uoči revolucije veštačke inteligencije, plesni komad Izgubljeni pejzaži ispituje ideju – šta znači biti čovek i šta bi moglo značiti biti mašina.
Čovečanstvo je različito od bilo kog drugog životnog oblika na zemlji. U stanju smo da imamo apstraktne misli, možemo se baviti tim mislima i svoje misli i osećanja možemo izraziti kroz umetnost. Imamo dušu, koja je bestelesna suština ljudskog bića i upravo je duša ta koja nas razlikuje od drugih vrsta / oblika, bilo da su životinjske, sintetičke ili robotske.
Ali šta ako je duša samo rezultat apstraktne misli, ništa više od same ideje? Hoće li veštačka inteligencija biti pretnja za ljudsku vrstu?
U predstavi Izgubljeni pejzaži ovakve suprotstavljene misli se okreću jedna protiv druge, aktivirajući publiku, i provocirajući njihove misli o posthumanizmu.
Značajna je uloga video-projekcija, koje se koriste i kao svetlosni izvor, odnosno za kreiranje vizuelne atmosfere.
Koreografija: Dunja Jocić. Dramaturgija: Nikola Zavišić. Muzika: Aleksandra Đokić. Kostim: Slavna Martinović. Video produkcija Filip Mikić. Asistentkinja video produkcije: Jelena Piljić. Izvođenje: Ana Ignjatović Zagorac, Miloš Isailović, Marija Bergam, Branko Cvejić, Tamara Pjević…. Produkcija: Bitef teatar, u okviru projekta Bitef dens kompanija.
Ulaznice po ceni od 1.000 i 800 dinara online i na blagajni Bitef teatra blagajna@bitef.rs.

Tribina Kako korona menja umetnost i svet umetnosti u DOB-u – 19. novembar

gradski đir

Značajne promene i poremećaji su se dogodili zahvaljujući globalnoj pandemiji. Teme kojih ćemo se dotaći odnose se na digitalni obrt, tržišnu eksploataciju, kolapse, hiperprodukciju, proteste umetnika tokom lockdowna, socijalnu tehnologiju, (ne)mogućnost okupljanja i stvaranja otpora u kontekstu umetnosti.
Promene do kojih je došlo ukazuju na suočavanje sa jednim specifičnim istorijskim trenutkom. Da li postoji kapacitet da se taj trenutak prevaziđe kroz novu umetnost, nove institucije, novo mišljenje? Učestvuju: Maja Ćirić, Igor Simić i Petar Protić. Ciklus tribina: angažovana lektira.
Organizacija: Koncept 9, Knjižara Beopolis i Dom omladine Beograda.
Četvrtak 19. novembar u 18 sati – DOB//Tribinska sala.

Božo Vrećo u Kombank dvorani – 19. i 20. novembar

gradski đir

Božo Vrećo – lirski tenor sa ogromnim vokalnim rasponom, svestrani umetnik i autor sevdalinki održaće dva koncerta – 19. i 20. novembara od 20 časova – u Kombank dvorani.
Karte su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i prodajnim mestima Ticketsa.

BOŽO VREĆO: Ja sam svoje pjesme ispisala i isplakao (42VIDEO)

Ana & the Changes u Domu omladine Beograda – 20. novembar

gradski đir

Grupa Ana & The Changes poziva vas na svoj jedini koncert ove godine, koji će se održati u Velikoj sali Doma omladine Beograda u petak 20. novembra. Bend će svirati pesme s oba studijska albuma uz poneko iznenađenje. Specijalna gošća na koncertu biće flautistkinja Milena Jančurić.
Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB i preko Tickets.rs mreže, po ceni od 700 dinara.
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima.

ANA ĆURČIN: Obraćam se publici koja želi da čuje iskrenost

Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje u Muzeju savremene umetnosti – 21. novembar

gradski đir

Evropska premijera izložbe Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje u Muzeju savremene umetnosti Beograd.
U okviru izložbe svetska premijera osam venčanica poznatog dizajnera.
Po ugledu na najveće svetske muzeje, Muzej savremene umetnosti Beograd ugostiće jedno od najpoznatijih imena svetske dizajn scene – Žan-Pola Gotjea, čija će izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve biti otvorena 21. novembra.
Izložba sa ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, nastaje kao finale izložbe Modni svet Žan-Pola Gotjea: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.
Izložba će biti dostupna za publiku od 21. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou Muzeja savremene umetnosti Beograd, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019, ali u redukovanom izdanju.
Izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve realizovana je uz velikodušnu podršku naših sponzora.
Više informacija na linku ovde.
Ulaznice na adresi ovde.

Bazar za Aniku na Đeram pijaci – 22. novembar

gradski đir

Dragi svi, 22. novembra biće priređen bazar na pijaci Đeram sa početkom u 8 sati sa ciljem da od prodaje uplatimo celokupan iznos na račun Anike Manić.
Ako ste u mogućnosti, bilo bi od velikog značaja da se sa bar skromnim doprinosom uključite i pridružite onim ljudima koji su već poslali/doneli svoje proizvode i stvari koje možemo udomiti.
Hajde da učinimo ono što možemo sada, da Anikin život nema rok.