11.03.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 11. do 17. marta

42 magazin
Promo

Birajte mudro, natenane i posetite sve događaje sa naše liste

gradski djir

Budemo se sreli.

Delkatesni ponedeljak Vencuelanska hrana: arepa u KC Gradu – 11. mart

gradski đir

Kako je kukuruz osnovna hrana u Južnoj Americi, ovog delikatesnog ponedeljka kuvar domaćin Jose Antonio iz Venecuele pripremaće karakteristični venecuelanski hleb arepa – kolač od kukuruznog brašna. Može se puniti džemom, sirom, pasuljem, mesom, jajima, piletinom ili bilo kojom drugom namirnicom. Hleb arepa je dobar za doručak, ručak i večeru. Kuvar domaćin je inače direktor Paperformancesa, po profesiji novinar, a bio je i radnik na štulama, mađioničar, animator, bavi se lutkarstvom i vizuelnim pozorištem.
Cena bona je 200 dinara.

Tura Jevrejsko kulturno nasledje /Jewish Culture Heritage Tour – 11. mart

gradski đir

Koliko znate o doprinosu jevrejske zajednice u Beogradu našoj istoriji i kulturi? Verovatno ne mnogo. Ako želite da čujete priče o prvoj beogradskoj sinagogi na Dorćolu, o nekim od najlepših primera arthitekture art nuvoa ili o značajnoj kolekciji modernističkih slika u Narodnom muzeju, pridružite nam se na dvočasovnoj šetnji centrom grada. Tura će biti deo propratnog programa vezanog za izložbu Najdžela Svona Budimpeštanske kuće sa žutom zvezdom.
Link na kom možete naći ceo program je OVDE.
Cena ture: 1.200 dinara, maksimalan broj osoba je 15, a svi zainteresovani moraju se prijaviti preko FB poruke na ovoj strani.

#Applause! za 20. Guitar Art Festival – od 12 do 17. marta

gradski đir

Jubilarni, 20. Guitar Art Festival biće održan od 12 do 17. marta 2019. godine u Beogradu pod sloganom #Applause! Festival je za dve deceniji održao kontinuitet i proširio se u više pravaca, a ove godine ima spektakularnu listu gostiju. Tokom šest festivalskih dana održaće se devet velikih koncerata, a Beograd će posetiti preko 120 najistaknutijih imena gitarskog sveta iz 35 zemalja.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim drugim prodajnim mestima u mreži Tickets.rs ex Eventim.rs. Informacije i rezervacije potražite na 011/40 16 002, 064/13 79 707 ili putem mejla na office@gaf.rs.

Predstava 35 kalorija bez šećera u DOB-u – 12. mart

gradski đir

Jasminka Petrović, spisateljica mladalačkog duha, uspela je da predstavi problem anoreksije kroz svoju knjigu 35 kalorija bez šećera, kroz lekoviti humor, koristeći motive dve priče.
Pozorišna predstava 35 kalorija bez šećera je rađena prema pomenutom delu na veoma moderan, duhovit i zabavan način. Junaci su mladi ljudi, koji svojim postupcima tragaju najpre za otkrivanjem problema, a potom i za rešenjem. Osim glavne teme, odnosno problema ishrane, priča promoviše i vrednosti prijateljstva, porodičnog života, ali i osećaja empatije, koja tako mnogo nedostaje mladima danas.
Predstava počinje u 20 časova, a sve dodatne informacije imate OVDE.

Brutalizam i renesansa u Vjernom psu – od 13. do 26. marta

gradski đir

Vjeran pas otvara svoju izlagačku sezonu izložbom Brutalizam i renesansa umetnice Jovane Radujko. Izložba je prodajna, a uključuje male i srednje formate, kao i printove.
Dakle, 13. mart od 19 sati!

The Music of the Secret Society that Owns Belgrade Vol. 2 – 13. i 14. mart

gradski đir

The Music of the Secret Society that Owns Belgrade – Volume 2 je druga kompilacija koju objavljuje Inverted Spectrum Records sa ciljem da promoviše jedinstvenu andergraund muzičku scenu Beograda. Svaki album uključuje sve veći broj muzičara, a za svako od njih organizuje se kratki festival – ovogodišnji dvodnevni festival će se održati u Kulturnom centru Grad 13. i 14. marta 2019. Album obuhvata širok dijapazon muzičkih žanrova i stilova, poput psihodelije, surf-roka, eksperimentalnog roka, urbane folk muzike, sint-popa i elektronike, a dostupan je na linku OVDE.

Otvaranje martovskih izložbi u KCB-u – 14. mart

gradski đir

U Kulturnom centru Beograda  u četvrtak 14. marta u 19 časova biće otvorene ti nove izložbe u sva tri galerijska prostora.
Ovog meseca u Galeriji Artget prema koncepciji umetničke direktorke za 2019. Milene Marjanović  otvara se izložba Ispitivanje dubine Đorđa Odanovića. U Likovnoj galeriji umetnik Zoran Dimovski predstavlja ambijentalnu instalaciju Poklon, a u Podroomu se samostalnom izložbom umetnika Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića pod nazivom Minuta šutnje predstavlja projekat Rijeka 2020 Evropska prestonica kulture u Beogradu. Na ovaj način galerija Podroom nastavlja sa saradnjom i povezivanjem sa umetnicima i institucijama iz okruženja.
Galerije KCB-a otvorene su svakog dana od 12 do 20 časova, osim nedeljom i državnim praznicima.

Seminar Arhitektura izložbi Kulturni centar Beograda – 15. mart

gradski đir

U okviru serijala Arhitektura u kontekstu u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda 15. marta od 10 do 16 sati biće održan seminar Arhitektura izložbi.
Ciklus razgovora o arhitekturi u KCB-u pokrenut je kao tetamatski ciklus s namerom da se širokoj i stručnoj publici približe teme iz arhitekture. Promišljanje prostora kao deo procesa rada na stvaranju izložbe jedno je od polja delovanja u kome je nezaobilazna uloga arhitekata i dizajnera, kao bliskih saradnika kustosa i umetnika.
Više o programu i učesnicima naći ćete na linku OVDE.

Street art pešačka tura – 15. mart

gradski đir

Beograd je trenutno jedan od najatraktivnijih gradova u Evropi što se tiče ulične umetnosti. Ukoliko volite da tokom šetnji obratite pažnju i na neka manje očigledna umetnička dela i tako otkrijete drugo lice ovog grada, pođite u ovu šetnju. Tema će biti street art murali kao jedan od najzanimljivijih oblika ulične umetnosti,  a čućete i pirču o muralu koji će nastati u okviru vizuelnog programa Beogradskog irskog festivala. Tura će početi ispred murala koji će oslikati poznati irski street art umetnik Džejms Erli u Ulici maršala Birjuzova broj 16.
Na ovom linku BIF možete naći ceo program.
Cena je 1.200 dinara, maksimum je 15 osoba, zainteresovani se mogu prijaviti putem poruke na Facebooku.

Avantage učitavanje 2: Street art tura sa TKV – od KC Grada do Dorćol Platza

Klavirsko nebo uživo u CZK Vlada Divljan – 15. mart

Prvi konkurs Klavirsko nebo koji su organizovali Pop Depresija i Kišobran uz podršku LP Dua završio se krajem septembra prošle godine objavljivanjem kompilacije na kojoj je predstavljeno 17 kompozicija za klavir autora iz Srbije. A sada je red na promotivni koncert!
Klavirsko nebo uživo zakazano je za petak 15. marta u 20 sati u Centru za kulturu Vlada Divljan (Mitropolita Petra 8). Ulaz je besplatan, a pozivnice mogu da se preuzmu u Zaokretu i Beopolisu (broj pozivnica limitiran je na dve po osobi). Sledećih dana pozivnice ćete moći da dobijete i ako slušate RadioAparat i kroz saradnju sa portalima koji su nas pratili tokom konkursa. Na koncertu će moći da se kupi CD Klavirsko nebo po promo ceni.

Preslušajte numere koje su predložili domaći pijanisti i klavirski kompozitori

Mostar Sevdah Reunion sprema spektakl za Dorćol Platz – 15. mart

gradski đir

Mostar Sevdah Reunion vraća se u Beograd da održi koncert 15. marta u Dorćol Platzu.
Ograničen broj ulaznica može se naći po pretporodajnoj ceni od 900 dinara na prodajnim mestima GIGS TIXa, te na blagajni Dorćol Platza. Od 1. marta ulaznica je 1.100 dinara.
Koncert je najavljen za 21 čas.

Fado zvezda Carminho u Kombank dvorani – 15. mart

gradski đir

Trenutno najveća fado zvezda Carminho održaće svoj prvi koncert pred beogradskom publikom 15. marta u Kombank dvorani.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i na prodajnim mrežama Tickets.rs (ex Eventim.rs), po ceni od 2.200 do 3.800 dinara, dok je u prodaji i ograničen broj VIP ulaznica po ceni od 4.800 dinara.

RučnoMade: Sajam zanatstva, poslastica i hobija u prostoru Share Square – 16. mart

gradski đir

Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg Ručno Made festivala, 16. marta u prostoru Share Square u srcu Beograda od 15 do 21 čas organizuje se jednodnevni festival ručno rađenih, dizajniranih predmeta, poslastica i kozmetike.
Cilj je promovisati mala preduzeća i prodavce, ručni rad, unikatne predmete, kreativan dizajn i ručno pravljene poslastice i kozmetiku. Svih 70 mesta je zasada popunjeno. U slučaju otkazivanja nekog od izlagača konkurs će biti otvoren za ta mesta.

Vlatko Stefanovski & Miroslav Tadić  u Beogradu! – 16. mart

gradski đir

Legendarni duo vanserijskih gitara Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na koncertu u okviru jubilarnog Guitar Art Festivala premijerno predstavljaju dugo iščekivan album Kruševo 2, kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovog prostora.
Ulaznice se prodaju se na blagajni Kombank dvorane i u prodajnim mrežama Ticketvision ex Eventim.rs, po cenama već od 2.200 dinara.
Informacije i rezervacije na 011/40 16 002 i 064/13 79 707 ili putem mejla na office@gaf.rs.

Presing uživo! u klubu Kvaka 22 – 16. mart

gradski đir

U dnevnoj sobi Kvake 22 u subotu 16. mart u 22 sata nastupiće bend Presing.
Cena karte je 400 dinara i mogu se kupiti u Yugovinilu (Cetinjska 15) i u Kvaki 22, a cena karte na ulazu u klub ostaje ista (ukoliko ostane karata).

Veliko ratno ostrvo Kayak avantura – 16. mart

gradski đir

U subotu 16. marta od 12 časova (ili bilo kog drugog dana u podne) imate pravu priliku da Beograd vidite iz sportske perspektive i na drugačiji način.
Kayak avantura je trening interesantan i zanimljiv, pravi odmor za vašu dušu u samom centru grada. Kajak treninzi imaju za cilj da ljude približe ovom veslačkom sportu i pokažu koliko su kajak i kanu lepi sportovi, gde ste stalno u prirodi, na vodi, opušteni, a pritom dobijate fizičku kondiciju i lepu liniju.
Tura izgleda ovako: Zemunski kej – Gardoš – plaža Lido – krug oko Velikog ratnog ostrva – Zemunski kej, nije vremenski ograničena, a obično traje oko tri sata. Minimalni broj ljudi je dvoje. Kajaci su stabilni, a maćete kratku obuku o tehnikama veslanja i načinu upravljanja kajakom. Možete da se prijavite na tel. 062/771 182.

John Paul Keith u Beogradu – 17. mart

gradski đir

John Paul Keith sa svojim bendom kreće na evropsku turneju početkom marta, a u Beogradu nastupa u nedelju 17. marta u KC Gradu od 22 časa.
Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1.400 dinara do 16. marta u Pubu Brod i Chillton Hostel Belgrade. Na dan koncerta karta staje 1.500 dinara.

Petljin rođendanski BAZAR – 17. mart

gradski đir

Atelje Petlja poziva vas na Petljin ROĐENDANSKI BAZAR povodom proslave 3. rođendana! Na celodnevnom bazaru u nedelju 17. marta očekuju vas SUPER SNIŽENJA, kao i POKLONI uz svaku kupljenu stvar! U 19 časova počinje rođendanska žurka iznenađenja i rođendanski koktel!

Pešačka tura Dorćolom / Dorćol Walking Tour – 17. mart

gradski đir

Dorćol je svakako jedan od najstarijih delova grada, samim tim možda i najzanimljiviji. Obiluje najrazličitijim pričama i uvek je bio inspiracija onima koji na njemu žive. Svaka ulica i svaka zgrada kriju poneku zanimljivost pa je šetnja Dorćolom i po najsumornijem danu puna iznenađenja. Beogradski irski festival se svake godine trudi da posetiocima programa omogući ne samo otkrivanje Irske već i otkrivanje zaboravljenih blaga Beograda.
Link sajta BIF gde možete naći ceo program: irishfest.rs/home. Cena je 1.200 dinara, broj mesta ograničen, pa treba da se prijavite preko poruke!

Film Poslednji Srbin u Hrvatskoj je upravo u bioskopima!

gradski đir

Zombi komedija ili zombedija Poslednji Srbin u Hrvatskoj osvaja bioskopske sale u Srbiji i regionu. Poslednji Srbin u Hrvatskoj nije obična zombi komedija sa tradicionalnim kliše zapletom. To je komediju o suživotu Srba i Hrvata uz prisustvo zombija.
Igraju Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić. Sergej Trifunović i Severina, a reditelj je Predrag Ličina.