17.12.2018.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 17. do 23. decembra

42 magazin
Promo

Đirati po decembarskom snegu se jednostavno mora. On škripi, i beo je dok ne postane crn, dok ga ne ugazite, i lep je, i na njega miriše vazduh. Naoštrite bakandže, izoštrite čula, pratite trag i ostavite tragove

gradski djir

P.S. Pratimo se po snegu.
P.S. 1 Always look on the bright side of life!

 

Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine u Narodnom muzeju – od 14. decembra 2018. do 14. februara 2019.

48364959_10155975704914646_4005216664634261504_o

Prva međunarodna tematska izložba – Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine otvorena je u Narodnom muzeju u Beogradu u petak 14. decembra, a reč je o gostovanju Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga. Posetioci izložbe će moći da se upoznaju sa znanjima i veštinama kojima su kineski literati, učenjaci koji su istovremeno bili državni službenici, morali ovladati radi sticanja lične celovitosti, poput slikanja i kaligrafije, muzike, šaha, proučavanja spisa sa svitaka i mnogih drugih.
Postavka obiluje raznovrsnim materijalom: od predmeta likovne i primenjene umetnosti, koji svedoče o njihovim umetničkim izrazima i traganjima, do detalja koji su bili deo svakodnevice, oslikavajući estetska polazišta i moralna uverenja.
Izložbu ćete moći da pogledate u naredna dva meseca.

Mjuzikl Monty Python’s Spamalot u Kombank dvorani – 17. decembar

gradski djir

Brodvejska produkcija hit mjuzikla sa neverovatnom glumačkom ekipom. Spektakularni mjuzikl Monty Python’s Spamalot baziran na filmu Monti Pajton i Sveti Gral i jedan od najpopularnijih mjuzikala ikada odigranih na Brodveju – ponovo je u Kombank dvorani. Vrhunska glumačka podela koju predvodi Nikola Kojo obećava dobru zabavu i uživanje, a priča o legendarnoj potrazi kralja Artura za Svetim Gralom, gde je Kralj Artur prikazan kao veseo i luckast vladar, kog u pustolovini prati verni sluga Petsi i vitezovi okruglog stola koje na putovanju pronalazi.
Mjuzikl je režirao Radoslav Milenković, a uz Koja nastupaju i Nikola Đuričko, Srđan Timarov, Dejan Lutkić, Đorđe Stojković, Ivan Marković, Miroljub Turajlija, Jelena Jovičić, balet, orkestar i hor.
Always look on the bright side of life!

Novogodišnja čarolija u centru grada – od 17. do 30. decembra

gradski djir

Pod sloganom Novogodišnja čarolija od 15. do 30. decembra Kombank dvorana će zasijati u svom prazničnom ruhu!  Klince i klinceze, kao i njihove roditelje, očekuje nezaboravno putovanje u svet praznične magije uz predstave: Zvonar Bogorodične crkve 15. decembra i Krcko Oraščić 22. i 23. decembra.
Više informacija na linku.

Promocija kalendara za 2019. sa Koraksovim karikaturama u CZKD-u – 18. decembar

U utorak 18. decembra od 10 do 17 časova biće organizovano druženje i promocija novog kalendara za 2019. godinu sa Koraksovim karikaturama Zlatno doba. U prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju moći ćete da kupite Koraksov kalendar, nov broj lista Danas, pretplatite se na štampano ili PDF izdanje lista po specijalnim cenama, ali i dobijete na poklon knjigu, družite se sa urednicima i novinara Danasa i javnim ličnostima koja će podržati ovaj događaj. Cena kalendara 400 dinara.

Dani italijanskog filma u Novom Sadu – od 18. do 24. decembra

gradski djir

Dani italijanskog filma u Novom Sadu, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Klubom prijatelja filma Amarkord, održaće se od 15. do 24. decembra u okviru 22. Festivala evropskog i nezavisnog filma.
Više informacija na linku.

Jazz Jam Session vol. 10: Round the Corner @KCLab – 20. decembar

gradski djir

Džez kvintet Round the Corner sastavljen je od pet mladih džezera muzičke akademije – Pavle Mihailović – truba, David Gegić – kontrabas, Bojan Cvetković – piano, Nikola Banović – bubanj i Ivan Klačar – saksofon, a nastupa u Kulturnom Centru LAB u Novom Sadu.
Ulaz: 100 dinara.
Više informacija na linku.


Balet Hazarski rečnik – Lovci na snove u Madlenianumu – 21. decembar

gradski djir

Balet prema motivima romana Milorada Pavića Hazarski rečnik u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Madlenianuma. Baletski ansambl Narodnog pozorišta i Sonju Vukićević moći ćete da vidite u Madlenianumu 21. decembara od 19.30 časova.

Jinx u Domu omladine Beograda – 21. decembar

gradski djir

Alt-pop bend Jinx koncertom u sali Amerikana Doma omladine Beograda od 21 sat  proslaviće 25 godina karijere! Ulaznice se mogu naći po ceni od 1.500 dinara na blagajni DOB-a, odnosno preko Eventima.

Gala koncert ruskog baleta Petipu s ljubavlju – 21. decembar

gradski djir

Gala koncert ruskog baleta Petipu s ljubavlju biće premijerno izveden 21. decembra u 20 časova u Kombank dvorani. Koncert je posvećen dvestogodišnjici istaknutog koreografa, plesača, balet majstora i pedagoga čije ime zvuči kao element klasičnog plesa – Marius Petipa.
Zvezde ruskog baleta, solisti Marinskog i Mihajlovskog teatra Sankt Peterburga, kao i Boljšog teatra, premijerno u Beogradu, izvešće remek-dela klasične koreografije, ikone baletnog žanra – Pas de dieux, iz najpoznatijih baleta koje voli publika: Bajadera, Labudovo jezero, Don Kihot, Korsar, Rajmonda
Više na linku.

Dečiji sajam: Zimska čarolija u Kragujevcu – od 21. do 23. decembra

gradski djir

Tri dana nezaboravnog druženja na Šumadija sajmu u Kragujevcu! Očekuju vas sajamska sniženja, zabavni parkovi, fotografisanje sa Deda Mrazom i omiljenim junacima, kao i veliki gradski maskenbal. Radno vreme Sajma u petak i subotu je od 10 do 20 časova, a u nedelju od 10 do 18 časova.

Marco Carola u Beogradu – 22. decembar

gradski djir

Pred kraj jedne od najuzbudljivih godina u istoriji srpskog klabinga i elektronske muzike, 22. decembra u najveći Hangar Luke Beograd dolazi Marco Carola. Organizator ovog spektakla je koalicija vodećih promotera elektronske i klupske muzike u Beogradu: Central Dance Event, Apgrade i Blender. Ulaznice su dostupne širom Srbije i regiona u prodajnoj mreži i putem sajtova Eventim Serbia i GigsTix, po početnoj ceni od 1.190 dinara za parter i 1.790 za VIP sektor.

Letu štuke u DOB-u – 22. decembar

gradski djir

Sarajevski bend Letu štuke koncertom 22. decembra od 21 čas u sali Amerikana Doma omladine Beograda promovisaće predstojeći novi album Topla voda.  Karta za beogradski koncert košta 1.500 dinara preko mreže Eventim.

New York Ska-Jazz Ensemble u SubBeernom Centru – 22. decembar

gradski djir

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 600 dinara dostupne su u kafeu Šikarica (Skadarska 22), čije je radno vreme od 16.30 do 00.00 sati. Na dan koncerta, na ulazu u SubBeerni Centar, ulaznice će koštati 800 dinara.

Stray Dogg promoviše nov album u KC Gradu – 22. decembar

Stray Dogg je ponovo pred beogradskom publikom i to sa novim albumom Look At The Moon.
Petočlani sastav objavljuje svoj četvrti studijski album, tačno tri godine nakon prethodnog, a tim povodom održaće koncert 22. decembra u Kulturnom centru Grad s početkom u 21 čas, što će ujedno biti i prva prilika fanova da uživo čuju sve pesme sa novog izdanja, kupe album po specijalnoj ceni i da sa bendom obeleže sedam godina stvaranja.
Podršku bendu pružiće DJ sastav Indie-go nakon svirke, a za vizuelne efekte biće zadužen Incredible Bob.
Karte za koncert u pretprodaji staju 500 dinara i broj tih karata je ograničen. Nakon ponoći, cena upada biće 200 dinara.

DUKAT – STRAY DOGG: Ranije sam slušao muziku da bih se opustio, a sada mi prija tišina

 

Dorćolski novogodišnji vašar – od 22. do 30. decembra

gradski djir

Ako želite da se dobro provedete za novogodišnje praznike Dorćolski novogodišnji vašar je pravo mesto za vas. Celo dvorište Dorćol Platza biće pretvoreno u veliki novogodišnji market sa kućicama koje će raditi svakog dana od 12 do 22 sata, a vikendom od 10 do 22 časa.

Izložba “United” u Kulturnom centru Magacin – 22. decembar

unnamed

U subotu, 22. decembra u 20 časova, u Kulturnom centru “Magacin” svečano će biti otvorena izložba “United”, grupe tek svršenih studenata Fakulteta likovnih umetnosti kojima je ovo prvi kustoski projekat. Od japanskog street art-a preko Trećeg sveta ova izložba obuhvata način na koji generacija razmišlja. Savremene teme i njihova interpretacija jeste tematika kojom se ova izložba vodi. Glavni koncept jeste stavljanje umetnika u položaj kustosa.

Matine sa psihoterapeutom – Mindfulness (Puna svesnost) – 23. decembar

gradski djir

Koliko puta ste uhvatili sebe da vaš mozak neprestano i neprestano vrti iste misli, uvodeći vas sve dublje i dublje u određeno stanje i vi postajete uznemireni, kao da vam se to upravo sada dešava, a zapravo ste samo žrtva igre vašeg uma?
Jedan od proverenih i najbolje empirijski dokazanih načina da umirimo svoj um, da ga naučimo da sa nama sarađuje u procesu „života ovde i sada“ jeste tehnika pune svesnosti (Mindfulnes).
Više informacija na linku.