15.04.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 15. do 21. aprila

42 magazin
Promo

Premijera prve epizode osme sezone Igre prestola je večeras, ali to ne znači da treba da se odreknete đira. Izlazak u grad je vaš #fight_for_ the_Throne

gradski-djir

#for_the_Throne: Kolektivno gledanje 8. sezone Igre prestola – 15. april

gradski đir

Kolektivno gledanje poslednje osme sezone Game of Thrones / Igra prestola svakog ponedeljka u 20 časova u pivnici Oblak u pantalonama – od 15. aprila do 19. maja – na velikom video-bimu i uz ukusna piva.
Pivnica se nalazi u Ćirila i Metodija 2, a kontakt za rezervacije je 064 99 22 005.
#fight_for_the_living

Ćelava pevačica Ežena Joneska u Poletu – 15. april

gradski đir

U ponedeljak 15. aprila od 20 časova na Poletovoj sceni biće izvedena Ćelava pevačica drama apsurda Ežena Joneska, koja će vas i te kako povezati i sa sadašnjicom nad kojom ćete moći da se iznova zapitate.
Igraju: Stefan Popović, Milica Petrović, Andrej Pipović , Jelena Puzić, Tanja Markov / Jelena Kesić, Nebojša Rako, Ivana Stančev, Vladislav Mihailović. Mentor:  Mirjana Karanović.
Ulaznica staje 400 dinara.

12 tema YU kuhinje – pilot-izdanje u KROKODILovom centru – 15. april

gradski đir

U ponedeljak 15. aprila od 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost (Karađorđeva 43, ulaz sa stepenica iz bašte) prisustvovaćete pilot-događaju projekta 12 tema YU kuhinje. Istoričarke Radina Vučetić i Olga Manojlović Pintar upoznaće vas sa osnovnim koordinatama 12 tema YU kuhinje, a bićete posluženi i prvim (misterioznim) Yu-tanjirom s nekim od ikoničnih Yugo-obroka.
Cena ulaznice je 550 dinara s konzumacijom YU tanjira i jednog piva ili špricera.
Broj ulaznica je ograničen na 50.

25 slika: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima – 15. april

gradski đir

U ponedeljak 15. aprila u Dom omladine Beograda, od 16 časova.
kroz 25 radova ilustratora Nebojše Petrovića građanima i građankama približava se sadržina ljudskih prava iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Ovo je vizualizacija Deklaracije koja je inspirisana pop art i stripskom estetikom.
Dolazak potvrditi do petka 12. aprila na e-mail: prijava@bgcentar.org.rs.
Izložba je otvorena do 25. aprila.

Hate Poetry Belgrade #6 Gorica i Dragan – 16. april
gradski đir

U utorak16. aprila u 19 časova održava se šesto javno čitanje hate-mailova i komentara u KROKODILovom Centru za savremenu književnost.
Učestvuju: Gorica Nešović i Dragan Ilić.
Cena ulaznice i u pretprodaji i na vratima je 550 dinara s konzumacijom jednog pića po izboru.

Humanitarno veče 16. u 16ici – 16. april

gradski đir

Još jedan 16. u 16ici u nedelji u kojoj obeležavamo Međunarodni dan dece koja žive i/ ili rade na ulici. U utorak 16. aprila prikupljamo dobrovoljne priloge i stvari za Svratište za decu Beograda.
Aprilski događaj posvećujemo prikupljanju garderobe, školskog pribora, sredstava za higijenu – sve to možete da donesete u Šesn’esticu jer sve ide za Svratište za decu.
Vidimo se 16. u 16ici…

Projekcija Neželjene ćerke Crne Gore + diskusija sa autorkom u Magacinu – 17. april

gradski đir

Kino klub Barut vas poziva Magacin (Kraljevića Marka 4–8) na projekciju dokumentarnog filmu: Neželjene ćerke Crne Gore, koji traje 37 minuta, a potom sledi diskusija sa autorkom autorkom i producentkinjom Ivom Parađanin. Režija: Maša Nešković, direktor fotografije: Goran Kovačević. Montaža: Ana Todorovski.  Projekcija počinje  u 21 čas.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra na Kolarcu: SOLD OUT – 16. april

gradski đir

Barcelona Gipsy balKan Orchestra, međunarodni ansambl sa sedištem u Barseloni, održaće koncert u Beogradu u Kolarčevoj zadužbini 16. aprila u 21 čas.
Ulaznice za beogradski koncert mogu se naći na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.200, 1.500 i 1.800 dinara.

Predstava Granična lepota u klubu Drugstore – 17. april

gradski đir

Granična lepota u režiji Stevana Bodrože a po tekstu Gorana Milenkovića, prva predstava u produkciji Drugstore Teatra, prošla je u oficijelnu selekciju Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i scenskog prostora 2019.
Granična lepota je ispovest jednog klabera koji se premišlja da li da, tokom sudbinske noći koju opisuje ovaj komad, zauvek ostane u ekstazi kluba, ili da se ipak vrati u sivu svakodnevicu. Granična lepota je krik generacije koja se oseća kao deo sveta, i to po duhu i jeste, ali nema mogućnost da ode u svetske metropole o kojima mašta i zato svoj azil pronalazi u izmaglici klubova. Granična lepota je skok u nepoznato.
Ulaznice se mogu kupiti u Dimu (Cetinjska 15) po ceni od 800 dinara.

Prolećno razgibavanje na Ušću – 17. april

gradski đir

Svake srede i subote ujutru besplatni treninzi pod vedrim nebom!
Treninzi su otvorenog tipa, umerenog intenziteta. Okupljanje je u 6.30 na Ušću, na poljani između rečne mornarice i restorana Asteriks. Nakon zagrevanja krećemo brzim hodom po keju (distanca od 4 do 6 km), a završavamo dobrim istezanjem na početnoj lokaciji do 7.45. Treninge vodi Goran Anđelić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja u  centru Obliqus.
Napunite baterije na svežem vazduhu i sa osmehom zakoračite u novi dan!

Kratki rani filmovi Dušana Makavejeva u Domu kulture Studenstki grad – 17. april

gradski đir

Ovo filmsko veče će biti posvećeno kratkim filmovima koje je Dušan Makavejev snimio u periodu 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog veka, pre nego što je počeo da se bavi dugometražnim ostvarenjima. Pored razgovora o kratkometražnim filmovima (Pečat, Antonijevo razbijeno ogledalo, Spomenicima ne treba verovati, Osmjeh ’61, Parada), biće reči i o već postojećim avangardnim pokretima koji su uticali na rediteljev rad, o njegovim inovacijama i doprinosima filmskom jeziku, ali i o tome kako se ovi rani radovi ogledaju u njegovoj kasnijoj, zrelijoj fazi opusa. Program vodi: Borisav Matić.

Ana Karenjina u Madlenianumu – 17. april

gradski đir

U sredu 17. aprila u Operi i teatru Madlenianum 35. put biće izvedena predstava Ana Karenjina! Igraju: Nina Janković, Tihomir Stanić, Viktor Savić, Aleksandar Radojičić, Milena Vasić, Tamara Aleksić, Igor Đorđević,  Režija: Jug Radivojević.

Poslednji dan planete Zemlje u SKC-u – 18. april

gradski đir

U Velikoj sali SKC sada razgovaramo o klimi i izumiranju života na Zemlji, što retko pokreće publiku u Beogradu, ali nije ništa manje dramatično, zanimljivo i važno. Pridružite nam se na tribini Instituta za fiziku u okviru inicijative Nauka kroz priče u četvrtak 18. aprila u 19 sati u Velikoj sali SKC-a.
Ulaz je slobodan. Dobro došli!
Istražite više ovde.

Predstava Crvena: Samoubistvo nacije u CZKD – 18. april

gradski đir

Crvena: Samoubistvo nacije je ponovo u Beogradu 18. aprila od 20 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju!
Ako ste čuli za priču o Mariji Lukić, onda ste sigurno postali svesni koliko opasno može biti kada žena ćuti o svojim problemima. Ako pak još uvek niste čuli, onda je red da izguglate o čemu pričamo, jer #PravdaZaMarijuLukić je pravda za nju, ali i pravda za sve žene, kao i podstrek onim koje su uplašene da, konačno, progovore ako su se suočile (ili se suočavaju sa nečim sličnim).
Priključite nam se u ovoj borbi da bismo bili glasniji. Priključite nam se da Marija i sve druge žene osete da nisu same! #svetlimoumraku
Koncept, režija i dizajn scene: Vojislav Arsić; izvedbeni tekst i dramaturgija: Milena Bogavac.
Igraju: Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Sovilj, Zoran Pajić, Zoltan Pletl…
Cena karte je 700 dinara, za studente i srednjoškolce 400 dinara.
Karte možete rezervisati na broj: 060 30 08 886 ili online ili na blagajni CZKD-a u Birčaninovoj 21.

Promocija knjige The Best Serbian Films of the 21st Century – 18. april

gradski đir

U četvrtak 18. aprila od 19 časova u kafe-knjižari SKC Delfi u Beogradu biće održana prva zvanična promocija nove filmske knjige u izdanju Filmskog centra Srbije  The Best Serbian Films of the 21st Century autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića na  engleskom jeziku. Pomenuti novitet izdavaštva Filmskog centra Srbije nadovezuje se na prošlogodišnje hvaljeno hit-izdanje, kritičarski zbornik Kritički vodič  kroz srpski film 2000-2017 iste autorske trojke. Nova knjiga sadrži njihove kritike najboljih i najuspešnijih srpskih igranih filmova od početka 21. veka do 1. januara ove godine.

Nikola Vranjković u Elektropioniru – 19. april

gradski đir

Prvi put u Elektropioniru 19. april u 20.30 časova nastupa Nikola Vranjković.
U pretprodaji karta staje 800 dinara, a na ulazu 1.000 dinara. Prodajna mesta: Sikarica Pub (Skadarska 22), FELIX Shop (TC Sremska).

Radionica filigrana u Mankovoj kući – 19. i 20. april

gradski đir

U okviru izložbe Raskršće Gorana Ristovića Pokimice koja će u Manakovoj kući biti otvorena od 9. aprila do 15. maja organizovan je prateći program radionica u trajanju po tri sata: 19. i 20. aprila – edukator na radionicama je Ivana Stanković iz  Leskovca, magistar likovne grafike i dizajnerka savremenog filigrana. Cena karte za jednodnevne radionice u trajanju od tri časa je 1.500 dinara. Telefoni za informacije i prijave na radionice: 011/ 30 36 114 i 063 64 88 92.

Del Arno Band u klubu Fest u Zemunu – 19. april

gradski đir

Del Arno Band nastavlja svoju koncertnu turneju, a 19. aprila nastupaju u klubu Fest u Zemunu po ceni od 600 dinara, koje se mogu kupiti u pretprodaji na šanku kluba Fest i u Felix Shop TC Sremska. Info 063 700 81 50.

Javni čas crtanja #9: Leonardo da Vinči/Drag kolektiv – 20. april

gradski đir

Deveti javni čas crtanja po modelu u okviru programa Umetnost za sve Kulturnog centra Grad održava se u subotu 20. aprila, a inspiracija je jedna slika Tajna večera, koja je, posle Mona Lize, najpoznatije delo italijanskog renesansnog genija Leonarda da Vinčija. Ovaj javni čas crtanja pod pokroviteljstvom je Italijanskog instituta za kulturu.
Publici poziraju: dreg zvezda Sonja Sajzor, kabare diva Dekadenca, kraljica uzroka i posledica Karma Geddonia, kraljica paukova Golden Orb, problematična dreg kraljica Dita von Bill, grandiozna kraljica gorkih kafi Mrs. Lily Cafe, kraljica noćnih klubova Alex Elektra,  kraljica tropskih voćki Asia Gemini, kameleon kraljica Lana Vee, klovn u haljini Kelly with a C, supermodel Vlažena Maria, odvažna kraljica Kvarcna Ruža.
Cena ulaznica biće 200 dinara u Gradskoj galeriji, a 300 dinara na dan časa.

Treći humanitarni Krempita maraton – 20. april

gradski đir

Ispred beogradskog gastro vodiča Ukus Beograda (ukusbeograda.rs) pozivani ste da uzmete učešće u trećem humanitarnom Beogradskom krempita maratonu koji se organizuje u saradnji sa fondacijom Budi human – u subotu 20. aprila.
Krempita maraton je akcija koja od 2015. predstavlja takmičenje u specijalnoj disciplini – jedenju krempita, a od 2017. manifestacija ima novu dimenziju – humanitarni karakter! Ideja je da se u subotu 20. aprila u što većem broju beogradskih restorana krempita plaća SMS-om na broj 3030 i time donira pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Međunarodni festival viteške kulture – 20. i 21. april

gradski đir

Šta povezuje bajkovito vreme vitezova i moderno doba, Beogradsku tvrđavu despota Stefana i Kamelot kralja Artura, viteške turnire i kompjuterske igrice, srednjevekovne haljine i visoku modu, teatar i multimedijalne instalacije, dvorsku muziku i tehno, kovani mač i hologram, Srbiju i svet? I ove godine kraljevski red vitezova nastavlja dugu tradiciju viteških festivala namenjenim deci i roditeljima, kao i brojnim gostima iz Srbije i čitavog sveta!
Na najlepše dečje praznike Vrbicu i Cveti Beogradska tvrđava će opet sijati kao u zlatno despotovo vreme pre više od šest vekova, a Beograd će opet postati grad vitezova, princeza, dece i radosti! Pod sloganom: Klinci i klinceze, postanite prinčevi i princeze! ovom festu prethodi Nedelja viteštva od 15. do 19. aprila.
Beogradska tvrđava (Gornji grad) – ulaz besplatan.

Jevremova – ulica susreta – 21. april

gradski đir

Jevremova – ulica susreta je manifestacija kojom se od 2009. godine, nedelju dana pred Uskrs, na praznik Cveti, obeležava Dan opštine Stari grad.
U jednoj od najlepših ulica Starog grada i Beograda, Gospodar Jevremovoj, okupljaju se sve generacije Starograđana, Beograđana i gostiju Beograda.
Pozivamo vas da zajedno proslavimo Dan opštine uz pesmu, ples i performanse različitih umetnika, štandove izlagača, preduzetnika, udruženja i institucija, defile najmlađih Starograđana pod maskama, ukuse i mirise svih krajeva Srbije i nastupe muzičkih zvezda, pozorišnih trupa.
Uz brojna iznenađenja i nastupe najpopularnijih umetnika domaće scene…
Vidimo se u Jevremovoj!

Poezin Party: poezija u pokretu – 21. april

gradski đir

Pozivamo vas na novi Poezin Party u klubu Bluz i pivo 21. aprila od 20 sati. Pesnici i pesnikinje mogu se prijaviti na konkurs Poezina za nastup na događaju na linku.
Obećavamo odličnu poetsku žurku i zanimljivu poeziju.
Ulaz je besplatan.

Trash izazov: Avala – akcija čišćenja i piknik – 21. april

gradski đir

Puno je izazova pred nama. Trash izazov na Avali biće veliki, ali mi to možemo ako nam se pridružite!
Pozivamo te da zajedno sa nama obeležiš početak kampanje Trash izazov Srbija i Svetski dan planete Zemlje velikom akcijom čišćenja na teritoriji Avale 21. aprila. Tom prilikom ćemo zajedno sa domaćinima akcije Avala Green Life i volonterima iz celog Beograda čistiti divlju deponiju na lokaciji Put za vinograde (kod skretanja za Vrčin). Ova divlja deponija se nalazi na preko tri hektara šume i preti da ugrozi jedno od najvažnijih prirodnih dobara koje Beograd ima.
Lokaciju možete pronaći ovde.
Akcija će trajati od 10 do 12 časova, a za sve učesnike obezbeđeni su alat, rukavice i vreće za sortiranje i sakupljanje otpada. Nakon akcije ćemo organizovati Trash izazov piknik – radionicu o razvrstavanju otpada za decu, ručak i druženje za sve volontere.