21.12.2016.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 27. februara do 5. marta 2017.

42 magazin
Promo

Spremite se za novu nedelju gradskih dešavanja od 27. februara do 5. marta 2017.

original

I, gde se srećemo?

 

45. međunarodni filmski festival FEST – do 5. marta

FEST treću godinu zaredom uspešno nastavlja predstavljanje svog novog koncepta, te će se i ove godine, sada već tradicionalno, najbolji filmovi nagrađivati u tri takmičarska programa, a veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera među prvima na planeti pogledaće baš beogradska publika.

45_fest_2017-gledaj

Za kvalitet filmova pobrinuli su se umetnički direktorJugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave Mladen Đorđević. Na Mlečnom putu, najnoviji film jednog od najznačajnijih domaćih reditelja Emira Kusturice, otvoriće 45. FEST, a publiku će ovom prilikom pozdraviti čuvena italijanska glumica Monica Bellucci, koja u ovom filmu igra glavnu ulogu. Na svečanom zatvaranju biće prikazan film Tišina američkog reditelja Martina Scorsesea.

Na 45. FEST-u biće prikazano 95 premijernih filmova, a program pronađite OVDE.

Promocija knjige Slijepa karta Marka Pogačara – 27. februar

Kontrast izdavaštvo i Galerija Polet pozivaju vas na promociju putopisne proze Slijepa karta Marka Pogačara.

Marko Pogačar

Ovo je već treća knjiga ovog autora koju Izdavačka kuća Kontrast objavljuje, a prva putopisna u njihovoj dosadašnjoj produkciji. Iskustva, utisci i doživljaji sa skoro svih meridijana koje Pogačar prenosi sadrže njegove prepoznatljive igre u jeziku, oštru liričnost, pronicljivost u opažanju relacija udaljenih ljudi, kultura i civilizacija.

Promociji će prisustvovati i sam autor, a knjiga će moći da se kupi po promotivnoj ceni.

Otvaranje izložbe Lekcije iz ’91. – 28. februar

U Muzeju istorije Jugoslavije 28. februara u 18 časova, u organizaciji Foto-saveza Srbije, biće otvorena izložba ratnih fotografija Lekcije iz ’91. kustoskinje dr Sandre Vitaljić.

16681800_10155148545224797_4134618207871940211_n

Izložba Lekcije iz ’91. po prvi put u ovom obimu okupila je fotografe iz cele regije i nekoliko međunarodnih fotografa kako bi na jednom mestu prikazala ratne godine na tlu bivše Jugoslavije. Na ovoj izložbi prikazane su fotografije nastale na svim zaraćenim stranama. Sve te fotografije i danas nose snažne emocionalne naboje, a i sami fotografi, kada im se vraćaju, preživljavaju ponovo sopstvene ratne košmare.

Mikser Big Bend: Priča o Glennu Milleru – 28. februar

Big Bend vraća se na scenu Mikser Housa u utorak 28. februara sa početkom u 22.30. Orkestar koji čine svirači različitih generacija, ali jednake ljubavi prema muzici, već nekoliko godina nastupaju u Mikser Housu i opet će povesti publiku na nezaboravno putovanje kroz istoriju džeza.

Na repertoaru ovog benda je muzika koja datira još iz vremena zlatne ere svinga, kao što su kompozicije Glenna Millera, preko poznate filmske muzike, vrućih latino-ritmova, pa sve do savremenih džez rok kompozicija. Ovaj petnaestočlani bend osnovao je jedan od doajena srpskog džeza, trubač Goran Grbić, koji ujedno njime i diriguje.

U koncert Big Benda uvešće nas projekcija filma Priča o Glennu Milleru (The Glenn Miller Story) koja počinje u 20.30.

Sean Dower: Razgovor duž auto-puta Bratstva i jedinstva – 28. februar

Dom omladine Beograda ponosno predstavlja samostalnu izložbu i nove radove britanskog umetnika Seana Dowera.

hijklmno0

Izložba je zamišljena kao spoj zvuka i skulpture koji istražuje načine na koje se pronalazimo, kako prostorno, tako i kulturološki. Usmereni zvučnici i parabolični reflektori primaju i odašilju misteriozne akustične signale po galeriji; rustični tronošci vibriraju taktilno kroz ostatke političkih govora, dok je plesna i fizička kultura transformisana kroz svetlosne šablone.

Izložba se otvara u utorak 28. februara u 19 časova, a traje do 18. marta 2017.

Opera Karmen u Narodnom pozorištu u Beogradu – 1. mart

U Operi Narodnog pozorišta u Beogradu igraće se predstava Karmen, remek-delo Georgesa Bizeta. koje će na Veliku scenu nacionalnog teatra postaviti Nebojša Bradić.

530663461540ed4f228b6f278630186_orig

Karmen je predstava koja ima izvanrednu muzičku osnovu, ali i spektakularnost, koju ćemo dobiti angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za Karmen, ubacivanjem elemenata flamenko muzike… Pošto sam želeo da napravimo predstavu koja je bliža našem vremenu, radnja je izmeštena u četrdesete godine 20. veka, što omogućava publici da se lakše uključi u celu tu priču – kaže je Bradić.

Predstava Ljubavnice – gostovanje pozorišta Kosztolányi Dezső iz Subotice – 3. mart

U Bitef teatru, u petak 3. marta u 20 časova,  gostuje pozorište Kosztolányi Dezső Színház iz Subotice sa koreodramom Ljubavnice.

scena1

Rediteljka: Anđelka Nikolić; kompozitor: Draško Adžić;
muzički saradnik: Milan Boca; kostimografija i scenografija: Blagovesta Vasileva;  dramaturzi: Anđelka Nikolić, Góli Kornélia;
igraju: Aniko Kiš, Emeše Nađabonji, Beata Sekelj m.v. Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Imre Elek Mikeš.

Johana u Zaokretu3. mart

Johana, deo DJ dua Banda Panda, puštaće u petak 3. marta od 19 časova muziku u beogradskom klubu Zaokret.

16681734_10155049823954322_3662272156904715852_n

U proteklih pet godina BP kolektiv postao je poznat po svojim energičnim muzičkim nastupima, mnogobrojnim gostima iz inostranstva poput Juju & Jordash, Yor, Linstrom, Matthew Dear itd., ali i po svom vizuelnom identitetu kako kroz plakate, tako i preko inovativnih tizera, pa sve do intervencija u prostoru tokom njihovih nastupa.

Vođenje kroz izložbu Dodir stakla – savremenog nordijskog stakla – 4. mart

Na izložbi su zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske

iittala-011-1024x633

Iitalla staklo

Vođenje kroz izložbu: kustoskinja MPU Jelena Popović;
Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

Milton Bradley – Do Not Resist The Beat (Berlin) u klubu Dragstore4. mart

Milton Bradley je DJ i producent iz Berlina, jedan od najpoznatijih imena tehno andergraund scene.

16864889_1906161986280286_1540853065650805890_n

S pravom je zaslužio reputaciju idealiste, avangardnog umetnika kog odlikuje versatilni zvuk. Stvara fuziju eksperimentalnog tehna, industrijskih elemenata i distopijske atmosfere koja podseća na old school Detroit estetiku.

Martovska Moda za poneti4.5. mart

Moda za poneti predstavlja manifestaciju koja već deset godina kontinuirano i respektabilno promoviše, afirmiše i prezentuje rad mnogobrojnih dizajnera, umetnika i kreativaca iz zemlje i regiona. Sa pažljivo biranom selekcijom učesnika, Moda za poneti svake sezone postaje relevantni pokazatelj umetničkih stremljenja, modnih trendova i aktuelnih ideja.

Print

Kako biste spremni dočekali proleće, pozivamo vas na martovsku Modu za poneti, koja će se održati 4. i 5. marta u KC Grad s početkom u 17 časova.