07.01.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 7. do 13. januara

Birajte mudro i svakoga dana biće vam praznik…
Srećan vam gradski đir cele 2019!

gradski đir

Izložba fotografija NewYorkCity Jelene Janković – od 7. do 30. januara

gradski đir

Izložbu fotografija Jelene Janković, umetničke fotografkinje čija je specijalizacija plesna i pozorišna fotografija, možete pogledati svakog dana u kafeteriji Malabar od 19 časova.
Više informacija na linku.

Modni dizajn za početnike u habu Share Square – 8. januar

gradski đir

Stvaranje svake modne kreacije je teško. Prvo se treba izboriti sa praznim papirom, zatim sa konstantnim ispravkama skice, a kasnije sa materijalizovanjem ideje i crteža. Za početnike, ovaj proces dodatno je otežan činjenicom da se prvi put susreću sa njim i da sve sa čime kreću jeste ideja. A najbolje kreacije su prvo bile samo ideje. Ukoliko vi imate jednu, Tijana vam može pomoći oko svega ostalog. Sa njom ćete proći kroz sve kreativne i operativne procese stvaranja odevnog komada, saznati koji su trendovi u 2019. i uraditi vežbu kreiranja ilustracija.
Saznajte više o ovoj radionici i rezervišite sebi mesto klikom na plavo dugme ENROLL na sledećem linku.

Radionica zgrafito tehnike u Kući legata – 9. januar

gradski đir

Beogradski festival mozaika u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Nišu organizuje radionicu zgrafito tehnike. Radionicu će voditi profesorka zidnog slikarstva Slavica Erdeljanović Curk sa svojim studentima u Kući legata 9. januara od 15 časova.

Muzejska dramska avantura: Play muzej u Narodnom muzeju – od 10. do 24. januara

gradski đir

Narodni muzej pokreće kreativne dramske radionice u kojima će deca kroz 16 kreativnih ciklusa tokom cele godine moći da upoznaju različite aspekte umetničkih dela (i istorijskih artefakata). Četvrti ciklus kreativnih programa za interakciju sa muzejskom postavkom za decu uzrasta od 9 do 14 godina svakog četvrtka od 18 časova.

Izložba 100 najlepših slika Srbije u Dorćol Platzu – od 10. do 18. januara

gradski đir

Dođite na izložbu 100 fotografija Srbije koje su na nedavno završenom velikom foto-konkursu u organizaciji Slike Srbije dobile najveći broj glasova publike.
Više informacija na linku.

Filmski maraton u Dvorani Kulturnog centra Beograd – 11. januar

gradski đir

Kulturni centar Beograda 11. januara organizuje filmski maraton povodom nagrade Nebojša Popović koja će za 2018. godinu biti uručena Milanu Vlajčiću.
Više informacija na linku.

Zvuci Berklija u klubu Soul Society – 11. januar

gradski đir

U klubu Soul Society od 22 časa moći ćete da uživate u muzici Ognjena Gotovčevića, mladog saksofoniste i kompozitora iz Beograda koji studira i stvara u Bostonu (USA) kao stipendista prestižnog Berklee College of Music. Ognjen inspiraciju pronalazi u muzici Stevie Wondera, Stinga, Braxtona Cooka i Robert Glaspera i drugih velikana američke muzike. Više informacija na linku.

Radionica kaligrafije za odrasle u Narodnom muzeju – 12. januar

gradski đir

Kineska kaligrafija je najcenjenija umetnost u Kini. Ona prati početke i razvoj kineskog pisma, sazreva tokom svoje duge istorije, prolazeći kroz različite forme i stilove i postaje jedinstveni umetnički izraz. U kaligrafiji se koriste pirinčani papir, mastilo, voda i četkica. Na radionici ćete imati priliku da naučite kako se pravilno drži četkica, kako se povlače potezi kao i ispis četiri kineska karaktera: 天、人、和、地.
Dođite u Narodni muzej 12. januara od 13 do 15 časova.

Dan vredan veka: 1. decembar 1918. – od 12. januara do 28. aprila

gradski đir

Izložba objašnjava nastajanje Jugoslavije kao čin kome je prethodilo dugogodišnje zalaganje kulturne i intelektualne elite za ujedinjenje Južnih Slovena, ali i naglašava koliko su se vizije stvaranja jugoslovenske države razlikovale od jedne do druge interesne grupe i kroz različite periode. Pored arhivskih dokumenata, plakata i fotografija iz tog perioda biće izložene umetničke slike, skulpture, lični predmeti, odlikovanja i oružje.
Izložbu u Palati Srbije moguće je posetiti svakog vikenda do 28. aprila 2019, uz obaveznu prijavu putem ovog linka.

Tradicionalni 13. januar u Dorćol Platzu – 13. januar

gradski đir

Srpska nova godina je na Dorćol Platzu tradicionalno u znaku tradicije.
Svi se tamo ozbiljno dobro provedu svakog 13. januara, a i vi ćete ako im se pridružite.
A program teče ovako:
‒ Od 5 ujutru lože vatru i na ražnju peku vola, a u plehovima ispod njega se lagano krčka najukusniji krompir i povrće koji ste ikada jeli. ‒ Kuvamo i vruću rakiju i vino, naravno, jer po ovakvoj zimi nema ništa slađe.
‒ Od 16 sati slušaćete Đuru i Mornare na tradicionalnom koncertu, a oni su ozbiljni carevi.
Više informacija na linku.