29.10.2018.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 29. oktobra do 4. novembra

42 magazin
Promo

Vreme je kao stvoreno za ljubavnu jesenju šetnju iz koje laganim koracima možete da se uputite na neki od mnogobrojnih događaja i da se ušuškate uz izložbu, muziku, film, predavanje… ma ima svašta

gradski đir

Gde se gledamo ovih divnih oktobarsko-novembarskih dana?

Izložba Island u Beogradu u KC Grad – 29. oktobar

gradski đir

Izložba Island u Beogradu biće otvorena 29. oktobra u KC Grad, a pod pokroviteljstvom Icelandaira, nacionalne avio-kompanije Islanda. Povod je potreba da se posetiocima približi inspirativna kultura i priroda Islanda, kao i da se pruži prilika za upoznavanje sa načinom poslovanja i ponudama ove islandske avio-kompanije. Multimedijalni sadržaj ove izložbe oslikava ključne segmente nekoliko lokaliteta, među kojima su i već dobro poznati u svetu turizma. Kroz fotografije i video zapis, umetnica Katarina Simović ukazuje na raznovrsne fakture ostrvskog pejzaža i kako je kombinacija prirodnih preduslova omogućila formiranje najrazličitijih oblika reljefa i veliki broj prirodnih fenomena koji ovo udaljeno i izolovano ostrvo čine neodoljivom turističkom atrakcijom.
Više informacija na linku ovde.

Festival muzičkog filma III – od 31. oktobra do 4. novembra

gradski đir

Treće izdanje Festivala muzičkog filma – Paralelne vizije /Paralel Vision/ odvijaće se od srede, 31. oktobra do nedelje 4. novembra u bioskopu – Art bioskop Kolarac u Kolarčevoj zadužbini. Pet festivalskih dana donosi deset filmova svetske produkcije, ovoga puta šest dokumentarnih i četiri igrana filma, koji će biti na programu svakog dana od 18.30 i od 20.30 časova.
Cena karte 250 dinara.
Više informacija o filmskom programu i pratećim dešavanjima na sajtu www.paralel.rs.

Putopisno predavanje: Maroko – 30. oktobar

gradski đir

Putujući stand up se nastavlja! U saradnji sa barom Nula Pet – 0.5 Jungle Travel – Neobična putovanja organizuje još jedno putopisno predavanje uz fotografije sa mnogobrojnih putovanja njihovih vodiča! Vodič Filip Milosavljević sa specijalnim gostima prepričavaće vam utiske iz Maroka! Okupljanje je od 18 sati, a u 18.30 kreće predavanje.
U 21 čas počinje svirka, a broj za rezervacije (od 17 do 21 h) – 061/ 6164393.
Više informacija na linku ovom.

Krpež: kapitalizam i depresija u KC Rex – 29. oktobar

gradski đir

Kulturni centar Rex (Hilandarska 7) poziva vas na probni razgovorni i radni susret pod naslovom Krpež: kapitalizam i depresija 29. oktobra od 17 do 20 časova.
U Rexu je tokom leta održano nekoliko susreta na temu: kako i zašto govoriti javno o depresiji, njenim različitim uzrocima, formama, terapijama, ishodima, postavljano je pitanje ima li depresiji kao bolesti savremenog društva sistemskog leka, s obzirom na očigledno postojanje sistemskih uslova njenog nastanka i razvoja – razgovori se nastavljaju, a vodi ih grupa koja razmatra ideje i mogućnosti hibridizacije ličnih, specijalističkih i aktivističkih znanja i iskustava u ovoj oblasti. Okupljanja nisu terapijska grupa, niti specijalistički kružok, niti unapred koncipirani edukativni poduhvat, ali neminovno se dotiču i praktikuju sve ove forme traženja individualnih i zajedničkih izlaza iz individualnih i zajedničkih problema.


Promocija knjige Pisma Marlonu Brandu i žurka – 31. oktobar

gradski đir

U sredu 31. oktobra u klubu Soul Society – Stari Bitef, na Skveru Mire Trailović, održaće se promocija knjige i književno-muzička žurka povodom izlaska romana Pisma Marlonu Brandu beogradskog književnika i urednika kluba Soul Society Siniše Stojanovića.
Knjiga je objavljena u izdanju Književne radionice Rašić.
Vrata se otvaraju od 21 čas, ulaz je besplatan, mesto možete rezervisati na 063/377-420, a više informacija imate ovde.

Žene DADE – Jedna moguća izložba u Muzeju savremene umetnosti – 1. novembar

gradski đir

Postavljeni na bele postamente, performeri i muzičari Žene DADE su poput živih skulptura na izložbi dadaizma. Kako se performans odvija, publika ima izbor da se šeta između postamenata ili da pronađe svoje mesto za sedenje ili stajanje. Likovi su na putovanju, poput umetnika dadaizma koji su bežali od Prvog svetskog rata u Cirih ili poput današnjih migranata, koji u čamcima putuju ka parčetu zemlje koje bi mogli nazvati svojim. Njihovi koferi pretvaraju se u čamce koji su istovremeno i njihovi domovi – jedina imovina koju poseduju na ovom svetu koji je postao nepodnošljiv.

Kroz ovu priču protkan je omaž umetnicama dadaizma koje su učestvovale u kreativnom otporu ovog umetničkog pokreta jednako kao i njihove muške kolege. Međutim, njihov jedinstveni doprinos nije u potpunosti prepoznat. Da li su se danas stvari promenile?
Ova pozorišna instalacija služi se jezikom muzike, pokreta i poezije na više jezika – srpskom, engleskom, ruskom, rumunskom, francuskom i nemačkom – koja, kao i sam dadaizam svojom ekscesnošću uživa u kršenju pravila.
Režija i koncept: Dijana Milošević, igraju: Evgenija Eskina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić; muzičari: Ljubica Damčević, Uglješa Majdevac.

Cena karte je 600 dinara a u kartu je uračunat i obilazak postavke MSU od 18 do 22 sata na dan igranja. Karte možete kupiti u MSU, Ušće 10 na dan igranja ili rezervisati putem imejla dahteatarcentar@gmail.com, broj mesta je ograničen.

BFW Kružok: Ko nam pravi odeću? na Dorćol Platzu – 1. novembar

gradski đir

Ko nam pravi odeću: panel o održivosti modne industrije i pojedinačnim odgovornostima potrošača. Ova tema počela je da se potencira u svetskim medijima 2017. godine, a Belgrade Fashion Week 2018 je relevantan okvir u kojem ćemo ovu društveno značajnu i aktuelnu temu otvoriti i u našoj sredini. Važnost odgovornog poslovanja u okviru modne industrije, promene modnih trendova kao posledice održive poslovne prakse, kao i promene kupovnih navika potrošača aspekti su o kojima će na panelu razgovarati Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Nenad Radujević, generalni menadžer Beogradske nedelje mode, Aleksandra Marić, koordinatorka za Srbiju međunarodne organizacije Fashion Revolution, Jelena Karakaš, novinarka i blogerka Razgovor vode: Dunja Jovanović i Marija Radaković, modne novinarke.

Radionica kaligrafije u prostoru Share Square – 2. novembar

gradski đir

U doba kompjutera, kada je najlakše naći odgovarajući font i jednostavno odštampati čestitku ili pozivnicu – ručno ispisana reč se sve više ceni jer daje lični pečat. Na ovom kursu imaćete prilike da savladate osnove zapadne kaligrafije i na taj način napravite malo umetničko delo za vama drage osobe ili vaš poseban događaj! Ovaj kurs je namenjen svima koji su zaljubljenici u pisanu reč i žele da nauče kako da kreativno obogate svoja važna dokumenta i pisma.
Cena kursa je 800 dinara, a u cenu svih Share Square časova uračunato je i neograničeno kafe, čajeva, mafina i vafla.

Elemental: dvostruki rođendanski party – 2. i 3. novembar

gradski đir

U petak i subotu 2. i 3. novembra u klubu SubBeerni Centar (Cetinjska 15) Elemental će održati svoja dva rođendanska koncerta.
Rezervišite svoje karte na vreme, a informišite se detaljnije na linku ovom

Queen veče u Kombank dvorani – 3. novembar

gradski đir

Specijalno Queen veče posvećeno čuvenoj grupi Queen i njenom frontmenu Frediju Merkjuriju biće održano 3. novembra u Kombank dvorani s početkom u 20 časova.
Fanovi ovog benda moći će najpre da odslušaju mini-koncert Queen Real Tribute Banda, jednog od najboljih svetskih Queen tribute bendova koji nastupa na originalnoj Queen opremi i u autentičnim kostimima. Koncert je uvertira u projekciju filma Boemska rapsodija koji slavi grupu Queen i njenog izvanrednog frontmena Fredija Merkjurija.
Karte po ceni 750 dinara prodaju se na blagajni Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Eventima.

Ljubavna šetnja Beogradom – 2. i 3. novembar

gradski đir

Znate li kog su voleli, o kom maštali, za kim čeznuli i zbog koga patili Andrić, Nušić, Crnjanski i drugi slavni žitelji Beograda? Znate li koja ljubavna priča je vezana za palatu Ruski car i kojoj vrsti ljubavi nas uče Nikola i Naka Spasić? Ove i druge ljubavne priče saznajte u dvočasovnoj turističkoj šetnji Beogradom. Dođite da zajedno širimo čaroliju ljubavi!
Okupljanje: fontana Devojka sa krčagom, Pionirski park, tura traje oko dva sata, cena: 500 dinara, informacije i rezervacije na: 063 77 41 181 (prijave telefonom su obavezne!), a tura se organizuje ukoliko ima pet prijavljenih osoba.

Deca iz vode: gost Žika Todorović (EKV 1987-90) @Дорћол Platz – 3. novembar

gradski đir

Tradicionalni beogradski koncert povodom godišnjice smrti Milana Mladenovića Deca iz vode /EKV tribute band project sa gostima održaće 3. novembra u Dorćol Platzu. Ove godine specijalni gost biće Srđan Žika Todorović, koji će sa bendom odsvirati nekoliko pesama! Na repertoaru Dece iz vode su najveći hitovi i najbolje pesme sa svih albuma EKV-a, kao i prvenca Katarina II i najpoznatije pesme od Šarla Akrobate. Pre koncerta imaćete priliku da vidite spotove i fotografije koje su uradili članovi Deca iz vode (udruženje poštovalaca i ljubitelja grupe EKV) kao i kratki TV film Dečak iz vode.
Karte su u pretprodaji 700 dinara u Dorćol Platzu, Felix Shopu (TC Sremska I sprat), Žila Shopu (Čumićevo sokače) i Yugovinyl Storeu (Cetinjska 15), od ponedeljka 29. oktobra staju 800 dinara, a na dan koncerta 1.000 dinara. Broj karata je ograničen.