04.11.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 4. do 10. novembra

42 magazin
Promo

Bez obzira na to šta ćete ove nedelje uvrstiti na svoju mapu za điranje po gradu, budite u slobodnoj zoni

gradski đir

Vidimo se!

Tuđe sobe Mine Simić u KROKODILovom Centru – 4. novembar

gradski đir

U ponedeljak 4. novembra u 19 sati u KROKODILovom Centru biće otvorena izložba ilustracija i diorama Mine Simić Tuđe sobe.
Ovo je prva samostalna izložba autorke, a izložena dela nastala su isključivo kao rezultat zabave i unutrašnjeg zadovoljstva izazvanog kreativnim radom na njima.
Izložbu ćete moći da posetite tokom novembra.

Koncert pijaniste Bogdana Đorđevića u Guarneriusu – 4. novembar

gradski đir

Pijanista Bogdan Đorđević nastupiće u ponedeljak 4. novembra u 18 časova u Centru lepih umetnosti Guarnerius.
Program: Brams, Šopen, Rahmanjinov, List. Ulaz slobodan.

Konferencija: Moj psihoterapeut u DOB-u – 4. novembar

gradski đir

Svako od nas barem jednom u životu doživi veliki gubitak, životnu krizu ili oseti potrebu za promenom. Kada je pravi trenutak da se obratimo psihoterapeutu?
Asocijacija edukativnih praksi vas poziva na konferenciju psihoterapeuta, gde ćete moći da se upoznate sa osnovnim pojmovima vezanim za psihoterapiju. Na konferenciji će govoriti neki od najvećih stručnjaka iz oblasti psihologije, psihijatrije i psihoterapije, predstavnici sedam velikih pravaca u psihoterapiji. Čućemo i kakve su sličnosti i razlike između psihoterapijskih pravaca, kao i koji su pravci priznati, što nam može pomoći da napravimo razliku između stručnjaka i onih koji to nisu. Ulaz je slobodan.

Izložba Neželjeni pogled Vladimira Mitrovića – 4. novembar

gradski đir

U ponedeljak 4. novembra od 20 časova Gradska galerija predstavlja projekat Vladimira Mitrovića pod nazivom Neželjeni pogled. Mitrović je softverski inženjer i sistemski dizajner iz Beograda, koji je karijeru gradio u kompanijama kao što su Apple i Nordeus, ali je uvek sebe video kao ljubitelja vizuelnog. Zato se upustio u produkciju projekata koji delom ostaju u njegovoj struci, a istovremeno su i vizuelna umetnost.
Neželjeni pogled u dostupne dubine kapitalističkih online sistema Mitrović predstavlja publici sve do 17. novembra.

57. Međunarodni sajam nameštaja na Beogradskom sajmu – od 5. do 10. novembra

gradski đir

Od 5. do 10. novembra u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i 4 Beogradskog sajma održaće se 57. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije. a u Hali 5 istovremeno će se odvijati 57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije.
Posetioci će imati priliku da vide nova i najatraktivnija dizajnerska rešenja i novitete sa najpoznatijih svetskih sajmova.
Prvi put na Sajmu nameštaja učestvuju i prestižni brendovi iz Italije, Danske, Hrvatske, Severne Makedonije. Nagrade Zlatni ključ i Sajamski ključ poneće najkvalitetnija i inovativna rešenja u ovogodišnjoj produkciji.

#sajamnameštaja: komadi koje želimo u kući – odmah!

Milan Mladenović: 25 godina od smrti umetnika u Domu omladine Beograda5. novembar

gradski đir

Tribina i projekcija snimka sa koncerta Ekatarine Velike iz 1987. u Domu omladine Beograda. Govore: Momčilo Rajin, rok kritičar, Aleksandar Žikić, rok krirtičar, Nenad Milovanović u ime Zadužbine Milana Mladenovića, Dragan Ambrozić, moderator, odgovorni urednik DOB.
Milan Mladenović otišao je pre tačno 25 godina, prerano i prebrzo, od teške bolesti. Ulaz je slobodan!

Promocija knjige Roman o pijanstvima Igora Marojevića – 5. novembar

gradski đir

U utorak 5. novembra u knjižari Delfi u SKC-u od 18 sati održaće se promocija nove knjige Igora Marojevića Roman o pijanstvima. Osim autora, o knjizi će govoriti spisateljica Mirjana Mitrović i pisci Vule Žurić i Vladimir Kecmanović. Roman o pijanstvima je iskreno i uzbudljivo štivo o upečatljivim iskustvima četrdesetogodišnjeg povratnika sa Zapada, od njegovih prvih pijanstava do pokušaja da se vrati trezvenjačkom svetu.
Igor Marojević kaže da je Roman o pijanstvima njegova najbeskompromisnija knjiga.

Predstava San o Mileni – gostovanje u UK Vuk Karadžić – 6. novembar

gradski đir

Predstava San o Mileni biće izvedena 6. novembra u čast Milene Pavlović Barilli i povodom obeležavanja 110 godina od njenog rođenja. Milena Pavlović Barilli – slikarka, poetesa, scenografkinja, ilustratorka, preteča savremene multimedijalne umetnice – centralna je tema predstave  čiju dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevničke beleške, analitički tekstovi, poezija Milene Pavlović Barilli, te poetski zapisi Jelene Bogavac i Miodraga Kovačevića po biografskoj dokumentarnoj građi porodica Pavlović Barilli.
Predstava definiše najvažnije događaje u životu umetnice, prelamajući je kroz prizmu njenih remek-dela.
Režija i dramaturgija: Jelena Bogavac. Više na linku OVDE.

16. međunarodni festival Čembalo, živa umetnost u KCB-u – od 6. do 17. novembra

gradski đir

Početak novembra u Beogradu po 16. put obojiće delikatni zvuk čembala koji će se širiti iz koncertnih prostora kao što su Italijanski institut za kulturu, Galerija Artget, Etnografski muzej i Svečana sala Skupštine grada, UK Vuk Stefanović Karadžić. pod prstima renomiranih domaćih i stranih čembalista.
Tokom deset večeri u periodu od 6. do 17. novembra biće izvedeno 13 koncerata na kojima ćemo slušati repertoar od čuvenih kompozicija francuskog i nemačkog baroka do dela autora poput Gurdžijeva i Komitasa, Ligetija ili Petrovića.
Koncerti će ove godine počinjati u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Dokumentarac Bitka za Čile: Državni udar u Magacinu – 6. novembar

gradski đir

Kino klub Barut i Samoobrazovni univerzitet Svetozar Marković vas pozivaju na projekciju sa diskusijom: Bitka za Čile: Državni udar (1976) – sreda 6. novembar u 19.30 KC Magacin, Kraljevića Marka 4.
Demokratski izabrana socijalistička vlada predsednika Salvadora Aljendea u Čileu zbačena je 11. septembra 1973.  krvavim vojnim pučem, koji je predvodio general Augusto Pinoče. Puč je podržala CIA, a nakon toga usledio je dugogodišnji period vojne diktature i progona svih politički nepodobnih građana. Iz ovih dešavanja nastala je filmska trilogija: Bitka za Čile – Borba naroda bez oružja, ukupnog trajanja od skoro četiri i po sata.
Film predstavlja Saša Perić, režiser, aktivista i obrazovni radnik. Ulaz je besplatan!

Kako stvoriti održivu zajednicu u neodrživom svetu? (3) u Jezgru – 6. novembar

gradski đir

U sredu 6. novembra od 18 do 20.30 časova u Jezgru nastavlja se serija predavanja započeta 21. septembra projekcijom filma o Marinaledi, andaluzijskom gradiću od oko 2.700 stanovnika, koji prestavlja jedinstven primer (u svetskim razmerama) ostvarenog komunističkog sna: „Svako prema svojim mogućnostima, svakom prema njegovim potrebama.“ Od 1980, kada je ovo ostrvo dostojanstva i poštovanja čoveka uspostavljeno, zajednica opstaje, raste i razvija se, pružajući  izuzetan primer održivosti utemeljene na principima jednakosti, solidarnosti, socijalne pravde – prava na rad i život dostojan čoveka.
Posle projekcije filma sledi razgovor na temu održivih zajednica.

Дортјол festival na neobičnim dorćolskim lokacijama – od 7. do 9. novembra

gradski đir

S velikom radošću i uzbuđenjem najavljujemo #3 ДОРТЈОЛ FESTIVAL!!!
Dođite da „na ušću muzike u dušu“, Dorćolu, zajedno slavimo muziku!
Od pre tri godine kroz Дортјол festival slavi se muzika svih žanrova i podneblja. Festival nosi ime po turskom nazivu ovog beogradskog kvarta – Dortjol, što znači raskrsnica. Dorćolski komšiluk ima dugu i bogatu istoriju susreta i saživota ljudi raznih naroda i kultura. Program postavlja raznolike muzičke forme sa prostrane palete žanrova jednu pored druge, uključujući džez, klasiku, etno, cigansku muziku, kao i tradicionalnu srpsku muziku, uz otkrivanje neobičnih lokacija na Dorćolu. Više na linku dortjolfestival.com.

Jack Dimich u Poletu – monodrama Oj, živote! –  6. novembar

gradski đir

Monodrama Oj, živote! koju je adaptirao, režirao i u kojoj igra američki glumac srpskog porekla Jack Dimich biće izvedena pred beogradskom publikom prvi put na sceni Galerije Polet (Cetinjska 15) u dva termina: u nedelju 3. novembra u 19 sati i u sredu 6. novembra od 20 sati.
Nastala prema tekstu Josipa Pejakovića ovo je priča o čoveku koji dobrovoljno odlazi na odsluženje zatvorske kazne u Foču umesto svog mlađeg brata počinioca ubistva s predumišljajem.
Karte rezervisati na broj telefona 0631630020 ili na mejl poletnovi@gmail.com, kao i u inbox stranice. Broj mesta je ograničen. Cena karte 450 dinara.

Otvaranje novembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda – 7.  novembar

gradski đir

Novembarske izložbe Kulturnog centra Beograda biće otvorene u četvrtak 7. novembra  u 19 sati u sva tri galerijska prostora ove ustanove.

Frederik Brener – Dijaspora
Galerija ARTGET, 7–28.  novembar
Frederik Brener (Frédérick Brenner, 1959,  Pariz), francuski fotograf svetskog renomea, laureat Prix Nièpce 1981, veliki deo svog opusa je posvetio dokumentovanju jevrejske dijaspore na kraju 20. veka.

Milovan Destil Marković – Barkodirana slika
Likovna galerija, 7–28. novembar
Destil Marković sliku ne stvara niti promišlja kao samostalni entitet, već uvek kao segment kompleksne ambijentalne vizije. Tako je i ova izložba u KCB jedinstven iskaz, koji se temelji na dramaturgiji snažnog značenjskog naboja i dinamike. Sva izložena dela pripadaju ciklusu Transfigurativnih radova koje on kroz različita poglavlja ostvaruje od 1994. (serije Karminke, Selfshaves, Tekst portreti, Barkodirane slike).

Ana Adamović: Hodnik
Galerija Podroom , 7–28. novembar
Novi rad Ane Adamović Hodnik bavi se idejom smrti tematizujući je pre svega kao agoniju protoka vremena. Kroz prikaz samo jedne scene – bolničkog hodnika, gde je jedina konstantna i vidljiva aktivnost tokom skoro osam časova trajanja rada, pomeranje brojčanika na satu koji se nalazi u hodniku, rad tematizuje smrt kao dramu protoka vremena – čekanje.

Otvaranje 15. festivala Slobodna zona: Amazing Grace u Kombank dvorani – od 7.  do 12. novembra

gradski đir

Petnaesto, jubilarno izdanje Festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra 2019. godine u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival svečano otvara film Areta Frenklin – Amazing Grace 7. novembra u 20 sati u Kombank dvorani.
Areta Frenklin je na vrhuncu slave u januaru 1972.  godine odlučila da se vrati tamo gde je i počela, u svet gospel muzike. Za samo dva dana snimila je album Amazing Grace sa crkvenim horom Džejmsa Klivlenda. Taj album ostaje do dan danas najprodavaniji gospel album svih vremena. Dokumentarni film o snimanju tog albuma čekao je čak 46 godina da ugleda svetlost dana. Više na OVOM linku.

74674419_3186159998093174_771022448689676288_o

Dan sira & rakleta na Beogradskom marketu – 7. novembar

gradski đir

Ovaj, 7. novembar u Beogradskom marketu posvećujemo tvrdom, mekom, starom, mladom, kozjem, kravljem, ovčijem, ali pre svega domaćem i odličnom njegovom veličanstvu – siru! Dođite da zamezite kvalitetne sireve po vašem izboru od nekih od najboljih proizvođača sireva u Srbiji, a onda uz čašu dobrog vina klopnite jednu porciju topljenog rakleta na njokama, rastegljivo i beskrajno sočno. Rezervacije na 060/4466 039.

Vasil Hadžimanov kvartet u klubu Soul Society – 8. novembar

gradski đir

U petak 8. novembra na sceni kluba Soul Society ili starog Bitefa za sve soulovce nastupa Vasil Hadžimanov kvartet.
Cena ulaznice: 400 dinara (kupuju se na ulazu u klub, na veče koncerta). Vrata kluba se otvaraju u 22, rezervacije važe do 22.30 sati. Rezervacije na 063 377 420.

Kralj Čačka u Amerikani – 9. novembar

gradski đir

Posle godinu dana Kralj Čačka vraća se u Amerikanu Doma omladine Beograda, a koncert je zakazan za subotu 9. novembar. Nove pesme su tu, stare su odležale još malo, one između su se prilagodile trenutku.
Ulaznice su u prodaji na blagajni DOB-a i svim prodajnim mestima Ticket Vision, online na www.tickets.rs po ceni od 1.200 dinara, na dan koncerta cena karte će biti 1.500 dinara.
Limitiran broj fanovskih (dizajniranih) ulaznica je u prodaji je u Zaokretu (Cetinjska 15).

HALI GALI #2 Galop u klubu Dragstor – 9. novembar

gradski đir

HALI GALI je gospodar mraka koji je osvojio vaša nesnađena srca na prepad i sada vam diriguje srčanim ritmom dok čekate novi zov u noći. Obuzima vam respiratorne organe i mami vas na novi greh 9. novembra na starom mestu zločina.
Pretprodaja je u Zaokretu: pretprodaja 400, regularna cena 500, a na ulazu u Dragstor 700 dinara. HALI GALI #2 se zove GALOP jer smo ludi kao divlji konji koji ne planiraju da stanu sve dok ih neko ne upuca! Na GALOP-u nastupa 20 ludaka, a kojih, saznaćete na linku OVDE.

Umetnost sećanja na 15. Slobodnoj zoni u DOB-u – 10. novembar

Umetnost sećanja je dokumentarni film o monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije. Osnovna namera filma je da na primeru spomenika pokaže da će prava umetnost opstati, naći put do publike i preživeti smene ideologija i političkih uređenja. Spomenici su istovremeno simboli stradanja i čovekove borbe za slobodu, za bolju i svetliju budućnost. O tome kako su nastali neki od najvažnijih spomenika i kako je bilo stvarati u tom periodu u filmu svedoči skulptor prof. Miodrag Živković, autor spomenika na Kadinjači, Tjentišu, u Kragujevcu… To su apstraktne konstrukcije, lišene ideoloških simbola (srp, čekić) i kulta ličnosti koji je veoma prisutan u spomeničkoj skulpturi drugih socijalističkih zemalja. Njihov oblik i dizajn su moderni, čak i futuristički, vizionarski, dok je njihova tehnička izvedba impresivna.
Reditelj: Jelena Radenović. Uloge: Miodrag Živković.
10. novembar u 20 sati, cena ulaznice 300 dinara.

Dnevnik Diane Budisavljević – srpska premijera na 15. Slobodnoj zoni – 11. novembar

gradski đir

Dve nedelje pred premijeru 11. novembra  sve ulaznice za 19 sati su rasporodate, a zbog ogromnog interesovanja otvoren je novi termin u 21 čas. Dnevnik Diane Budisavljević – istinita je priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Austrijanka Diana Budisavljević u jesen 1941. saznaje da se majke i deca pravoslavnog porekla odvode u ustaške logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog Srbina dobija i njen suprug, poznati zagrebački lekar Julije Budisavljević. U atmosferi straha i pretnji, nepokolebiva i predana ideji humanosti, Diana sa nekolicinom prijatelja iz svoga stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spaseno i u hrvatskim dobrotvorskim porodicama udomljeno više od 10.000 dece.
Dnevnik Diane Budisavljević, pripreman 10 i sniman pet godina, apsolutni je ovogodišnji pobednik Pulskog filmskog festivala. Nagrađen je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za režiju, montažu i muziku, kao i nagradama publike i filmskih kritičara.
Režija: Dana Budisavljević. Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Tihomir Tika Stanić.
Cena karte: 600 dinara. Karte u prodaji na biletarnici Kombank dvorane i putem servisa Tickets.rs.