06.07.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 6. do 12. jula

42 magazin
Promo

Ni nama više ništa nije jasno. Nosite masku, poštujte fizičku distancu i ne prestajte da đirate

Čuvajte se. Vidimo se!!!

Izložba fotografija grupe Fotogank u Knez Mihailovoj – od 6. do 10. jula

gradski đir

Fotogank je grupa uspešnih i poznatih slovenačkih fotografa koji su u vreme vanrednog stanja usled epidemije COVID-19 i zatvorenih galerija i muzeja odlučili da naprave izložbu fotografija iz stana.
Fotografije od kojih je većina nastala za vreme pandemije projektuju se na fasadu zgrade kako bi omogućili ljubiteljima umetnosti i šetačima da uživaju u izložbi na otvorenom.
„Veliko mi je zadovoljstvo da u nastaloj situaciji možemo da pokušavamo da barem malo skrenemo pažnju sa globalnog problema pandemije. Kultura i posebno fotografija jeste naša borba za bolju budućnost nas svih i uspećemo!“, kaže Damjan Bergant, novoimenovani ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji.
Ambasada Republike Slovenije u Beogradu najavljuje da izložba Fotogank dolazi u Beograd i jako smo ponosni da bude predstavljena Beograđanima i svim ostalim ljubiteljima umetnosti. Autori radova na izložbi su: Asiana Jurca Avci, Luka Cjuha, Vanja Bučan ,Simon Chang, Jošt Dolinšek, Jošt Franko, Katja Goljat, Cirl Jazbec, Jurij Korenjak, Robert Marin, Jure Matičič, Dejan Mijović, Nik Erik Neubauer, Marisa Popovič, Boštjan Pucelj, Lucija Rosc, Matjaž Rušt, Klemen Skubic, Matjaž Tančič, Ana Zibelnik, Manja Zore i ekipa fotografa Fotosfera.
Izložba će biti projektovana iz prostorija Kulturnog centra Beograd na suprotnu stranu ulice, na fasadu bivše Robne kuće Beograd od 6. do 10. jula od 21 do 22 časa.

Radovi Aleksandra Deroka u Galeriji SANU – 6. jula

gradski đir

Od 6. jula u Galeriji SANU biće otvorena izložba radova akademika Aleksandra Deroka (1894–1988), naučnika, umetnika i pedagoga. On je 1984. poklonio Umetničkoj zbirci Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) 129 svojih dela – 19 slika i 110 crteža, skica, studija, od kojih će 107 dela biti predstavljena na izložbi u Galeriji SANU u 11 celina.

The Seventh Seal (Sedmi pečat) u bifeu Ventil – 6. jul

gradski đir

U bifeu Ventil u ponedeljak 6. jula na zidu vas očekuje projekcija filma Det sjunde inseglet (1957) – The Seventh Seal (Sedmi pečat) švedskog reditelja Ingmara Bergmana.
Srednjovekovni vitez izaziva Smrt na partiju šaha kako bi sačuvao svoj život.
Maestralno filmsko delo švedskog režisera počinje u 18 časova.

Filmovi pod zvezdama – Drive in na Adi – 8, 9. i 11. jul

Filmovi u Drive in bioskopu pod zvezdama na Adi Ciganliji počinju u 21 čas.

8. jul – Goli u sedlu (Easy Rider, 1969), režija Dennis Hopper, uloge: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson…
9. jul – Parazit (Gisaengchung, 2019), režija Bong Joon-ho, uloge: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo, Woo-sik…
11. jul – Odiseja u svemiru 2001( 2001: A Space Odyssey, 1968), režija Stanley Kubrick, uloge: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester…

Otvaranje julskih izložbi u Kulturnom centru Beograda – 9. jul

gradski đir

Milomir Kovačević

U četvrtak 9. jula u tri galerije Kulturnog centra Beograda u 20 časova otvaraju se tri izložbe.

Jovanka Mladenović – STANIŠTE, slike i zidna instalacija, Likovna galerija, 9–30. jul
Na aktuelnoj postavci slika, zidnih crteža i slika-instalacija, svi radovi integrisani su u ambijent koji asocira na metaforično stanje realnog pejzaža u postkapitalističkom društvu. Svi radovi su rađeni u tehnici ulja i akrilika na platnu iako je za njenu umetničku praksu karakteristično višemedijsko izražavanje i poigravanje sa digitalno-analognom formom.
Neda Kovinić – ŠTA BISTE DALI ZA POSLEDNJEG SVICA?, video-instalacija i performans, Galerija Podroom, 9–30. jul
Plesni performans počinje u 20 sati ispred KCB-a u Knez Mihailovoj ulici. Video-instalacija obuhvata filmove nastale na osnovu plesnih izvođenja autorke u Beogradu, Berlinu, Malmeu, Kopenhagenu i Avinjonu koji tematizuju sopstveni proizvodni okvir – entuzijazam i participaciju – kao prevrtljive predznake našeg doba.
Milomir Kovačević – DOBRO DOŠLI NA GOLI OTOK, Galerija Artget, 11. jun – 30. jul
Fotografije Milomira Kovačevića Dobro došli na Goli otok imaju nešto što nije nimalo ironično kao naziv ove izložbe: poziv da konačno fizički, pomoću svetlosti i senki otkrijemo nešto što je u našim glavama samo pojam o paklu.
Molimo posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih mera zaštite u skladu sa važećim propisima za okupljanje u zatvorenim i otvorenim prostorima i da prilikom posete nose zaštitne maske.
Galerije KCB otvorene su svakog dana od 12 do 20 časova, osim nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Nipplepeople u Barutani – 10. jul

gradski đir

Elektropop duo Nipplepeople dugoočekivani beogradski koncert održaće ipak 10. jula (21 čas) u Barutani na Kalemegdanu! Koncert koji zbog celokupne situacije sa pandemijom do sada nije mogao biti održan u dvorani Amerikana Doma omladine, na kraju se premešta u Bartuanu, fantastičan prostor za održavanje letnjih koncerata na otvorenom u Beogradu.
Ulaznice kupljene za koncert Nipplepeople u DOB-u ostaju važeće i za novi datum u Barutani i nije ih potrebno menjati! A pušten je i dodatan kontingent ulaznica po postojećoj ceni od 1.200 dinara preko mreže www.tickets.rs.

Zvuci s reke sa Psetima i Gazorima u Kulturnom centru GRAD – 11. jul

gradski đir

Kolektiv United Sounds of Belgrave predstavlja vam još jedno druženje u bašti KC Grada, oazi nadomak Save, mestu bega od gradske vreve i vike, ovoga puta uz DJ set bendova св. Псета i Gazorpazorp.
Kroz rezidenturu pod nazivom Zvuci s reke sa … upoznajemo drugu stranu stvaralaca – muzičare, slikare, glumce, ilustratore ili pisce koji će se kroz svojevrstan odabir muzike prikazati u svetlu drugačijem od onog u kom ste navikli da ih vidite i čujete.
Druženje je zamišljeno u formatu matinea, kako biste ugrabili poslednje zrake zalazećeg sunca, zavalili se u ležaljku, pijuckali piće i opuštali se na muzičkim talasima naših gostiju. Svi su dobrodošli, dovedite kuce, mace, prijatelje i rođake, a mi ćemo se postarati da vas opustimo i izmamimo osmeh na lice!
od 17 do 23.30.
Podrška sceni 200 dinara.

Koncert na Zidiću: Džezbollah na Platou Milana Mladenovića – 11. jul

gradski đir

Na Platou Milana Mladenovića ispred Dom omladine Beograda 11. jula od 20 do 21 čas nastupa Džezbollah – petočlani free jazz punk sastav koji crpi inspiraciju i povlači paralelu između haotične svakodnevice na lokalu i kompleksne političke istorije Bliskog istoka i arapskog sveta generalno.