30.07.2018.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 30. jula do 5. avgusta

42 magazin, Promo
Promo

Nova sedmica, nove važne tačke za vaš lični kulturni krug

gradski đir

Gge se srećemo ovih dana?

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima – 30. jul

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, pridružite se  30. jula u 18 časova jednoj od edukativnih tačaka u Beogradu, na Adi Ciganliji, na stazi koja vodi prema kupalištu, gde će biti formirana Sigurna zona, u kojoj će svi građani imati priliku da se informišu o problemu trgovine ljudima i merama zaštite.

gradski đir
Sigurna zona će imati sadržaj za najmlađe, kako bi kroz druženje i igru sa volonterima Crvenog krsta Srbije naučili o bezbednom ponašanju u rizičnim situacijama. U Sigurnoj zoni nalaziće se i kutak za roditelje/odrasle u kome će moći da saznaju sve o problemu trgovine ljudima kroz primere iz Srbije od profesionalaca iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Informativni i edukativni materijal obezbeđen je podrškom Unitas Europe.

Monday Blues 2018: Cotton Pickers – 30. jul

Serijal low-noise bluz koncerata na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda nastavlja se nastupom benda Cotton Pickers.

gradski đir

Bend je osnovan još 2004. godine u Mladenovcu, ali kontinuirano radi od 2008. u sastavu Jovan Stepić – gitara i vokal, Ivan Stepić – bas gitara, i Uroš Ugrinović – bubnjevi. Cotton Pickers su nekoliko puta i zvanično nagrađeni. U avgustu 2012. Pickers konačno su završili rad na svom debi albumu po imenu Slaughterhouse Blues, koji je ponudio njihov kvalitetan spoj roka i bluza. Energični i emotivni, Cotton Pickers su brzo osvojili simpatije kako publike, naročito mlade, tako i kolega i medija, donoseći dah svežine na domaću bluz scenu.

Moj komšija Totoro u bioskopu Zvezda na otvorenom! – 31. jul

gradski đir

Film čija su suština iskustvo, situacije i istraživanje, a ne sukob i pretnja. Film o svetu u kakvom bi trebalo da živimo, bez negativaca, svađa, tuče, strašnih čudovišta. Svet u kom naletite u šumi na ogromno stvorenje i sklupčate se na njegovom stomaku i odremate.
Avanture dve devojčice i čudesnih šumskih duhova. Čuveni anime velikana japanskog animiranog filma Hajao Mijazakija.
Bioskop se otvara pola sata pre početka filma, u 20.30. Projekcija je obezbeđenja od kiše, a i u slučaju kraćih pljuskova biće na otvorenom, dok se u salu projekcija premešta samo u slučaju niskih temperatura i jačih i dužih padavina.

Više informacija na linku

Veče poezije Ivana V. Lalića – 31. jul

gradski đir

Veče posvećeno Ivanu V. Laliću, jednom od naših najprevođenijih i najpoznatijih pesnika u svetu, biće održano u utorak 31. jula od 19 časova u bašti Galerije Polet. Izborom iz poezije ovog izvanrednog tumača poezije, sjajnog prevodioca, ali i jednog od najistaknutijih pesnika neosimbolističke struje u savremenoj srpskoj poeziji, predstavićemo deo Lalićevog stvaralaštva. Poeziju Ivana V. Lalića čitaće beogradski glumci i pesnici. Ulaz je besplatan.
Više informacija na linku.

Matine milonga u Lozničkoj 11 – 1. avgust

gradski đir

Jedno relaks popodne, matine milonga u hladovini predivne bašte na Vračaru, u Lozničkoj 11. Ostavite stres na poslu i dođite da plešete, da se smejete, ćaskate, pijuckate i konačno uživate u letu. Ulaz je besplatan.

Grujić, Futro, Stojičić – 1. avgust

gradski đir

U sklopu Kulturnog leta na Paliluli, u srcu Tašmajdanskog parka, u letnjoj čitaonici, od 20 časova bićete svedoci nesvakidašnjeg događaja sa učesnicima: sjajnim Dejanom Grujićem, urednikom Jutarnjeg programa Radio Beograda 202, Slavimirom Stojanovićem Futrom, slavnim srpskim dizajnerom, i Goranom Stojičićem, urednikom izdavačke kuće Ammonite Books i autorom knjige Besani. Futro i Stojičić će predstaviti svoja nova prozna dela (prvi Devet a drugi Slučaj Danil Harms). Urednik i moderator Karlo Astrahan.

Yoga-Rave Festival – Nula Pet (0.5) – 2. avgust

Prvi beogradski Yoga-Rave Festival 0.5 održaće se 2. avgusta od 18 sati, kada vas očekuje početak joga časa sa Tamarom Mihajlović u trajanju od sat i po uz jogu nidru. Nakon toga ćete moći da se osvežite uz ceđene sokove ili čaj. Očekuje vas i indijski bazar, a u nastavku programa i žurka. Jedno magično druženje kakvo do sada nije viđeno.

gradski đir
Cena: 150 dinara – joga i 150 dinara – žurka. Promo: 250 dinara – joga i zurka. Prijava za čas joge na: 060/580-81-00
Line up: Cyberbaba (Karmatonic Records) Chillout Live and DJ set
Razael (Switzerland) – Chillout/DUB LIVE
Pantagruelka (Serbia) Electro/Techno set
Gorgia (Serbia) Techno set
Bagatron (Nis, Serbia) – Techno/House/Progressive
Nanobiology (Serbia, Russia) Techno/Progressive Live and DJ set

The Smiths Night u Poletu – 2. avgust

gradski đir

U Poletu od 20 časova veče 2. avgusta posvećeno je jednom od najvažnijih sastava alternativne rok scene, bendu The Smiths! Plovimo kroz diskografiju jednog od najboljih britanskih indi sastava osamdesetih, od prvog albuma The Smiths (1984), preko Meat Is Murder (1985) i The Queen Is Dead (1986), pa sve do Louder Than Bombs iz 1987. godine.

Dan Jamajke u Pančevu – 3. avgust

U petak 3. avgusta u Štabu Pogon u Pančevu obeležava se Dan nezavisnosti Jamajke! Iz beogradske Couple Up ekipe stiže nam Shone Alcapone, a na repertoaru će se naći dancehall, reggae, hip-hop i afrobeat.

gradski đir
Di-džej Shone Alcapone na sceni je prisutan pet godina, a nosi epitet jednog od najperspektivnijih mladih di-džejeva Beograda i jedini je čija se selekcija bazira na dancehall, reggae, afrobeat i soca muzici. Pod imenom Couple Up organizuje događaje širom prestonice, a ostvario je saradnju sa brojnim izvođačima domaće scene.

Šabački letnji festival 2018 – od 3. do 5. avgusta

Ove godine Šabački letnji festival održava se od 3. do 5. avgusta. Muzički program ovogodišnjeg ŠLF-a odvijaće se u okviru Tvrđave u Starom gradu.

gradski đir
U petak 3. avgusta očekuju vas Vlatko Stefanovski Trio, Laka i Škrtice, u subota 4. avgusta nastupaju Dejan Petrović Big Bend, Vatra, IrieFM, a u nedelju možete uživati u zvucima Đorđe Miljenović Banda, Nena Belana & Fiumensa i sastava Sevdah Baby.
Detalje o programu potražite na linku.

Marko Nastić All Night Long / 20/44 Ponton – 4. avgust

gradski đir

Tradicionalno svake prve nedelje avgusta u Klub 20/44 u goste dolazi Marko Nastić na celovečernji DJ set od 23 do 6 sati ujutru. Cena karte 500 dinara.

Street Art Camp u Baraci – od 5. do 11. avgusta

Kamp ulične umetnosti i murala u Kulturnom centru Baraka organizuje radionicu namenjenu mladima na početku razvoja izražavanja kroz uličnu umetnost i murale.  Cilj radionice je da inspiriše i pruži praktično znanje kao potporu za dalji rad.
Radionicu vodi Jovan Ćurčić.
Prijave možete poslati na mail kulturnicentarbaraka@gmail.com sa naznakom Street Art Camp.

Garage Sale – 5. avgust

gradski đir

Svake nedelje Jane Doe Concept Store organizuje specijalni Garage Sale na kom možete prodati ili zameniti vaše nepotrebne stvari. Broj učesnika je ograničen, prijave na mail janedoeshop1@gmail.com
Cena učešća 1.200 dinara.