08.04.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 8. do 14. aprila

42 magazin
Promo, Picame

Kako udahnuti april, kako ga iživeti na pravi način, iz svih uglova, kako mu prići i omirisati sva njegova cvetanja?
Počnite da đirate, da trčite, da dišete

54247903_2112714065463987_6785237260128972719_n

I sigurno ćemo se sresti

Lik i delo No. 11 Jasminka Petrović u KROKODILovom centru – 8. april

gradski đir

U ponedeljak 8. aprila od 19 sati u KROKODILovom Centar za savremenu književnost (Karađorđeva 43 – ulaz sa stepenica iz bašte) publici će se u 11. izdanju Lika i dela predstaviti najpoznatija spisateljica za decu Jasminka Petrović u svojoj One Woman Show večeri pod nazivom Ovo je najstrašniji dan u mom životu – govorim o sebi.
Ulaz slobodan.

Metamorphosen by Metamorphosis na Kolarcu – 8. april

gradski đir

Ovo je prvi  u nizu koncerata kojim ansambl Metamorphosis najavljuje 15. jubilarnu sezonu  2019/20. Zajedno… Together
Ansambl čine Saša Mirković, viola, Stanko Madić, violina, Nikola Jovanović, violončelo, polaznici orkestarske akademije Dragana Jovanović , a izvode: Kšištof Penderecki – Metamorphosen Concerto za violinu, violu, violončelo i orkestar (svetska premijera); V. A. Mocart – Divertimento Be dur za gudački orkestar; Peter Mahajdik – Namah za gudački orkestar (srpska premijera); S. K. Tikmajer – After Gould za gudački orkestar; Rihard Štraus – Metamorfoze za gudački orkestar.
U 19 časova u Galeriji Kolarca biće organizovan Razgovor sa umetnikom koji će voditi Ana Ćirica, muzička urednica Radio Beograda.
Karte po ceni od 500 i 700 dinara možete kupiti na biletarnici Kolarca.

Izložba Vraćam se brzo Ivane Kaline Mitrović – 9. april

gradski đir

U utorak 9. aprila u 19 časova u Maloj galeriji ULUPUDS-a (Uzun Mirkova 12) biće otvorena izložba pod nazivom Vraćam se brzo umetnice i dizajnerke Ivane Kaline Mitrović.
Celina postavke predstavlja odnos između unutarnje i spoljne dimenzije sopstva autorke i ujedno postupak kroz koji ga umetnica artikuliše kao aktivan delotvorni društveni subjekat.
Izložbu možete pogledati do 19. aprila

Izložba Reci da! u Prajd info centru – 9. april

gradski đir

U utorak 9. aprila u 18.30 sati u Prajd info centru u Beogradu svečano će biti otvorena izložba Reci da! koja reflektuje najlepše momente prošlogodišnjeg Prajda koje je uslikala fotografkinja Vesna Lalić.

15. izdanje festivala 7 veličanstvenih u Kombank dvorani – od 9. do 15. aprila

gradski đir

Od 9. do 15. aprila u Kombank dvorani biće održan 15. festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih.
Ovogodišnja filmska manifestacija biće obeležena izuzetnim ostvarenjima sa najvećih i najznačajnijih festivala i filmovima nekih od najvećih evropskih autora.
Na programu su filmovi: Zemlja meda, Mostovi vremena, Šta Vala hoće, Imala sam san, Prijatelj, Atos i Amin i Zemlja.

Promocija zbirke pesama Ivana Ergića Priručnik za čekanje u KC Grad – 9. april

gradski đir

Kontrast izdavaštvo vas sa zadovoljstvom poziva na promociju druge zbirke pesama Ivana Ergića Priručnik za čekanje.
Promociji će prisustvovati autor, a knjigu ćete moći da kupite po promotivnoj ceni.
Promocija počinje u 19 časova u Kulturom centru Grad.

Akustični koncert Borisa Mladenovića u klubu Chillton – 10. april

gradski đir

U sredu 10. aprila od 21 čas u klubu Chillton beogradski muzičar i pesnik Boris Mladenović održaće akustični koncert.

Na kafi sa psihologom Vol. 2 u Dorćol Platzu – 10. april

gradski đir

Kako bi ukazala na važnost mentalnog zdravlja i ohrabrila javnost da potraži pomoć stručnjaka, Hemofarm fondacija pokrenula je projekat Na kafi sa psihologom koji se realizuje u partnerstvu sa Udruženjem građana Dorćol Platz i uz podršku Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Tema: Stres na poslu – svakodnevna pojava sa kojom se svi suočavamo, ali kako je pobediti? Učesnici: Vladimir Borovnica, psiholog i psihoterapeut, KBC Dragiša Mišović Dedinje; Marina Mitić Jekić, psiholog i senior direktorka ljudskih resursa Hemofarm AD; Jovana Uhrin, autorka dokumentarne emisije San urgentne noći;Miša Stojiljković, psiholog i novinar Radija Beograd 1. Sreda 10. april, od 18 do 20 časova, Dorćol Platz.

Tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda – 11. april

gradski đir

The Fountain of Youth – Dionis-Escrosa

U Kulturnom centru Beograda u četvrtak 11. aprila u 19 časova u sva tri galerijska prostora biće otvorene nove izložbe.
U Galeriji Artget otvara se izložba Emanuele Mašoni i Aleksandra Zografa – Apokalipsa – Bor, fotografija i strip, a kustoskinje izložbe su Milena Marjanović i Ilari Valbonezi.
U Likovnoj galeriji umetnica Andrea Palašti predstaviće se izložbom EMIL (B5044), a u okviru izložbe u Galeriji Podroom biće prikazani eksperimentalni filmovi katalonskog umetnika Dionisa Eskrose, u kojima narativi nastaju kombinacijom fiktivnih i dokumentarističkih segmenata, pri čemu se kreira onirička atmosfere prepune simboličkih referenci, a kustos je Arto Ušan.
Sve izložbe biće otvorene do 2. maja.
Galerije KCB otvorene su svakog dana od 12 do 20 časova, osem nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Oleg Kireyev u klubu Soul Society – 11. april

gradski đir

 

U klubu Soul Society – stari Bitef 11. aprila nastupiće jedan od najvećih svetskih džez muzičara Oleg Kireyev.
Cena karte je 500 dinara, a mogu se kupiti n svim prodajnim mestima Tickets.rs (Eventim) i na ulazu u klub, čija se vrata otvaraju u 22 sata, a rezervacije važe do 22.30. Rezervacije na 063 377 420.

Tek je 12 sati– Glasovi generacije devedesetih u KROKODILovom centru – 11. april

gradski đir

U ponedeljak 8. aprila od 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost biće održana tribina Tek je 12 sati – Glasovi generacije devedesetih.
Koje je nasleđe devedesetih? Kako se sećamo događaja koji su ih obeležili? O tome koju vrednost devedesete kao sociokulturni pojam imaju za njihovo odrastanje, sazrevanje, učešće u javnom životu i formiranje ličnih stavova, govore oni koji poslednju deceniju 20. veka nazivaju detinjstvom.
Učestvuju: Maša Seničić, Jelena Dunđerović i Anđela Pendić. Moderira: Ognjen Aksentijević. Ulaz slobodan.

Repetitor na Fijuk sajmu – 12. april

gradski đir

Jedna od najvećih koncertnih atrakcija i najenergičniji sastav na ovim prostorima svira na Fijuk sajmu u petak 12. aprila u Centru za urbanu kulturu Imago. Žurku oko ponoći otvara sjajni mladi trio – Sitzpinker, a posle koncerta binu preuzimaju DJ-evi.
Fijuk je sajam malih i nezavisnih izdavača. proizvođača fanzina, knjiga, stripova, grafika, originalnih crteža, retkih i vrednih izdanja! Fijuk se održava jednom mesečno, uvek u sumrak, uvek u petak, uvek od pet. Najbolji i dalje najjeftiniji!
Ulaz na koncert košta 800 dinara.

Izložba Megastrukture Marka Lađušića u Galeriji Drina – 12. april

gradski đir

U petak 12. aprila u19 sati u Galeriji Drina biće otvorena izložba slikara Marka Lađušića pod nazivom Megastrukture. Postavka se može pogledati do 25. maja.

BUKA! SADA! Superheroji alternativne scene u ulozi DJ-eva u KPGT-u – 13. april

gradski đir

BUKA! SADA! vam predstavlja superheroje alternativne scene koji u ulozi disk-džokeja, na tri stejdža, biraju muziku za sve ljubitelje dobrog zvuka: Mile Kekin (Hladno pivo), Cane (Partibrejkers), Ivan Novak (Laibach), DJ Njegova ekselencija Crni Zub, Vasil Hadžimanov, Vukašin (Irie FM), Dr. Pop (Atheist Rap), Koyot (Eyesburn), Jovan (Del Arno Band), Žika Todorović, Uroš Đurić, Slačala (Artan Lili), Maja (E-Play), Constructa i Zoe Kida (Zemlja gruva), Igor (Plejboj), Boško (Straight Mickey and the Boyz) + još iznenađenja uskoro… Beogradska Ultimativna Kulturna Akcija vas poziva na najbučniju zabavu ove godine – BUKA! SADA!
Ulaznice su u prodaji od 20. februara na svim prodajnim mestima tickets.rs (ex Eventim), po ceni od 900, 1.100, 1.300 ili 1.500 dinara na ulazu.

32. Beogradski maraton – 14. april

gradski đir

Ukoliko želite da budete deo jedinstvene atmosfere i trčite ulicama Beograda sa još 10.000 maratonaca i polumaratonaca, onda morate da budete na 32. Beogradskom maratonu.
Prijavni / EXPO centar 32. Beogradskog maratona biće smešten u Domu omladine Beograda, a preuzimanje učesničkih paketa, kao i prijavljivanje na licu mesta, biće moguće od 11. do 13. aprila, i to u sledećim terminima: četvrtak 11. 4. od 12 do 20 h; petak 12. 4. od 10 do 20 h; subota 13. 4. od 10 do 20 h.
Sve o prijavama za maraton pronađite na http://www.bgdmarathon.org/prijava-za-maraton.aspx.
Preuzimanje učesničkog paketa na dan trke biće omogućeno u predstartnoj zoni 32. Beogradskog maratona na Trgu Nikole Pašića od 7 do 8 časova samo za učesnike koji nemaju prebivalište u Beogradu.
Prijava/uplata na dan trke nije moguća!

Zašto je 7.300 ljudi trčalo maraton, ne znam, ali ovo je moj odgovor

8. Beogradski Šopen fest – od 14. do 18. aprila

gradski đir

Od 14. do 18. aprila u Beogradu će biti održan 8. Beogradski Šopen fest, posvećen muzičkom velikanu, pesniku klavira – Frederiku Šopenu.
Ljubitelji klasične muzike biće u prilici da čuju vrsne pijaniste i mlade talente u elitnim salama Beograda, kao i da uživaju u pratećim programima.
Manifestacija počinje 14. aprila otvorenom Pijanističkom revijom mladih talenata, koja će okupiti učenike i studente klavira iz Srbije i regiona. Više na linku ovde.

Manu Katché & Matija Dedić na MusicologyBarcaffeSessions – 14. april

gradski đir

Manu Katche i Matija Dedić zajedno nastupaju u Beogradu!
Čuveni afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer, ali pre svega jedan od najtraženijih bubnjara na svetu Manu Katche premijerno će nastupiti sa čuvenim hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem 14. aprila u okviru Musicology Barcaffe Sessions u klubu Bitefartcafe. Ovim virtuozima na sceni će se pridružiti i kontrabasista iz Brazila Romulo Duarte.
Ulaznice po ceni od 1.200 dinara prodaju se na Ticket.rs  i DDTickets.rs.

Dan održive mode na Perwoll Fashion Weeku – 15. april

gradski đir

Podizanje svesti o problemima koje uzorkuje modna industrija, kao i primena principa održivog poslovanja, glavni su fokusi brojnih građanskih inicijativa i aktivista širom sveta. Sa istim ciljem Perwoll Fashion Week 15. aprila prvi put priređuje Dan održive mode kada će se mapirati brojne poteškoće domaćeg tržišta, ali i razmišljati o rešenjima i konkretnim predlozima za inovacije u modnom poslovanju.
Program prvog Dana održive mode održaće se u prostorijama Accademie del Lusso i Kulturnog centra Beograda. U okviru programa spremna su dva predavanja – o cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju modne industrije, a nakon predavanja održava se panel na temu Tekstilne radnice: emancipovane ili eksploatisane?, na kom će se govoriti o tekstilnim fabrikama u Srbiji i uslovima rada. Program zatvara prezentacija projekta BIRO 354c dizajnerke i kostimografkinje Ane Trošić.
Govore: Mario Reljanović, vanredni profesor na Institutu za uporedno pravo, Bojana Tamindžija i Stefan Aleksić, međunarodna organizacija Clean Clothes Campaign Srbija, Ashok Murty, konsultant iz oblasti mode.
Moderatorke: Dunja Jovanović i Marija Radaković, modne novinarke i autorke emisije F.fm o održivosti u modnoj industriji.