12.02.2018.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 12. do 18. februara

42magazin
Promo

Gde se srećemo?

gradski đir

Japanski eksperimentalni film: plodne godine 1975-1980 – 12. januar

gradski đir

Japanski eksperimentalni filmski pokret profilisao se kasnih 60-ih godina, a krajem 70-ih prošlog veka doživeo je svoj vrhunac. Pod uticajem dela koje su napravili prethodnici, poput Tošija Macumota (Toshio Matsumoto) koji se bavio realizacijom avangardnih dokumentaraca i umetničkih igranih filmova, nova generacija mladih autora počela je da pravi filmove. Mnogi od njih bili su fascinirani istraživanjima mehanizma pokretne slike. Ovaj program prikazuje određeni period istorije u japanskom eksperimentalnom filmu, na svom vrhuncu, ističući film ATMAN (1975) Tošija Macumota, izvanrednog prostorno-vremenskog osećaja koji može biti doživlјen samo u bioskopu, i najbolјeg dela nastalog pod njegovim uticajem, SPACY (1980) Takašija Itoa (Takashi Ito) kao glavnog kontrapunkta u istoriji japanskog eksperimentalnog filma. Filmovi iz programa (osim Macumotovih i Itovih) nisu digitalizovani i njihov značaj je nepravedno potcenjen izvan i unutar Japana, pa je ovo jedinstvena prilika da pogledate većinu filmova na originalnoj 16mm filmskoj traci.

Program uredio i predstavlјa: Kojo Jamašita (Koyo Yamashita), direktor Image Foruma

Program filmova:
Atman, Toshio MATSUMOTO, 1975, 16 mm, 11 min.
My Movie Melodies, Jun’ichi OKUYAMA, 1980, 16 mm, 6 min.
Dutchman’s Photograph, Isao KOTA, 1974, 16 mm, 7 min, bez zvuka
Switchback, Nobuhiro KAWANAKA, 1976, 16 mm, 9 min.
Film Display, Shunzo SEO, 1979, 16 mm, 5 min, bez zvuka
Heliography, Hiroshi YAMAZAKI, 1979, 16 mm, 6 min.
WHY, Keiichi TANAAMI, 1975, 16 mm, 11 min.
Hikari, Nobuhiro AIHARA, 1978, 16mm, 3 min.
Still Movie, Yoichi NAGATA, 1978, 16 mm, 3 min, bez zvuka
Xénogénèse, Akihiko MORISHITA, 1981, 16 mm, 7 min.
SPACY, Takashi ITO, 1981, 16 mm, 10 min.

Ulaz besplatan. Program realizovali  Filmski centar Srbije i Dom kulture Studentski grad.

AFC Belgrade, Bulevar Zorana Đinđića, 179; Program počinje od 20 sati

Koncert gitaristkinje Valentine Krempatić u KCB – 12. februar

gradski đir

Tokom februara Galerija Artget KCB pažljivo sluša šta se dešava u školama, fakultetima i muzičkim dvoranama, i nastavlja da sa Italijanskim institutom za kulturu, Skupštinom grada Beograda i Fakultetom muzičke umetnosti podržava mlade i perspektivne izvođače, dobitnike nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, čija se uspešna umetnička budućnost već nazire. Pridružite  se na februarskim koncertima koje organizuju:

Valentina Krempatić (2000) od svoje četvrte godine pohađa muzičku školu u Somboru, a od 2014. godine ona je učenica MŠ Josip Slavenski u Beogradu u klasi prof. Nenada Kondića. Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, na kojima je osvajala najčešće prve i druge nagrade. Učestvovala je na 45 takmičenja, kako u zemlji tako i u inostranstvu (Slovenija, Rumunija, Italiji, BiH, Grčka, Austrija). Dva puta je bila dobitnica Pokrajinske nagrade za talente, dodeljene u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu. Bila je pobednica Gitar art festivala 2016. godine.
Usavršavala se kod umetnika kao što su Pepe Romero, Renato Samueli, Pavel Steidl, David Pavlović, G. Solal, Srđan Tošić, Vera Ogrizović, Darko Karajić, Predrag Stanković, Danijel Cerović, Zoran Krajišnik, Aleksandar Hadži Đorđević, Admir Doci, Marcin Dylla i drugi.

Kulturni centar Beograda, Knez Mihailova 6; koncert počinje od 20 sati

Predstava Šta me snađe – 12. februar

Konačno je i beogradska publika dobila priliku da vidi premijeru dugo najavljivane “masovne monodrame” pod nazivom Šta me snađe.

Gradski đir

U velikoj sali Doma omladine 12. februara Anđelka Prpić će se prvi put pokloniti beogradskoj publici i izvesti ovu sjajnu komediju koja je do sada pobrala nepodeljene simpatije u 10 gradova u kojim je izvedena tokom prošlog meseca.

Ova predivna, vrlo životna komedija odigrana je u rasprodatim salama Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u Kragujevcu, Jagodini, Valjevu, Mladenovcu, Cirihu….

Naša popularna glumica je glavna protagonistkinja ove fantastične predstave, nastale iz pera Nebojše Romčevića, ako ne najboljeg, sigurno jednog od najboljih scenarista današnje Srbije.

Šarmantna Anđelka u ovoj predstavi igra Jovanku Joku Jakovljević, bankarku staru 32 godine.

Karte možete kupiti na svim prodajnim mestima Eventima i na: http://bit.ly/2EQqz4B

Izložba Srpske lepe umetnosti – 13. februar

gradski đir

Blic-izložba u Ostavinskoj galeriji
KC Magacin, Kraljevića Marka 8, Beograd

14-18. februar 2018, 12-20 časova (+ redovna vođenja svakog dana u 12h) Otvaranje u utorak, 13. 2. 2018. u 19 časova

Umetnici:
Aleksandar Denić
Bojan Đorđević
Šejma Fere
Jamezdin
Darinka Pop Mitić
Milica Rakić
Vahida Ramujkić
Raša Todosijević
Miloš Tomić

Kustos:
Branislav Dimitrijević

Naziv izložbe je ad litteram ukraden od naslova jedne knjige Branka Vučićevića kome je ova izložba posvećena iako se ne zna šta bi on o tome mislio. Nadovezujući se na poprilično iscepkanu trajektoriju, na nekakvu “drugu i po liniju”, izložba nastoji da se uveri u postojanje jednog lako lomljivog, nervoznog i rasejanog, ali ipak sasvim izvesnog kontinuiteta koji ovde obitava na obodima nedremane umetničke hibernacije, na mestima gde se susreću samohrani profesionalizam i rigorozni amaterizam, opsesivni fetišizam i kritika svega, alogizam običnog i logika neobičnog, didaktički practice papers i ekscentrični paper movies.

Umetnost za sve! Javni čas crtanja po modelu 2 – 14. februar

gradski đir

Posle uspešno realizovanog časa crtanja posvećenog Egonu Schieleu, ovaj program nastavljamo i u 2018. godini. Za drugo izdanje ostajemo na ekspresionizmu, u saradnji sa Goethe Institutom u Beogradu, Akademijom likovnih i Akademijom primenjenih umetnosti, čas se posvećuje Ernstu Ludwigu Kirchneru, istaknutom nemačkom ekspresionisti i osnivaču grupe Most (Die Brucke). Kirchner je studirao arhitekturu i sa kolegama Heckelom i Rottluffom osnovao grupu u Drezdenu, sa osnovnim ciljem prevazilaženja akademskog slikarstva. Troje umetnika razvili su veoma slične slikarske rukopise deleći atelje, rukopise zasnovane na Van Goghovom koloritu i Gaugenovom fovizmu. Ekspresivna platna plene jarkim bojama i oštrim ivicama, naročito na urbanim pejzažima iz Berlina, gde se grupa preselila do raspada. Pored slikarstva Kirchner se bavio crtežom, grafikom, naročito drvorezom, tada pomalo zaboravljenom tehnikom, kao i skulpturom.


Pored pejzaža, Kirchnerove teme uključuju aktove i portrete. Njegov omiljeni model bila je Doris Grosse, čiju seriju aktova slika tokom boravka na jezeru Moricburg. U ulozi Doris na času crtanja naći će se Maja Atansijević Zipa Yoma, a čas će i ovoga puta voditi profesori sa akademija.

Čas je zakazan za 14. februar u terminu od 10 do 16h u Velikoj galeriji Kc Grada. Čas će biti podeljen u dva termina, prepodnevni od 10 do 13 časova i popodnevni od 13 do 16 časova. Zainteresovani se mogu javiti na mail@gradbeograd.eu. sa napomenom za koji termin žele da se prijave. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podlogu i papire. Participacija će iznositi simboličnih 200 dinara.
Pop up izložba će istog dana od 19 časova predstaviti rezultate javnog časa publici, a zatim od 20 časova sledi projekcija dokumentarnog filma o Kirchneru.
Ulaz na projekciju filma je slobodan.

Izložba Ishodište matrice – 14. februar

gradski đir

Nа izlоžbi Ishodište matrice biće prеdstаvlјеnо оkо šezdеsеt rаdоvа iz Zbirkе inоstrаne grаfike i crtеža Мuzеја sаvrеmеnе umеtnоsti, kоја, iаkо mаlа pо оbimu, dаје mоgućnоst uvida u pојеdine kаrаktеristične umetničke pојаve 20. vеkа. Izložba je zamišljena tako da predstavi bogatstvo različitih pojava, stavljajući fokus nа individuаlnе аutоrе i njihоvа dеlа u kolekciji.

Zbirka kојu sаčinjаvа oko 350 rаdоvа formirana je putem оtkupa sа sаmоstаlnih ili studiјskih izlоžbi оdržаnih u Мuzејu, sа izlоžbi u drugim izlоžbеnim prоstоrimа u Bеоgrаdu i u zеmlјi, ili dirеktnim kоntаktimа sа izdаvаčkim kućаma iz Pаriza, Bаrsеlоne, Мilаna, Rima, Lоndоna, Nјujоrka. Tako su se u Zbirci našli radovi umetnika koji imaju značajna mesta u istoriji umetnosti prošlog veka, kao što su Žak Vijon, Alber Glez, Žorž Brak, Huan Miro, Salvador Dali, Antoni Tapies, Hans Hartung, Lučio Fontana, Rоbеrt Rаušеnbеrg, Аndi Vоrhоl, Rој Lihtеnštајn, Džејms Rоzеnkvist, Ričard Hamilton, Dejvid Hokni, Viktor Vazareli, Frenk Stela i mnogi drugi. 

Galerija – Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića
Od 14. februara do 2. aprila 2018. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.
Ulaz je slobodan.

Otvaranje izložbe je u sredu 14. februara 2018. u 18 časova.

Autor izložbe je viši kustos Muzeja savremene umetnosti Žaklina Ratković.

Bad Copy u SubBeernom Centru – 14. februar

Nije Dan zaljubljenih nego Sveti Trifun, nije nego je Dan zaljubljenih, potpuno je nebitno, bitno je da Bad Copy ima koncert na koji ćeš ti da dođeš 14. februara!

gradski đir

Cene ulaznica:
400 RSD prvih 100
600 RSD pretprodaja

Prodajna mesta:
U pretprodaji OUR PUB (Beogradska 71) i Sikarica (Skadarska 22).
SubBeeramo se u Cetinjskoj 15 na izvoru muzike i piva! 🍻

Dan zaljubljenih uz Iliju Ludviga – 14. februar

gradski đir

Ilija Ludvig je underground kralj Beograda već godinama, ali tokom 2014. i 2015, proširio je svoje kraljevstvo na neverovatan način. Neko bi rekao da nema mesta gde Ludvig nije svirao i ne bi mnogo pogrešio: svako mesto je scena i svaki čovek je publika. Ilija svira gitaru i peva, ima stand-up nastup tokom koncerta, izražava se i kroz pesme i vizuelno, anagažovan je u borbi protiv svih nepravdi ovog sveta i voli da pokaže koliko mu je stalo do svakoga u publici. Ilija je pesnik, zabavljač i muzičar. I Vudi Gatri i Skriming Džej Hokins i Bili Breg i Lu Rid. Ilija je Ludvig.
Ivan Lončarević, Pop depresija
21H

Rezervacije na 063 84 86 114

Gastro bar 20/44, Skadarska 40b

Koncert Josipe Lisac – 14. februar

Gradski đir

Muzička diva Josipa Lisac simbolično će završiti slavljeničku turneju povodom 50 godina karijere koncertom 14. februara 2018. godine u beogradskom Sava centru! Josipa je turneju bila započela na prošli Dan zaljubljenih upravo u Sava centru, koji je bio rasprodat desetak dana unapred.

Sredeljka na Gajbi w/ Irie FM live – 14. februar

SREDELJKA NA GAJBI powered by Jack Daniel’s
14/02/22h
Irie Fm (Official fan page)

gradski đir

Irie FM je bend novog pop zvuka iz Beograda. Meša različite tradicionalne pristupe pop muzici i povezuje ih, bez mnogo osvrta na žanr, tako da zvuk benda varira od pesme do pesme. Osam članova, jedna dama, multi-task muzičari, kreativci, okupljeni oko jedne ideje – kreiranje nove muzike koja ima direktan pristup svojoj publici.

Bend čine: Vukašin Marković, Ana Protulipac, Slobodan Jovanović, Nikola Spasić, Uroš Milojević, Ivan Radivojević, Dejan Nestorović.

Ulaz slobodan
Informacije 069 83 00 770
Karađorđeva 44

Ljubav je samo rez: Vizije ljubavi u alternativnom filmu – 14. februar

O čemu stvarno govore autori alternativnih filmova kada govore o lјubavi? Šta se dobija kad se ukine klasična priča i kolika je moć montaže, boja, kontrasta, rezova i muzike kad se govori o lјubavi? I koje je krajnje značenje svega toga? Ima li uopšte krajnjeg značenja?

Neda Gojković i Mina Ćirić govoriće o suočavanju, seksu, smrti, lјubavi i nelјubavi, uz primere iz filmova, tekstova i intervjua:

Meshes of the Afternoon (M. Deren)
Spomenicima ne treba verovati i Antonijevo razbijeno ogledalo (D. Makavejev)
Golo (Zorica Kijevčanin i Miodrag Milošević)
Vreme bliskosti (Miloš Milošević)
Proleće je došlo u stan mog brata Čarlija (I. Rakidžić)
Exquisite Corpus (P. Čerkaski)
Sync (M. Brambilјa)
The Kiss (A. Vorhol)
Mali oglasi (I. Matić)

Program počinje od 19 sati; zabranjen ulaz za osobe ispod 18 godina, ali neće se proveravati! Za muškarce i žene iznad 18, parove i usamljena srca – ulaz besplatan. Ostali: 0 (nula) dinara

AFC Belgrade, Dom kulture Studenstki grad, Bulevar Zorana Đinđića 179.

Tijana T u Klubu 20/44 – 16. februar

Tijana T all night long
================
00 Free 400 After, Klub 20/44 – Ušče BB

Performans Buffer 2_0 – 17. februar

gradski đir

Koncept: Incredible Bob
Učestvuju: igrači/ce BITEF Dance CompanyTamara PjevićBranko MitrovicAna Gliksman i Nikola Zivkovic
Narator: Nenad Johnny Racković
Originalna muzika: Petar Mirkovic i Beganovic Strahinja

Cena ulaznice je 600 dinara
Telefon za rezervacije je 069 89 92 400 od 10 do 14h i od 18 do 20h
mail: blagajna@bitef.rs
POZURITE JER JE BROJ MESTA OGRANIČEN!
Radno vreme blagajne BITEF teatra: od 18 do 20 sati (danima kada se igraju predstave)
Ingormacije telefonom: +381 69 899 24 00 (od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati)

O PERFORMANSU:
BUFFER je dance-tech performans Izvanrednog Boba u kojem koreografija svetla, elektronska muzika i video-projekcije stvaraju ambijent za četiri plesača koji animiraju svetlo kroz paterne koji se generišu i degenerišu u fuziju, odnosno konfuziju simulacije virtuelnog prostora, u paraprostoru gde ne postoji jasna granica između stvarnog i medijatizovanog.

Struka i Kendi – 17. februar

gradski đir

– Start 22h
– Ulaz 350 rsd
– Rezervacije na tel. 069/1982286

Serijal hip-hop žurki se nastavlja, tim povodom ujedno i prvi put goste nam stižu Struka i Kendi! Nećemo ništa otkrivati, moraćete da dodjete i čujete 😉

Zappa Barka, Ušće bb

Dorćolski buvljak vol. 9-17. februar

Već tradicionalni Dorćolski buvljak održava se u subotu 17. februara od 11 do 19 sati u prostoru Dorćol Platza, Dobračina 59b.

gradski đir

Čekaju vas stari i novi izlagači sa sjajnom ponudom vintage odevnih komada, nakita, očuvanog kućnog aksesoara, sitnog nameštaja. Za mališane je spreman veliki izbor igračaka, a za ljubitelje raznovrsne literature veliki izbor očuvanih knjiga. Ako ste u potrazi za video-igricama, pločama, foto-aparatima… ovde sigurno nešto možete pronaći.

Ciklus norveškog filma: The Wave – 18. februar

U saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške i Norveškim filmskim institutom tokom februara i marta KC Grad predstavlja seriju igranih filmova nastalih od 2013. do 2015. godine. Žanrovi koje ovi filmovi pokrivaju su : drame, akcioni filmovi, trileri, komedije. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Gradski đir

The Wave
Režeija: Roar Uthang
Žanr: akcioni, drama, triler
Scenario: John Kare Raake , Harald Rosenlow-Eeg
Uloge: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud – Sande, Fridtjov Saheim, Thomas Bo Larsen
Produkcija: Fantefilm, Film i Väst
Trajanje: 105 minuta
Godina proizvidnje: 2015

Iskusan geolog Kristian Eikfjord prihvatio je novi posao van grada. Dok se priprema da sa svojom porodicom napusti grad Geiranger, sa kolegama primećuje male podzemne geološke promene. Kristijan postaje zabrinut, a njegova najgora moćna počinje da se zaista dešava. Kada se oglasi i alarm za vanredne situacije, katastrofa je neizbežna. Predstoji 10 minuta trke sa vemenom kako bi se spasilo što više sugrađana uključujući I njegovu porodicu.