22.04.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 22. do 28. aprila

42 magazin
Promo, Picame

Pre nego što ofarbate jaja i pobegnete iz grada, napravite mini gradsku turu, događaja je pregršt

22860976_1149085708559732_1884345338374914048_n

Vidimo se!


Miris mastila Nacionalnog plesnog ansambla Koreje u Sava centru – 22. april

gradski đir

Ambasada Republike Koreje ove godine slavi 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Koreje i Republike Srbije. Tim povodom pripremila je mnogobrojne i raznovrsne događaje u celoj Srbiji tokom čitave godine. Prvi veliki događaj je performans Miris mastila Nacionalnog plesnog ansambla Koreje u Sava centru – 22. aprila u 19.30 časova.
Performans Miris mastila (Scent of Ink) izvodi više od 50 vrhunskih plesača koji publici pružaju mogućnost uživanja u laganim i prijatnim pokretima koji odišu dinamikom i sofisticiranošću, NDCK stalno nastoji da razvija svoj repertoar i inkorporira nova dela povezujući ih s tradicijom.
Ulaznice možete  kupiti na linku ovom.

Izložba Petra Mošića Zlatni presek u X Vitaminu – 22. april

gradski đir

Izložba Zlatni presek/ The Golden Ratio, po rečima samog autora, predstavlja presek stanja statusnih simbola kod mladih, ali otvara i raspravu o zlatnom preseku kao nekoj vrsti ljudskog ideala koji još od antičke Grčke važi za parametar savršenih odnosa i harmonija. Da li je u današnje vreme makijavelističkih strategija i preterane užurbanosti uopšte moguće razmišljati o harmoniji – pitanje je na koje društvo traži odgovore od umetnosti. Petar Mošić nudi neke od njih.

One stvari u Akademiji 28 – 22. april

gradski đir

U ponedeljak  22. aprila u Akademiji 28 od 20 časova DrAgoljub Ljubičić Mićko izvešće svoj šou One stvari, a pošto je red da svi malo osveže svoje znanje te čujete dosta toga novog to su zapravo OsvežeNE stvari.
Ulaznice se prodaju na blagajni Akademije 28. na svim prodajnim mestima Tickets.rs ili putem ovog linka.

Rođendanski delikatesni ponedeljak: KC Grad & Brod 20/44 – 22. april

gradski đir

Kuvamo i slavimo 10 godina KC Grada i Broda 20/44!
Istog dana, a pre tačno deset godina u Beogradu, na suprotnim obalama Save, otvorila su se dva mesta posvećena muzici, umetnosti, književnosti, filmu, dizajnu, modi, slobodnom duhu, pa i kuvanju… sa konstantnom željom da predstave ono najbolje, najinovativnije, najiskrenije i najhrabrije što čini naš Beograd.
Rođendansko izdanje Delikatesnog ponedeljka pripremaju ekipe KC Grada i Broda 20/44 – Girice u tortilji vs Prolećni ratatuj.
Cena bona je 200 dinara.

Kulturni centar Beograda: Konkursi za izlaganje u 2020.  – od 22. aprila

gradski đir

Kulturni centar Beograda raspisuje tri konkursa i upućuje javni poziv umetnicima, umetničkim grupama, kustosima, istoričarima umetnosti i teoretičarima da predlože samostalne izložbe i autorske projekte iz oblasti savremene umetnosti za izlagačku 2020. godinu. Konkurs za izlaganje na 58. Oktobarskom salonu (septembar-novembar 2020), čiji radni naslov glasi Sanjari (The Dreamers), otvoren je od ponedeljka 22. aprila i traje do 1. juna, a rezultati će biti objavljeni najkasnije do kraja jula.
Konkurs za izlaganje u Likovnoj galeriji KCB za program u 2020. Konkurs je otvoren od ponedeljka 22. aprila i traje do 31. maja, a rezultati će biti objavljeni najkasnije do 15. jula.
Konkurs za izlaganje u Galeriji Podroom KCB za program u 2020.
Konkurs je otvoren od ponedeljka 22. aprila i traje do 1. juna, a rezultati konkursa će biti objavljeni u julu.

All:23 – Butō Performance u Kvaki 22 – 23. april

gradski đir

U klubu Kvaka 22 moći ćete da pogledate All:23 – Butō Performance koji izvodi Marco Nektan. Performans istražuje apsurd postojanja i samospoznaje, koegzistencije jedinke u odnosu na okruženje i beskraj.  Autor eksperimentiše sa fuzijom konceptualnog performansa, rituala i butō umetnosti, emanirajući neka filozofska pitanja… Butō je savremena igra koja se razvila u Japanu, a Marco Nektan je umetnik performansa koji se bavi performansom i butō igrom 15 godina.
Ulaz: 300 dinara (dobrodošle su donacije / svaka kupljena karta je kupovina 1% performansa).

Film Mi krademo tajne: Priča o Vikiliksu u UK Stari grad – 23. april

gradski đir

Dokumentarni film Mi krademo tajne: Priča o Vikiliksu (We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks, 2013, 125 min.) u režiji Aleksa Gibnija istražuje način na koji su organizacija WikiLeaks i njen osnivač Džulijen Asanž razotkrili stotine hiljada tajnih depeša i poverljivih dokumenata, napravivši pri tom revoluciju u načinu na koji informacije stižu do nas.
Nakon filma sledi razgovor o tome da li u digitalnom dobu informacije postaju jedan od najvećih izvora moći, zašto je Asanž postao jedan od najopasnijih ljudi na svetu i kako je posle gotovo sedam godina zatočeništva u ekvadorskoj ambasadi u Londonu uhapšen prošle nedelje.

Zajednička čitaonica #3 u KROKODILovom centru – 23. april

gradski đir

Treći događaj u okviru projekta Zajednička čitaonica održaće se u utorak 23. aprila s početkom u 19 sati u KROKODILovom centru (Karađorđeva 43, ulaz: Male stepenice 1a). Zajednička čitaonica zasnovana je na jednom od seminalnih eseja jugoslovenske književnosti. Ovog puta reč je o čuvenom tekstu Danila Kiša Homo poeticus, uprkos svemu.
Učestvuju: Katarina Luketić, Adrijana Zaharijević. Urednici projekta: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević.  Ulaz slobodan

EasterJazz@ShareSquare: Lady Jelena & the Band – 24. april

gradski đir

Jelena Petošević a.k.a. Lady Jelena se sasvim slučajno našla u svetu muzike, gde je rešila da ostane. Jelenin repertoar sastavljen je od njenih autorskih pesama, obrada ne toliko poznatih muzičara, a mogu se prepoznati i neki standardi. U saradnji sa članovima benda koji čine Aleksandar Dragutinović (bas), Andrej Martinovič (klavijature) i Petar Zorkić (perkusije), Jelena nastavlja da širi repertoar njenim često duhovitim pesmama.
Cena ulaznice je 500 dinara, a možete je kupiti na ulazu na dan koncerta ili na infopultu u Share Square. Rezervacije na email contact@sharesqua.rs ili na +381 61 29 00 217.
Vrata se otvaraju od 20.30.

Predstava Tri gvineje Virdžinije Vulf u Poletu – 24. april

gradski đir

U sredu 24. aprila u 19 časova u Galeriji Polet biće odigrana predstava Tri gvineje, scenska adaptacija prvog dela istoimenog eseja, jednog od poslednjih radova Virdžinije Vulf, kome je dodata poezija  Vilfreda Ovena.
Pred početak II svetskog rata, odgovarajući na pitanje prijatelja „Kako žene mogu da pomognu da se spreči rat?”, u pomenutom eseju Virdžinija analizira društveni položaj žena i moć koju one imaju u društvu. Poseban fokus je na obrazovanju i obrazovnim politikama, kao i na njihovom odnosu prema militarizmu. Tekst analizira mračne aspekte naše patrijarhalne kulture i civilizacije, a gvineja je novčić koji se prilaže za unapređenje obrazovanja žena.
Igraju Vanja Halupa, učenica Baletske škole Lujo Davičo u Beogradu, Emilija Tasić, učenica Pete beogradske gimnazije, Sofija Stojanović, učenica Filološke gimnazije, i Luna Škopelja, muzičarka i producentkinja zvuka.
Ulaz je besplatan.

Osma Betovenova i Kerubinijev Rekvijem na Kolarcu – 24. april

gradski đir

U sredu 24. aprila u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine Hor i Simfonijski orkestar RTS-a, pod dirigentskom palicom Stanka Jovanovića, izvešće Osmu simfoniju Ludviga van Betovena i Rekvijem Luiđija Kerubinija.

Farbanje i oslikavanje uskršnjih jaja u prostoru Share Square – 25. april

gradski đir

Svi volimo praznike! Pogotovo one koji nam daju mogućnost da budemo kreativni i da se zabavimo, a farbanje uskršnjih jaja je prilika za oba. Ukoliko vam je dosadilo da svake godine imate ista jaja ili želite da podelite svoju kreativnost sa drugima, Share Square otvara svoja vrata za širenje uskršnjeg duha!  Pozovite svoje prijatelje, rođake, povedite decu i ljubimce i za 350 dinara, obezbeđujemo vam 10 jaja i dan zabave uz farbanje i oslikavanje jaja različitim tehnikama uz neograničenu kafu, čajeve, mafine, vafle.
Nije neophodno prijavljivanje, svratite do Share Squarea između 12 i 18 časova da zajedno budemo kreativni u oslikavanju uskršnjih jaja!

Sve je u nijansama, pa i uskršnja 42 jaja


LIK I DELO No. 12: Branko Rosić u KROKODILovom centru – 25. april

LIK I DELO No. 12 Branko Rosić.
Za predstavljanje lika i dela Branka Rosića zadužena je Valentina Macura, direktorka i urednica beogradskog Paralel festivala.
Četvrtak 25.  april od 19 sati, KROKODILov Centar za savremenu književnost (Karađorđeva 43, ulaz sa stepenica iz bašte).

BRANKO ROSIĆ: Kažu da je moj novi roman totalni pank. Drčan je, valjda zato

Prolećno Buđenje kamernog orkestra Muzikon na Kolarcu – 25. april

gradski đir

Kamerni orkestar Muzikon u čast proleća izvešće koncert Buđenje u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolaraca u četvrtak 25. aprila od 20 sati.
Treći koncert Level Up! sezone predvodiće gostujući muzičari iz Holandije – koncertmajstor kamernog orkestra Concertgebouw Jelena Ristić (violina) i solista Arnhem filharmonije Brahm Kreftmeijer (oboa). Muzikon će publici prirediti Buđenje uz koncertna dela baroka i Simfoniju broj 29. V. A. Mocarta. Pored sjajnih gostiju iz Holandije na koncertu gostuju i hornisti Mihajlo Bulajić i Teodor Blagojević, kao i oboistkinja Jelisaveta Pešić.

Izložba Come As You Are Slavice Obradović u DIM-u – 25. april

gradski đir

U četvrtak 25. aprila u DIM-u (Cetinjska 15) biće otvorena izložba Come As You Are Slavice Obradović.
Uzimajući mitologizovanu predstavu idealnog odnosa, emotivno srastanje i jedinstvenost emocionalnog bića, kao referentnu tačku, i povezujući i preklapajući planove i nivoe fiktivnog, virtuelnog i stvarnog, a ujedno i ispitujući ulogu pojedinca i njegovo lično emocionalno sopstvo u svim ovim dimenzijama, izložba Come As You Are prvenstveno otvara pitanja emocija, granica i bliskosti.

Premijera: Da li bi htela da se još ponekad nađemo? na sceni Raša Plaović– 25. april

gradski đir

Predstava Da li bi htela da se još ponekad nađemo? autora Ane Isaković i Ramiza Huremagića, u režiji Ninoslava Šćepanovića i u produkciji Reflektor teatra iz Beograda i Centra Samouprava iz Sarajeva, premijerno će biti izvedena 25. aprila od 20.30 časova na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu.
Dramski tekst u poeziji Da li bi htela da se još ponekad nađemo je u postpost dramskoj formi sa elementima verbatim drame prati glavnog aktera, antižrtvu silovanja Anu Isaković – gde je i sama kategorija žrtve produkt struktura moći. Glavna junakinja se nosi sa omniprisutnim žigom krivca, umesto žrtve, u izrazito patrijarhalnom i militaristički nastrojenom društvu, gde je žrtva stigmatizovana, a odnos žrtva–krivac postavljen inverzno i sablažnjavajuće.
Koautori i izvođači: Aleksandra Veljković, Gordana Đokić, Mirjana Jelić, Dragan Stokić, Đorđe Živadinović Grgur, Igor Filipović, Nikola Živanović.
Blagajna Narodnog pozorišta: 011/2620-946

Pet minuta pažnje #12 u Ljubičici – 25. april

gradski đir

Veče poezije tokom koga možete čuti, pročitati, ustati, sedeti, piti, pevati i reći nešto što ste do sada govorili samo sebi! Osim učesnika, i posetioci mogu čitati svoje pesme, ako ih prilika ili piće ponesu – svaka inicijativa je dobrodošla.
Veče poezije Pet minuta pažnje održaće se u četvrtak 25. aprila u klubu Ljubičica. Detaljnije na linku ovom.

Vreme za ples: Ka lakoći – 26. april

gradski đir

U svojoj sedmoj sezoni Mrdaonica je prerasla u Vreme za ples
Suština rada ostaje ista – telo, pokret i ples. Cilj: oživljavanje, dolaženje u kontakt sa životom u sebi i životom oko sebe. Kako? Na način koji je istovremeno posvećen, razigran, pitak i dubok.  Ovog petka tema nam je LAKOĆA – ne kao nužnost već kao mogućnost i inspiracija… Kako možeš da se krećeš sa što manje napora i šta to donosi tvom telu, pokretu, plesu, biću?
Vera Erac – Slobodan ples & teatar pokreta.
Termin, satnica i lokacija: petak od 18.30 do 20.30, Dobračina 30b.

Remedy u Elektropioniru – 26. april

gradski đir

Koncert povodom izlaska prvog albuma, u petak 26. aprila u 21 čas u Elektropioniru održaće Remedy. Specijalni gosti: Mooncage!
Ulaznice su dostupne na veče koncerta, na ulazu u klub, po ceni od 500 dinara.

Johnny Cash Night! uživo u Poletu – 27. april

57024074_2000669563389076_369587587997761536_o

U godini u kojoj se slavi 25 godina od objavljivanja prvog albuma Džonija Keša priređuje se besplatni koncert The Line – Johnny Cash tribute benda uživo u subotu 27. aprila u 20 časova!
Sviraće se i pesme sa čuvenog prvog albuma iz serije American Recording, ali i svi Kešovi hitovi. Na Poletovoj sceni u noći za jednog od najuticajnijih muzičara 20. veka, nezaobilaznu figuru američkog muzičkog nasleđa. Koncert počinje u 21 čas, a ulaz je slobodan.

Deset godina KCG – All Stars u KC Grad – 27. april

Muzička revija sa deset back-to-back setova i 20 izvođača koji su obeležili prvu deceniju KC Grada biće održana 27. aprila u ovom kulturnom entru. Lineup imate na ovom linku, a ulaz je besplatan do 23 časa, a potom staje400 dinara.
#DEKADAGRADA

97. Beogradska kritična masa: Prevari gužvu, sedi na bajs! – 27. april

gradski đir

Akcija 27. aprila posvećena je gužvama u Beogradu.
Zar vam nije preselo sedenje u kolima i trubljenje u prazno u nepomičnoj koloni?  To vas čini nervoznim?  U Beogradu je trenutno idealna situacija da se uverite da bajsom stižete brže, lakše i veselije. Ne trošite živce i vreme, trošite kalorije. I umesto za glavu, hvatajte se za bicikle! Okupljanje je u 16.30 na Trgu Nikole Pašića, a vožnja i druženje završavaju se piknikom u Zemunu.

3. Veliki uskršnji karneval u Tašmajdanskom parku – 27. i 28. april

gradski đir

U parku Tašmajdan 27. i 28. aprila biće održan 3. Veliki uskršnji karneval uz besplatne programe za sve generacije. U susret jednom od najvećih hrišćanskih praznika, dvodnevni festival imaće humanitarni karakter.
Karneval će obeležiti raznovrstan zabavni programi, muzički i plesni nastupi, perkusionisti, mažoretkinje, ulični zabavljači, kao i defile maskota omiljenih dečjih junaka. Najmlađe očekuje osam celodnevnih kreativnih radionica, jahanje konja, bioskop na otvorenom i još mnogo toga, a svi će moći da istaknu takmičarski duh ukoliko se prijave za tradicionalno nadmetanje u tucanju jajima, trka u puzanju beba, potom takmičenje ko je oslikao najlepše jaje, a ko najlepšu korpu… Organizator je spremio lepe nagrade, a najlepše rukotvorine osnovaca biće prodate za donacije koje idu u humanitarne svrhe.

Praznik kao takav – 28. april

Ukoliko slavite Uskrs – Hristos vaskrse! U svakom slučaju budite dobri i budite dobro, odmorite se i udahnite život. I svakako negde otputujte.

9 rajskih mesta u Srbiji za vikend-bekstvo iz grada

Srpski biseri: 10 moćnih srednjovekovnih tvrđava