06.08.2018.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 6. do 12. avgusta

42 magazin, Promo
Promo

Kuda se uputiti, šta odabrati kad je svega izobilje? Birajte mudro, budite svuda

gradski đir

I obavezno nam javite gde ćemo se sresti

Radionica crtanja: Kristalni fraktal uma – 6. avgust

gradski đir

U ponedeljak 6. avgusta dođite u Share Square na ovu zanimljivu radionicu.
Crtanje fraktala je kanal komunikacije prema podsvesnim sadržajima. Fraktali se crtaju zatvorenih očiju i prvi put se i boje biraju zatvorenih očiju – na taj način naše nesvesno može nesmetano da ostavi otisak na papiru. Pridružite se Mirjani na putovanju kroz vašu podsvest uz pomoć linija i boja!
Ovu novu formu art terapije osmislila je Tanzilija Polujahtova, klinički psiholog iz Rusije. Merni instrumenti pokazali su povezanost motorike ruku i psihofiziološkog stanja organizma. O uticaju boja na ljude zna se odranije, a pokazalo se da čovekov doživljaj boje tačno pokazuje njegovo emocionalno i telesno stanje.
Nakon dijagnostičkih radi se serija korekcijskih fraktala. Pažljivim izborom linija, oblika i boja nastaju fraktali koji imaju terapeutsko dejstvo: oslobađaju ograničenja i otvaraju vas za mogućnosti; mogu vam podići nivo energije, smanjiti anksioznost i stres i motivisati na kreativnost.
Kristalni fraktal uma crta se kao podrška u dostizanju nekog materijalnog cilja. Međutim, ono što ga razlikuje od ostalih jeste to što se crta otvorenih očiju i boji samo u jednoj boji, zavisno od cilja koji učesnik želi postići. Nakon definisanja početnog stanja i cilja, tačkama i crtama kreira se kristal koji pomaže u ostvarenju cilja.
Čas je koncipiran na sledeći način:
‒ Šta su fraktali, šta je Kristalni fraktal uma i koja je njegova namena (20 min);
‒ Beleženje stavki potrebnih za kreiranje fraktala (20 min);
‒ Crtanje i bojenje fraktala (80 min).

O instruktorki:
Mirjana Janković je po struci psiholog, wingwave coach, praktičar imaginativnih porodičnih konstelacija, praktičar metode fraktalnog crteža, access bars praktičar. MFC je naučila i usavršavala kod osnivača tehnike Tanzilije Polujahtove i njene ovlašćene edukatorke Martine Rebac. Radionice crtanja fraktala drži već tri godine.

Radionica se plaća 700 dinara, a u cenu svih Share Square časova uključeno je neograničeno kafe, čajeva, mafina i vafla.
Prijavite se za radionicu putem sledećeg linka:
Ukoliko imate problem pri registraciji, molimo vas da sa nama kontaktirate na contact@sharesqua.rs.
Vidimo se!

Izložba Renate Poljak: Još jedan odlazak – od 6. do 20. avgusta

gradski đir

Renata Poljak značajna je hrvatska umetnica srednje generacije koja se najčešće izražava kroz medij videa, filma, fotografije i instalacije. Renatini radovi u velikoj meri referišu kako na lokalne tako i globalne političke, ekonomske i socijalne fenomene.
U Salonu Muzeja savremene umetnosti Renata Poljak će se predstaviti sa dva video-rada, Partenza iz 2016. i Još jedan odlazak (Yet Another Departure) iz 2018. godine. Još jedan odlazak je trokanalna video-instalacija koja će ovom prilikom biti izvedena premijerno.
Video Partenza (na italijanskom: odlazak; termin je u upotrebi u mnogim hrvatskim ostrvskim i priobalnim dijalektima) i Još jedan odlazak snimljeni su na dva ostrva u Jadranskom moru. Partenza je snimljena na ostrvu Brač, a Još jedan odlazak na Brionima, gde se nalazila zvanična letnja rezidencija maršala Tita od 1947. do 1980. godine, dobro čuvana od očiju javnosti, a koju je posetio skoro svaki istaknuti svetski državnik toga vremena.
Koristeći se aktuelnim migrantskim i izbegličkim pričama, situacijama koje se ponavljaju kroz istoriju, Partenza ukazuje na ljudsko stanje kao krhko i podložno političkim, ekonomskim i društvenim promenama.
Renata Poljak (1974, Split) završila je Umjetničku akademiju u Splitu, a nakon toga studirala na École Régionale des Beaux-Arts u Nantu. Živela je i radila godinama u Parizu i učestvovala na najpoznatijim američkim umetničkim rezidencijama.
Više o umetnici na http://renatapoljak.com/

Razgovor o akt fotografiji – 7. avgust

gradski đir

Svi ljubitelji akt fotografije o njoj da razgovaraju sa autorima izložbe Dejanom Dizdarom i Stijepom Brborom (Goran Kukić je u inostranstvu pa će pokušati da ga uključe online), ali i da se uključe u diskusiju i nekim svojim konstruktivnim razmišljanjima o budućnosti akt fotografije u Srbiji.
Na ovom događaju biće podeljeni i sertifikati o pohađanju 3. međunarodne akt radionice FKV kao i proglašenje najkreativnijeg polaznika akt radionice drugih Dan akt fotografije – Novi Sad 2018.
Svi zainteresovani koji su u proteklim danima ovog foto-festivala poželeli da kupe akt fotografiju od Stijepa Brbore, Dejana Dizdara ili Gorana Kukića moći će to da urade i da se dogovore oko preuzimanja fotografija na ovoj prvoj tribini i razgovoru o akt fotografiji.

Big Summer Fest 2018. u Velikoj Plani – 7. avgust

gradski đir

Big Summer Fest 2018. održava se u utorak 7. avgusta od 21 čas na platou ispred vodenice na Velikoj Moravi u Velikoj Plani. Big Summer Fest osmu godinu zaredom organizuje najbolji festival elektronske muzike u regionu sa ciljem da promoviše muziku, umetnost, humanost i urbanu kulturu mladih…
LINE UP:
‒ Galoski (MKD)
‒ Vantiz (SRB)
‒ Milhouse (SRB)
‒ Tom Gepard (SRB)
‒ NMC (SRB)
Sponsored by: Tuborg, Knjaz, Odeon Travel

Ulaznice koštaju 400 dinara
Detalje potražite na FB strani festivala ili OVDE

Dragačevski sabor trubača – od 8. do 12. avgusta

gradski đir

Dragačevski sabor trubača odlikuje tradicija duga 57 godina. Nekada skromno takmičenje trubačkih orkestara iz Guče i okolnih sela sa svega oko 20 učesnika preraslo je u najznačajniju manifestaciju u Srbiji sa oko 1.200 učesnika u kulturno-umetničkom programu. Pored Seniorskog takmičenja trubačkih orkestara, na kome se nadmeću najbolji orkestri iz svih delova Srbije, na programu su i Defile učesnika, Improvizacija stare dragačevske svadbe, Ponoćni koncert i koncerti brojnih poznatih muzičkih umetnika.

Detaljne informacije potražite i na zvaničnoj FB stranici Sabora

Blue.Family@Bluz.Pivo – 8. avgust

gradski đir

Jump jive an’ wail with Blue family!
Dođite da uživate u smiraju dana uz opuštenu atmosferu i autentične zvuke jednog nezaboravnog vremena!
Vidimo se u Bluzu!

Warm-up-Week & Dj Maja Cvetković (E-Play) – 8. avgust

gradski đir

U susret ovogodišnjem Belgrade Beer Festu, koji će se održati od 15. do 19. avgusta na Ušću, organizatori festivala su odlučili da poklonike dobrog zvuka i piva obraduju žurkama Warm-up-week. Žurke zagrevanja za Belgrade Beer Festu održavaće se od 7. do 11. avgusta na pet punktova u gradu, gde će u ulozi di-džejeva biti poznati muzičari.
U sredu 8. avgusta žurka će biti u Brkatom pabu, gde će se za sjajnu atmosferu pobrinuti Maja Cvetković iz benda E-Play. Na svim žurkama konzumiraće se novo pivo Hoppy Ball, najzanimljivija domaća pivska kolaboracija do sada.
Rezervišite vaše mesto na vreme na broj 063/160-63-66 ili u inbox Brkatog paba.

Međunarodni jazz festival Nišvil – od 9. do 12. avgusta

gradski đir

Internacionalni džez festival Nišvil faktički je već počeo otvaranjem prvog Džez muzeja u Srbiji. Publika će na ovogodišnjem Nišvilu videti 250 programa na 20 scena na kojima će nastupiti oko 1.000 izvođača. Slogan festivala ove godine je i Festival festivala, ali i Do krajnjih granica izdržljivosti. Prvi put na Nišvil džez festivalu biće promovisano 12 srpskih bendova za strane predstavnike džez festivala od Kine do Evrope. Prve večeri nastupiće Keni Geret, druge Omar Hakim i Mat Bjanko, treće Liza Simon, a četvrte Džipsi kings, koji su i ovogodišnji dobitnici Gran prija Nišvila Šaban Bajramović za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.
U okviru programa Prijatelji Šabanu 7. i 8. avgusta, na River stejdžu pored Nišave (Amfiteatar na keju) nastupiće sedam orkestara, među kojima su Kal, Vladan Vučković Paja and Spiritus Movens, Moderato, orkestri Nina Ademovića i Žarka Stamenkovića.
Drugi Internacionalni Nišvil džez teatarski festival ove godine održava pod sloganom Sanjaj plavo, a u glavnom programu pozorišnog festivala učestvovaće 16 predstava sa četiri kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Severna Amerika), od 9. do 12. avgusta u Amfiteatru na keju od 18 sati biće igrane predstave za decu Iza duge i Zemlja Dembelija, Will it be i Crvenkapa.

Detaljnije se možete informisati i preko Facebook stranice Nišvila.

Dani Brazila u Novom Sadu – od 10. do 12. avgusta

gradski đir

Novi Sad je već devetu godinu domaćin manifestacije Dani Brazila – novosadski samba karneval od 10. do 12. avgusta! Sada već tradicionalni internacionalni događaj ponovo okuplja istinske ljubitelje brazilske kulture, umetnosti i sporta, a svim posetiocima pružiti priliku da tokom tri dana osete duh ove jedinstvene zemlje Južne Amerike.
Stručnjaci iz Evrope i Brazila iz oblasti samba perkusija, kapuere i samba plesa održavaće radionice tokom sva tri dana festivala na atraktivnim novosadskim lokacijama Petrovaradinske tvrđave, gradske plaže Štrand i Plesnog studija Allegro.
Radionice su namenjene kako za one iskusne tako i za one koji žele prvi put da se oprobaju u kapuera borilačkoj veštini, iskuse sviranje brazilskih udaraljki ili zaplešu sambu.
Sve posetioce festivala očekuju i otvorene žurke na tvrđavi, performans u centru grada, a završnica festivala je jedinstvena karnevalska povorka svih učesnika radionica koji će poslednjeg dana festivala, u ritmu sambe, prodefilovati kroz centar grada i pokazati svoje umeće.
Satnicu i lokacije svih događanja možete naći u zvaničnom Programu festivala, a detaljnije o radionicama, prijavama, kotizacijama i predavačima, kao i besplatnim radionicama za početnike, informišite se na sajtu i na FB stranici.
Spaja nas radost, igra, dobra energija… Inspirišite se, prepustite energičnim brazilskim ritmovima i doživite jedno nezaboravno letnje iskustvo!

Umetnost Dunava u Beogradu – 11. avgust

gradski đir

#artofdanube – Najduža slika Dunava na svetu odlazi na put!
U subotu 11. avgusta u 12 časova na Kalemegdanu će biti otvorena izložba jedne slike autorke Ane Tudor, a nakon sumraka program se seli u KC Grad.
Slikarka Ana Tudor, koja živi u Srbiji, prenela je jedinstveni dunavski krajolik i njegovu ugroženu floru i faunu na jedan kilometar dugo platno. Ovog leta najduža slika Dunava na svetu putuje od izvora u Švarcvaldu do Crnog mora. Na svom putu nizvodno, izložba #artofdanube se zaustavlja u 13 gradova u različitim zemljama. Zainteresovani se mogu diviti rekordu i saznati više o ugroženim vrstama duž Dunava. Projekat #artofdanube sprovodi AWP – Verein zum Schutz wilder Tiere e.V., a Fondacija Baden-Virtemberg (Baden-Württemberg Stiftung), sa sedištem u Štutgartu, projekat finansijski pomaže.
Izložba #artofdanube – experiencing nature through art ima za cilj i da posluži kao platforma za informativne i kreativne događaje.
Izložba će biti otvorena 11. avgusta u 12 časova. Slika se u slučaju lepog vremena može pogledati od 12 sati do sumraka. Manifestacija je besplatna. Tačan program možete pogledati na veb stranici www.artofdanube.org.

Međunarodni dan mladih u Pančevu – od 11. do 13. avgusta

gradski đir

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Prvi put obeležen 2000. godine, ovaj dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.
11. avgust subota
18‒19 h Besplatna rekreacija mladih u Narodnoj bašti
21‒24 h Promocija Freedom festivala i programa Kultura na poklon i svirka bendova u Domu omladine: Koi Koi, Tankman i Buč Kesidi
12. avgust nedelja
11‒14 h Turnir mladih u odbojci uz muziku i osveženje na Tamiškom keju (pomoć u organizaciji Sportsko udruženje Odbojka 013)
17‒19 h Mala škola sportskog penjanja uz osveženje u Barutani (pomoć u organizaciji Planinarsko-ekološki klub SOKO)
13. avgust ponedeljak
10‒17 h Besplatan ulaz na Gradski bazen
12‒13 h Svečana dodela nagrada najboljim studentima u 2017/18. (Gradska uprava mala sala na 9. spratu)

Treniraj mačevanje u Beogradu! – 12. avgust

gradski đir

Škola mačevanja PERO u avgustu formira početnu grupa koja će imati treninge na otvorenom u trajanju od jednog i po sata dva puta nedeljno. Ovi časovi su besplatni i namenjeni su pre svega učenju osnova kretanja u mačevanju (stav i koraci) i upoznavanju sa programom i radom škole.
Lokacija i vreme treninga će naknadno biti utvrđeni u dogovoru sa učesnicima.
Prvi trening je predviđen za 12. avgust sa početkom u 18 časova na Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu. U slučaju kiše prvi čas će biti organizovan u istom terminu na platou kod Narodne biblioteke.
Od sredine septembra časovi se nastavljaju u zatvorenom prostoru kada će se obaviti i zvaničan upis članova u školu.

Više informacija o nama, našem radu i mačevanju potražite i na Instagramu i Facebooku
Dođite da se upoznamo, naučimo nešto novo i zabavimo!