09.06.2017.

Egon Schiele u modnom editorijalu

42 magazin
Tim Walker

Neke fotografe inspirišu modeli, lokacije, film, muzika ili rad njihovih kolega, a Tim Walker kreće od velikih imena koja beleži istorija umetnosti – na red je došao Egon Schiele!

Tim Walker

Košulja DSquared2 i suknja Ellery

Sanjaj svoje slike, slikaj svoje snove! – rečenica je kojom modni fotograf opisuje svoj editorijal za i-D Magazine. Već na prvi pogled jasno je da ovde nije reč o predstavljanju ključnih komada za sezonu proleće-leto 2017, zar ne? U prvi plan ovde izlazi nešto drugo, a ako se pitate šta, bolje vam je da postavite pitanje ko – jer odgovor glasi: kralj ekspresionizna, čuveni Egon Schiele!
U moru modnih editorijala za print i online izdanja kojim kreativni direktori, fotografi i stilisti slikovito predstavljaju novu sezonu vrlo često se zaboravlja početna ideja, a to je da se ispriča modna priča, sa akcentom na drugi deo ovog naziva za editorijal – dakle priča, ideja, vizija, atmosfera, emocija. Kada se to poklopi sa prvim, modnim delom, znate da je uspešno obavljen posao jer ne skidate oči sa fotografija kojima se kasnije vraćate u svojoj glavi kada pomislite na modnu sezonu kojoj su namenjene. Što bi modni znalci rekli, ako pamtite samo haljinu a ne devojku koja je nosi, onda ona nije umela da je iznese kako treba – računa se samo kompletno pakovanje.

Tim Walker

Crtež Egon Schiele; Foto: Tim Walker; Model nosi bodi Repetto i šorts Gosha Rubchinskiy

Ukoliko niste poznavalac čuvenog austrijskog umetnika Egona Schielea, onda vam ove fotografije izgledaju pa… pomalo čudno. Ali ako ste imali prilike da otkrijete senzualnu liniju mračnog ekspresioniste koja beleži svaku krivinu ženskog tela i na fragilan način iskazuje sve njene epitete u jednom potezu, onda ste već na prvi pogled privučeni ovim fotografijama. Mi se vidimo u drugoj grupi jer Egon Schiele je postavio temelje krokija koji, iako nastali za nekoliko minuta, glasnije govore od hiljadu reči, da ne kažemo poteza četkicom.

tim walker

James nosi kaput Oloapitreps, čarape Maria La Rosa i cipele Maison Margiela. Kiki nosi jaknu Balenciaga, čarape Maria La Rosa i cipele Mansur Gavriel

Priprema za editorijal nije trajala nekoliko minuta koliko je potrebno za jedan kroki, već je pažljivo birajući saradnike kreativce Tim Walker sastavio tim koji će ući u glavu umetnika i odgovoriti na čuveno pitanje da li je umetnost u nama ili mi živimo u umetnosti. Izborom scenografije, modela, stajlinga, šminke, frizure i perspektive Walker je uradio odu umetniku koji ga inspiriše, a da je uspeo u tome, govori činjenica da kada gledate različite editorijale koje donose modna izdanja, zastajete upravo na ovim fotografijama. Njima Tim kao i Egon koketira sa mračnom stranom estetike, ali jednom nogom na svetlu, pa je balans koji je postigao svojom estetikom pokazatelj da uspešno parira umetniku i dokazuje da je uspeo da uđe u glavu Schielea.

Ono što mu zameramo jeste nedostatak senzualnog i erotskog koji je Schiele na suptilan ili ne tako suptilan način uspevao da prenese kroz svoj rad, ali možda je to zato što je nova modna sezona više orijentisana statement nego seksi.

Fotografije: Tim Walker; Stajling: Jacob K; Šminka: Sam Brayan; Frizura: Shon Julian Watson Agency; Set dizajn: Coroline Bryne i Amy Bainstrow; Modeli: Kiki Willems @IMG, James Crawe