19.11.2016.

Dokumentovanje vremena

Nakon Filmskog festivala Slobodna zona, a u susret Festivalu autorskog filma bili smo inspirisani dokumentarcem kao filmskom formom, pa smo sastavili listu naslova koju u ovom momentu skidamo sa Torenta i pravimo pravo doku-filmsko veče u svojim domovima. Pridružite nam se!

Leonard Cohen, Garcia Lorca, flamenko & punk

Leonard Cohen. Federico Garcia Lorca. Flamenko revolucionar. Pank-rok bend. Enrique Morente, jedan od najglasnijih flamenko vokalista i fan benda Sonic Youth, uveo je 1994. godine u muzički studio  španski bend Lagartija, koji je u svom repertoaru kombinovao muziku pokojnog Leonarda Cohena sa stihovima Federica Garcije Lorce! Flamenko vokali, akordi električne gitare i odzvanjane bubnjeva. Kakav miks. Nakon dve godine intenzivnog usavršavanja muzike, osvojili su scenu albumom koji je šokirao tradicionalne ljubitelje flamenka, ali u isto vreme i zadrte rok fanove. Uneli su promenu na scenu, a promena često ima negativne asocijacije. Film Omega govori o njima, bendu Lagartija i njihovom najtransgresivnijem albumu ikada napravljenom u Španiji.

Jim Jarmush odaje počast Iggyju Popu i The Stoogesima

Jedino je Jim Jarmusch mogao da napravi film Gimme Danger. Nijedan drugi američki reditelj nema prava da ispriča priču o Iggyju Popu i bendu The Stooges, niti može to da uradi na ovaj način. Saundtrek za svaki od Jarmushovih filmova je segment za sebe, a njegova ljubav prema rok ekscentricima se često oslikava u naraciji. Pa hajde da pogledamo samo njegov poslednji film Only Lovers Left Alive (2014), u kom su protagonisti mitske rok dive. Dokumentarac Gimme Danger prati bend The Stogges dok rade na svojoj trećoj ploči – Raw Power. Bend propada zbog prevelike količine droge koja cirkuliše i izaziva svađe unutar ekipe. A ako ne znate ništa o bendu The Stooges, onda ćete otkriti da su upravo iz ovakvih situacija nastajale neke od najboljih rok numera u istoriji.

Ron Howard vas vodi na Mars

Ako vam se svideo film The Martitian, onda kanal National Geographic ima pravi TV šou za vas. Pola dokumentarac, pola dramatizacija, mini-serija Mars priča priču o kolonizaciji Crvene planete, a premijera prve epizode bila je 14. novembra. Serija se oslanja na intervjue sa astronautskim superzvezdama poput Scotta Kellyja, zatim šefom NASA Charlesom Boldenom, a tu je i SpaceX CEO Elon Musk. Iako su gomile njihovih tvrdnji o životu na Marsu samo pretpostavke i teorije, serija ih uzima za ozbiljno i govori nam o jednoj novoj, interplanetarnoj budućnosti.

Dve godine na moru

Radnja postindustrijskog filma dešava se na gotovo fantomskoj olupini broda, koja kao da plovi negde u nepoznato. Film Dead Slow Ahead je jedan pravi, tmurni nautički telegraf. Trgovački brod Fair Lady plovi u nedefinisanim internacionalnim vodama, posade nema, a pejzaž je postapokaliptičan. No, ne zaboravite, iako deluje vrlo naučnofantastično, i ovaj film je dokumentarac. Budite hrabri i upustite se u avanturu.

Zlatne godine benda Oasis

Za kraj predlažemo jedan veoma gledljiv, ali u isto vreme čudan film, koji govori o istoriji britanskog benda Oasis. Film potpisuje Mat Whitecross, koji nas je nedavno kupio naslovima poput drame Spike Island ili sjajnim Ian Dury Biopic Sex & Drugs & Rock & Roll. Noel Gallagher je izvršni producent filma, a priča počinje njihovim legendarnim koncertom u Nebvortu 1996. godine, koji im je predviđao uspon do zvezdanog neba