18.09.2018.

5 poetičnih životnih lekcija by David Lynch

42 magazin
Pinterest, The Talks

Njegovi filmovi jesu melanholični i mračni, ali posle kratkog filma Curtain’s Up, u kojem Lynch priča o kreativnosti, intuiciji i prosvetljenju, jasno je koliko je u njemu zapravo svetla. Možda ćete i vi posle ovih poetičnih lekcija drugačije gledati i na njega, i na sebe, i na svet

David Lynch životne lekcije

Film je jezik, tim rečima počinje najnoviji kratkometražni film Curtain’s Up (Nowness) Stelle McCartney – mini-profil Davida Lyncha koji su uradili njegov sin Austin Lynch i umetnik Case Simmons. Lynch se iz mraka pojavljuje osvetljen neonski plavom i ružičastom svetlošću i u neizbežnom oblaku dima, a film odslikava njegovo poetsko shvatanje ljudske egzistencije.

Kadrove u kojima se pojavljuju glumci Ashton Sanders i Sasha Lane pokriva Lynchov glas koji nas vodi kroz njegov um dok govori o tome šta film, kreativnost, ideje i uopšte stvarnost znače za njega, autora nadrealističnih remek-dela Twin Peaks i Blue Velvet.
Curtain’s Up je mračni film o eksperimentalnom autoru koji za sve stvaraoce umetnosti – ali i za one koji se umetnošću ne bave – ima pet veoma poetičnih i svetlih životnih lekcija, a koje je detektovao Dazed.

Definišite svoj medijum

Film je jezik kojim se mogu ispričati stvari, velike apstraktne stvari, i ja ga zbog toga volim. Neki ljudi su pesnici i na divan način kažu stvari rečima. Ali film ima svoj jezik i njime možete izraziti osećanje i misao koji se ne mogu preneti na drugi način. To je magični medijum. Tako je lepo razmišljati o slikama i zvucima koji teku zajedno u vremenu i u nizu stvaraju nešto što se može uraditi samo kroz film. To je magično. Kada uđete u salu i kada se isključe svetla, sve je tako mirno, i kada zavese počnu da se dižu, vi idete u drugi svet… Ja sam slikar, slikao sam i išao u umetničku školu, nije me zanimao film… Ali odabrao sam film jer sam shvatio da bi tako moje slike mogle da se kreću.

Aktuelizujte svoje ideje

Ideja je misao. To je misao koja se, kad dođe, zadržava mnogo duže nego što mislite. Ali u prvom trenutku postoji samo iskra. Želja za idejom je kao mamac. Stavite mamac na udicu i onda čekate. Želja je mamac koji vuče sve te ribe, te ideje. Male ribe plivaju na površini, ali velike plivaju duboko. Ukoliko možete proširiti prostor svoje svesti, uhvatićete veću ribu.

Život je pun apstrakcija i možemo ga razumeti samo uz pomoć intuicije

David Lynch životne lekcije

Meditirajte

Kada sam počeo da meditiram, bio sam ispunjen zebnjama i strahovima. Osećao sam depresiju i ljutnju. Bes, depresija i tuga prelepe su u priči, ali one su otrov za režisera ili umetnika. Morate imati jasnoću da biste stvarali. Morate biti u mogućnosti da uhvatite ideje.

Koristite intuiciju i svesnost

Život je pun apstrakcija i možemo ga razumeti samo uz pomoć intuicije. Intuicija vidi rešenje. Emocija i intelekt idu jedno s drugim. Mislim da se intuicija može izoštriti i proširiti kroz meditativno uranjanje u sebe. U svakom od nas je okean svesti, a to je okean rešenja. Kada zaronite u taj okean, svest oživljava, raste. A konačni ishod rasta svesnosti naziva se prosvetljenje koje predstavlja pun potencijal za svakog od nas.

Jurite prosvetljenje

Negativnost je poput mraka. Uključite svetlost – tama odlazi. Mi smo kao sijalice. Ako blaženstvo počne da raste u vama, to je poput svetla. Uživajte u toj unutrašnjoj svetlosti i ako je učinite još svetlijom i uživate još više u njoj, ta će se svetlost širiti sve dalje i dalje. Možda prosvetljenje jeste daleko. Ali kada hodate prema svetlu, sa svakim korakom stvari bivaju svetlije. Svaki dan je za mene sve bolji i bolji, i verujem da će oživljavanje jedinstva u svetu doneti mir na Zemlji. Zato kažem – mir svima vama.